Hi followers ;)

Wednesday, May 26, 2021

His Birthday: Kek tema workout/gym

 Hi semua,


Semoga sihat sihat belaka.. mungkin ade yg da dapat sutikan vaksin atau masih menunggu giliran suntikan vaksin.. ummi da daftar cume belum di pggl lagi.. harini ade open utk pendaftarN vaksin astrazeneca . Dalam sejam je da penuh orang berebut nk daftar. Yg tak berjaya tu kite tunggu lagi bile die open. Sementara tu kita self lock down sb kes sgt banyak. 


Harini harijadi husband ummi..ummi nk share kek yg ummi tempah. Ummi teruja sb design kek sgt cantik. Ummi bg tema je dan cth gambar kek.. yg buat kek ummi tu kawan kerja ummi. 


Cntik die buat.. ๐Ÿ˜. 


Monday, May 3, 2021

Paip meter rosak

 Salam kawan kawan,


Salam Ramadhan. 

Harap semua org sihat2 belaka.


Harini entry ummi adalah nak bercerita tentang paip rumah yang rosak.


Hari ahad lepas, ummi bercadang nk ajak sepupu datang berbuka di rumah. Dalam pukul 3, datang anak jiran panggil faiz nk main turun bawah. Faiz taknak turun lalu mereka pun bersembanglah di luar rumah. Tibe2 tengah sembang, kebetulan ummi menjenguk, budak tu terpijak selipar jatuh dekat meter paip air selangor, trus patah memancut air keluar. Husbend ummi trus tutup paip utama. Habis banjir depan rumah. 

 

Nak memasak pun tergendala. Kitorg mmg tak reti nk tukar2 paip. Pastu sempat lagi search2 cara nk tukar paip.baca plak ada satu blog tu, duk nk repair sendiri last2 tapi malangny menambahkn lagi kerosakan๐Ÿ˜….blog tu pn cerita call air slgr mkn masa 2 3 hari dan kontraktor air slgr boleh buat n cas rm60o apo ๐Ÿ˜….bertambah plak kos nk baiki. Husben ummi try jugak nk tukar sendiri tapi ketat dan xde alat. Bawah ni gambar paip tu. Yg kne plaster putih tu la tempat patah..patah betul ye. Mmg kne ganti paip. Paip biru ni patah trus.


 Trus call sepupu cakap xjadi nk ajak buka..pospone sb air pn xde kat umah.masak pn xsempat. Ummi pn cari inisiatif cari plumber dr internet. Cari2 jumpelah yg bnyk org bagi positif komen.  Org tu boleh dtg hari isnin pagi. Yg wan ahmad tula..tgkap gambar wasap paip n die letak harga rm270.ummi pn xtaulah berpatutan ke x..tp hasil.kerja die mmg kemas..punctual n ikot masa kite.. 




Nila dua org tu. Abis die bukak n tukar. Pastu siap ckp dekat husben, paip biru yg rosak tu mmg xthn. Paip biru tu under air selangor yg tukar..baru je tahun lepas.. sb sblm ni air under pkns.. so seingt ummi setahun je riwayat paip tu.sblm patah ni pn da leaking sikit. Brother tu ckp air slgr mmg pasang paip yg paling murah je sb money dapat pn sikit. So faham la kitorg. Patut la kawan faiz yg kecik tu jatuh je patah trus. 

Brother ni tukar paip yg tahan sikit.. mujur tuan rumah bg kitorg sewa murah rm500 je..so klu kos rosak kitorg tggung..Masa masuk pn benda2 bnyk dah lame. 

Maka tutuplah cerita pasal paip. Plumber ni servis ummi bg 5 bintang.cepat reply n update..


Sekian


Sunday, April 4, 2021

Bukit Jelutong Eco Community (BJEC) Park

 Salam Semua,


Since kita ni masih di fasa pemulihan dan masih tak boleh merentas negeri, ummi memang cari tempat dalam selangor untuk pergi bersiar2 sambil bawak anak jalan2. Nak balik kampung mmg xboleh. Sebenarnya kalau betul2 kita perhatikan selangor ni banyak jugak tempat menarik untuk kita berjalan.. Selain pergi makan2. 


Dua minggu lepas kawan husbend ajak husband ke eco park dekat bukit jelutong.mula2 husben pergi. Then minggu lepas husband bawak ummi n kami ajak jiran pergi sekali. Memandangkn tempat ni sebenarny dekat je dengan rumah ummi. 



Apa yang best dekat sini. Masuk percuma!:p 

1) mcm farm in the city. Ade ayam itik angsa kambing.cume haiwan xde la.meriah macam farm in the city dekat bangi tu. Tp boleh bawak anak2 merasa suasana kampung. Tapi di sarankan pergi awal ye.. sb tempat haiwan ni tutup pukil 8.30 sb pekerja die nk bg haiwan makan.kami sampai sne 7.30.sempat sejam awal..

2) Ade hill. Boleh daki klu orang minat nk buat aktivit lasak. Faiz yg baru 6 tahun pn larat naik kepuncak dan turun.boleh bayang la xtinggi mane bukit ny๐Ÿ˜‚.   

3)ade tempat makan sinki, so korang bawak siap² mknn boleh berkelah situ.. 

Bawah ni antara gambar2 dekat sne.. tapi tak berapa tersusun. Sb ummi tulis blog ni pn gune hanphone je๐Ÿ˜…
















Video 

Sekian

Sunday, March 7, 2021

Pengalaman Pendaftaran Darjah 1


 Salam semua,

Rasa macam dah berhabuk blog ummi. Haha. Sejak komputer desktop husben rosak ni. Tak sempat dan takde idea nk update blog. Ni pun menaip dalam henfon.

Harini baru settle hantar borang pendaftaran darjah 1 faiz untuk sesi 2022. Tinggalkn kenangan dekat sini.

Faiz ,ummi daftar online mgu lepas..elok 1/3 kelam kelibut la ummi isi. Memandangkn tahun lepas ummi xisi. So klu anak 5 tahun elok la isi sesiap.takut kelam kelibut macam ummi anak tahun depan nk darjah satu br la nk isi....web sistem pendaftaran sekolah awal2 agak buffer.

Lepas daftar online trus anta dokumen harini. Tapi episod nya dua kali naik sekolah sebab dokumen no 2 tu ummi potostat bil air rumah sewa ummi so dalam bil mesti nama owner kn..so die xterime.. pejabat tu bgtahu ummi untuk bagi sekali surat agrement sewa rumah if nk gune bil letrik nama owner..atau pn klu xde agrement boleh bg bil tm unifi/ telefon yg ade alamat rumah dan nama kita atau husben..mujur lah ummi ade bil tm unifi..atas nama ummi. Berpeluh jugak blik dari sekolah print bil tersebut dan pergi blik sekolah unttuk selesaikan memandangkan harini ummi halfday je cuti.

List kat atas wajib kne bawak yg mana berkenaan. Untuk ic asal tu klu ibu yg hantar cukup ic ibu je...xcompulsary kne dedua kne ade.

Ummi nk higlight benda yg perlu prepare seblm hantar dokumen kat skolah:

1) isi online printout segala dokumen dan pastikan dokumen2 dalam senarai yg kite print tu ade. Lampiran asal paling penting surat beranak

2) sampul saiz a4 dan stem rm1 ( tahun 2021 klu tahun depan xsure kne brape.klu xdan mcm sekolah ummi daftar ni kata boleh buat bayar rm1 dekat kerani je)  

3) potostat buku cekup anak yg bahagian imunisasi shj. 

4) bil air/api/telefon make sure atas nama kita atau husben. Kalau atas nama owner rumah potostast skali agrement sewa.


Ok tu je.. klu ade perbezaan yg ummi higlight dgn anda mb atas sekolah kot.. sb mcm no 4 tu ade kawan ummi ok je hantar bil air nama owner..hehe. 


Sekian