Hi followers ;)

Friday, October 15, 2021

Netflix: Frontliner (2021)

sumber : www.imbd.com

Salam semua,

Dalam cerita netflix ni selalu ummi duk tengok cerita mat saleh je. Tapi sebenarnya cerita melayu pn ade yang best dalam tu. Contoh senario (mmg kelakar kalau tgk balik cerita tu). 

Haritu kami tengok cerita tajuk Frontliner. Rating dekat netflix pn 5 rate. 
Pelakonnya Farah Ahmad, Beto Khusyairi, Azhan Rani, Emma Maembong, Wan Maimunah, Achey,

Jalan cerita Drama ni membawa beribu erti pengalaman dan betapa struggle nya masyarakat masa mula2 pandemik Covid-19 terjadi.

Drama ni juga mencerita kan bagaimana kisah hidup fronliner di sebalik ap yang kita tengok mereka bekerja tanpa henti dan bagaimana mereka menguruskan kehidupan menjaga SOP sampai kat rumah pun mereka berjaga-jaga supaya ahli keluarga mereka tidak terdedah memandangkan pekerjaan mereka sendiri terdedah dengan virus.

Boleh kata ummi nangis jugak lah sebab perkara-perkara yang di cerita kan mmg berlaku dalam kehidupan kita. Terdapat konflik dengan ibu yang kecil hati dengan anak yang lama tidak pulang atas tugasan. Bagaimana tekanan yang di alami oleh si isteri kerana masalah perniagaan atas tidak mampu membayar gaji pekerja.

Pandemik ini menyebabkan ramai kehilangan orang tersayang. Semoga drama ini menjadi iktibar, ingatan dan penghargaan kita terhadapa frontliner dan pengalaman yang kita hadapi.

Sesungguhnya perjuangan kita masih belum selesai. 

Jom tonton!

Friday, October 8, 2021

Kek Tema Sonic Hari Jadi Faiz ke 5

Salam semua.

Harini ummi nk throwback hari jadi Faiz ke 5. Mcm nk kumpul2 koleksi ke pula ye. Hehe.mane tahu nt akan datang minat buat kek. Boleh usha2 design diorg ni.

Hari jadi faiz ni ummi order dengan bff ummi.. namun sekarang die kat johor. Hari tu kebetulan balik kg..die ade jugak dekat kg.. kat johor dia giat buat kek.. 


Masa tu ummi order pn rushing jugak.. masa 5 tahun faiz minat sonic. Masa 4 tahun minat spiderman. Tapi xde lah pulak gambar kek ny๐Ÿ˜…. 

Kawan ummi ni dulu belajar kejuruteraan awam.  Jurutera ni mmg kreatif ek.hehe

Meriah kek dia hias. 

Sekian dari ummi.

๐Ÿฅฐ


Thursday, October 7, 2021

Pantai Baru Morib Banting Selangor

Salam semua, Apa khabar? Harap-harap semua ny sihat2 belaka. Sekarang selangor dah benarkan rentas daerah. Sekarang takde sekatan tiga daerah Selangor, Putrajaya dan Kl. Merentas daerah ni sebenarnya memberikan begitu banyak makna kepada penduduk 3 kawasan ni. Sebab kita dah lama sebenarnya berjuang menjaga SOP dan berkurung dengan anak2. Dulu masa awal-awal PKP memang tidak begitu terasa duduk rumah. Anak pun seronok duduk rumah main henfon. . Bila da menginjak setahun, memandangkan kita da capai 80% penduduk dah dapat lengkap 2 dos vaksin, kerajaan dah longgar kan undang2. 

Anak ummi ni ramai kawan di bawah rumah flat kami ni. Sekarang pantang kawan tekan loceng. Shuu kluar. bukan main seronok ye. henfon pn dicampakny. Seronok tengok anak2 kalau diorg dapat hidup seperti biasa. Kita tawakal. Since kawasan rumah ummi semua jiran2 ummi alhamdulillah dah lengkap vaksin. Takde kengaran pula jiran yang antivaksin. Alhamdulillah..semoga anak2 juga terlindung dengan sistem imunisasi kelompok. Dan juga untuk orang berniaga, bila orang keluar mereka boleh menjana pendapatan. Semoga Allah memberkati kita semua

Vaksin ni bukan nk selamat kn diri sendiri je. tapi untuk selamat kan anak2 kecil kita ni yg xdapat suntikan. Kalau budak2 kne suntik entahlah. Mak2 kne suntik pn da mengglupur rasa. hahaha. Ummi tiap kali suntik.. Seminggu rs seram sejuk.lain macam betul.ni dgr nk cucuk kali ketiga ni seram jugak tp kite follow saranan kerajaan kerana mereka lah yg buat kajian segala..Inshaallah..taat kepada pemimpin tu wajib selagi xbercanggah dengan agama. Syukur sangat pada Allah. Demi merawat jiwa sendiri, suami dan anak. Kami akan pergi jalan-jalan jauh sikit. Haritu kami ke Pantai Baru Morib. Jangan tak tahu ye.. Pantai Baru Morib sebelah je Pantai Morib. Tapi pantai baru ni lagi sng nk turun. takde tembok. Sebenarny ummi pn baru tahu. hahha
Pantai kat selangor ni tak delah biru macam dekat ganu, kelatan, etc .tapi boleh lah nk menghibur hari di kala tak leh nk merentas negeri. Sebelah kanan ade paya bakau.. Ummi bertolak pukul 8. dari shah alam nk ke sana dalam sejam jugak. Maka sampai lah ke destinasi kul 9. Dengan sesat pergi parking dekat pantai morib. tapi situ ade benteng. lalu kitorg ke pantai sebelah pantai baru morib. Masa sampai tu air da surut. Sebanrny elok la datang awal.Xyah lah nak menapak dekat pasir.. kalau ikot masa pertama kali pergi macam ade selut.. tp kali ni ummi ke tepi skit sebalah paya bakau tanah keras dan xde selut.Atau sebab ummi datang lewat ke tak tahu. Mudah la nk menapak cari pantai.. macam anak penyu berlari2 cari pantai. haha..
                                                Seronok bukan kepalang dapat jumpa air...
Pukul 11.30 mcm tu baru naik utk makan. Hari dah panas faiz nk main pasir pn xboleh sb pasir dah panas. hehe.. Kalau bawak layang-layang pn best.. Kitorg cari layang-layang xde pulak kat pntai baru ni..kalau pantai morib sebelah tu ade jualan layang2. Kat sini ade kedai2 jualan. So kalau xsempat masak ade je org jual nasi ayam, keropok etc. Tandas awam pun bersih dan selesa.. Ummi husben yg masak sebab die diet.. kitorg kene makan makanan diet die laa.. Tapi xbanyak gambar sb excited nk bergembira.. hehe. oklah sekian saja celoteh ummi. terima kasih yang membaca semoga anda di murahkn rezeki dan kesihatan yg  baik.aamiin.. Video di bawah suasana pantai baru morib.


Friday, September 10, 2021

Giveaway #busyrakongsirezeki Wang Tunai RM100

 Salam kawan-kawan,


Harini hari last untuk pernyetaan give away oleh Busyra, 


Jom sertai. Sempat lagi kan.hehehe.


Tekan link di bawah banner


Satu entri yang menarik dari blog Busyra mesti lah tentang makanan. 

Resipi daging masak kicap

Tengok gambar saja pun da menarik. Resipi juga ringkas.


Sekian dari ummi


;)


Sunday, September 5, 2021

My Son Birthday : Kek Tema Among Us

Salam Kawan-kawan,

Mashaallah, Smlm tersalah pos give away yg sebenarnya sudah berlalu. ๐Ÿ˜†

Patut lah banner macam pernah nampak. Mujur ade yang tegur. Mekasih yang tegur and wish gudluck. 

Post tu ummi da delete untuk tidak mengelirukan sesiapa.


Bulan 8 adalah bulan kelahiran satu-satunya anak ummi setakat ni yang ada. 

Kek tema asal yang anak ummi minta adalah little nightmare. Hmm sape la nk buat kek camtu anak oi. Nak odar ngn kawan ummi pn segan.

Terseksa org nk deko kek tu nanti. Ummi sendiri pn seram ngn game tu. Sudah2 la. ๐Ÿ˜†

Maka memandangkan dulu die pernah minat among us, ummi pn suggest among us. Cadangan diterima.

Maka ummi pon jalan kan kerja mengoder. Kek ummi odar ngn kawan opis ummi yang buat kek hari jadi husband tema workout tu. Sng dengan kawan ummi tu. Cakap je nk tema ap. Die pandai je deko.

Taraaa dapat lah kek kat bawah ni. 


Tukang buat kek (kawan opis ummi) bagi gambar dulu incase nk tambah apa2. 

Kita odar domino. Dapat hadiah dari ayah die. Mak die xbg hadiah sebab dia da selalu odar barang mainan dr apps shoppee mak die. Cukup2 lah.. Sampai terpaksa uninstall shopee. Sebab maknye pn asik checkout je kejeny.๐Ÿ‘€Kalau kira2 setahun berapa dah jumlah belian dalam tu. Seram nk kira.

Kami sambut bertiga. Gambar dengan mak die yg da naik 10 kilo sejak pkp. Illusi kamera mengaburkn saiz sebenar. Hihihhi. 

Gambar ngn bapak die. same lah naik kilo sejak pkp. 

Tibe2 jiran datang tingtong. Bagi hadiah ikan laga. Yang toys among us ni dapat dari kek.

Ha kau boleh bukak.





Sekian mekasih. Di Doakan semua yang membaca sentiase di rahmati Allah dan berada dalam keadaaan sihat. Di lindungi dari penyakit merbahaya. Aaamiin

Saturday, August 21, 2021

Free Shipping Tapi Bila Nak Claim Option Tu Kelabu: Claim Free Shipping di Shopee

Lately banyak masalah bila nk beli barang, barang Free Shipping tapi bila nk claim Free Shipping option die kelabu. Bawah adalah cara untuk claim Free Shipping di Shopee.

Cara Claim Free shipping di Shopee.


1) Click Free Shipping.
 


2. Click all claims that available.


3. Try to buy again and check Free Shipping.

Sekian


Friday, August 20, 2021

Gastrik Semasa Pandemik

 Salam semua,


Apa khabar, macam dah lama xkeudara. 


Musim pandemik ni memang kita semua xbanyak bergerak dan duduk rumah. Tambahan pula yang memang work from home. Melekat depan laptop.


Musim pandemik ni Ummi sering di serang gastrik. 

Punca Ummi kena gastrik:

1) Kurang bergerak

2) Stress.

3) Tak jaga makan dan waktu makan. 

Gastrik ni lain orang lain simptom, ade yang pedih perut ada yang senak, ade kembung.

Untuk ummi gastik ummi ni semua rasa.. ada masa pedih, senak, kembung dan sakit perut.

Ummi pernah kena gastrik masa tahun 2018, lepas demam denggi, perut sakit senak sgt. Ummi ingat ade penyakit serius, pergi jumpa dua tiga doktor, makan ubat tak ok2 lagi. sampai 2 minggu. Ummi pn buat appoinment dekat hospital . Doktor suggest buat skop dan scan batu dalam hempedu. Ummi hanya daycare guna insuran company husband. So far mmg ummi di sahkn gastrik sebab doktor cakap ade merah2 di perut. 


Ummi pn di bekalkn ubat pantoprazole, buscopan dan ubat kapur


dalam tiga2 ubat ni, ummi suka telan ubat kapur bila rasa sakit perut. sebab die bagi relief cepat. Selain tu ummi elakkan makanan pedas. Makan makanan berkhasiat.

Ummi alahan dengan ubat panto sebab lepas makan ummi akan rasa sakit perut.bila consult dengan doktor, doktor suruh stop makan ubat tu. Maybe xserasi. 

Sejak pandemik ni mmg ummi jadi balik gastrik ny dan ubat kapur ni mesti ade dekat rumah.. 
Untuk elakkan gastrik ummi slalu set fikiran kena selalu positif. Jangan stress2.. dan kalau ada peluang pergi ronda2 kawasan naik motor. Mendekat kan diri dengan yang Esa.. Dan latihan pernafasan penting untuk org yang ada masalah perut. 

Untuk pengetahuan pembaca, bukan ummi je mengalami gastrik,kawan kerja ummi juga mengalami keadaan sama. Duduk di rumah mmg anxiety pn kadang2 menjengah.


Sekian kisah dari ummi. Take care semua. Di doakan kawan2 dan keluarga blog ummi di jauhi dari jangkitan covid 19 . Stay healthy =)

Wednesday, May 26, 2021

His Birthday: Kek tema workout/gym

 Hi semua,


Semoga sihat sihat belaka.. mungkin ade yg da dapat sutikan vaksin atau masih menunggu giliran suntikan vaksin.. ummi da daftar cume belum di pggl lagi.. harini ade open utk pendaftarN vaksin astrazeneca . Dalam sejam je da penuh orang berebut nk daftar. Yg tak berjaya tu kite tunggu lagi bile die open. Sementara tu kita self lock down sb kes sgt banyak. 


Harini harijadi husband ummi..ummi nk share kek yg ummi tempah. Ummi teruja sb design kek sgt cantik. Ummi bg tema je dan cth gambar kek.. yg buat kek ummi tu kawan kerja ummi. 


Cntik die buat.. ๐Ÿ˜. 


Monday, May 3, 2021

Paip meter rosak

 Salam kawan kawan,


Salam Ramadhan. 

Harap semua org sihat2 belaka.


Harini entry ummi adalah nak bercerita tentang paip rumah yang rosak.


Hari ahad lepas, ummi bercadang nk ajak sepupu datang berbuka di rumah. Dalam pukul 3, datang anak jiran panggil faiz nk main turun bawah. Faiz taknak turun lalu mereka pun bersembanglah di luar rumah. Tibe2 tengah sembang, kebetulan ummi menjenguk, budak tu terpijak selipar jatuh dekat meter paip air selangor, trus patah memancut air keluar. Husbend ummi trus tutup paip utama. Habis banjir depan rumah. 

 

Nak memasak pun tergendala. Kitorg mmg tak reti nk tukar2 paip. Pastu sempat lagi search2 cara nk tukar paip.baca plak ada satu blog tu, duk nk repair sendiri last2 tapi malangny menambahkn lagi kerosakan๐Ÿ˜….blog tu pn cerita call air slgr mkn masa 2 3 hari dan kontraktor air slgr boleh buat n cas rm60o apo ๐Ÿ˜….bertambah plak kos nk baiki. Husben ummi try jugak nk tukar sendiri tapi ketat dan xde alat. Bawah ni gambar paip tu. Yg kne plaster putih tu la tempat patah..patah betul ye. Mmg kne ganti paip. Paip biru ni patah trus.


 Trus call sepupu cakap xjadi nk ajak buka..pospone sb air pn xde kat umah.masak pn xsempat. Ummi pn cari inisiatif cari plumber dr internet. Cari2 jumpelah yg bnyk org bagi positif komen.  Org tu boleh dtg hari isnin pagi. Yg wan ahmad tula..tgkap gambar wasap paip n die letak harga rm270.ummi pn xtaulah berpatutan ke x..tp hasil.kerja die mmg kemas..punctual n ikot masa kite.. 




Nila dua org tu. Abis die bukak n tukar. Pastu siap ckp dekat husben, paip biru yg rosak tu mmg xthn. Paip biru tu under air selangor yg tukar..baru je tahun lepas.. sb sblm ni air under pkns.. so seingt ummi setahun je riwayat paip tu.sblm patah ni pn da leaking sikit. Brother tu ckp air slgr mmg pasang paip yg paling murah je sb money dapat pn sikit. So faham la kitorg. Patut la kawan faiz yg kecik tu jatuh je patah trus. 

Brother ni tukar paip yg tahan sikit.. mujur tuan rumah bg kitorg sewa murah rm500 je..so klu kos rosak kitorg tggung..Masa masuk pn benda2 bnyk dah lame. 

Maka tutuplah cerita pasal paip. Plumber ni servis ummi bg 5 bintang.cepat reply n update..


Sekian


Sunday, April 4, 2021

Bukit Jelutong Eco Community (BJEC) Park

 Salam Semua,


Since kita ni masih di fasa pemulihan dan masih tak boleh merentas negeri, ummi memang cari tempat dalam selangor untuk pergi bersiar2 sambil bawak anak jalan2. Nak balik kampung mmg xboleh. Sebenarnya kalau betul2 kita perhatikan selangor ni banyak jugak tempat menarik untuk kita berjalan.. Selain pergi makan2. 


Dua minggu lepas kawan husbend ajak husband ke eco park dekat bukit jelutong.mula2 husben pergi. Then minggu lepas husband bawak ummi n kami ajak jiran pergi sekali. Memandangkn tempat ni sebenarny dekat je dengan rumah ummi. 



Apa yang best dekat sini. Masuk percuma!:p 

1) mcm farm in the city. Ade ayam itik angsa kambing.cume haiwan xde la.meriah macam farm in the city dekat bangi tu. Tp boleh bawak anak2 merasa suasana kampung. Tapi di sarankan pergi awal ye.. sb tempat haiwan ni tutup pukil 8.30 sb pekerja die nk bg haiwan makan.kami sampai sne 7.30.sempat sejam awal..

2) Ade hill. Boleh daki klu orang minat nk buat aktivit lasak. Faiz yg baru 6 tahun pn larat naik kepuncak dan turun.boleh bayang la xtinggi mane bukit ny๐Ÿ˜‚.   

3)ade tempat makan sinki, so korang bawak siap² mknn boleh berkelah situ.. 

Bawah ni antara gambar2 dekat sne.. tapi tak berapa tersusun. Sb ummi tulis blog ni pn gune hanphone je๐Ÿ˜…
















Video 

Sekian

Sunday, March 7, 2021

Pengalaman Pendaftaran Darjah 1


 Salam semua,

Rasa macam dah berhabuk blog ummi. Haha. Sejak komputer desktop husben rosak ni. Tak sempat dan takde idea nk update blog. Ni pun menaip dalam henfon.

Harini baru settle hantar borang pendaftaran darjah 1 faiz untuk sesi 2022. Tinggalkn kenangan dekat sini.

Faiz ,ummi daftar online mgu lepas..elok 1/3 kelam kelibut la ummi isi. Memandangkn tahun lepas ummi xisi. So klu anak 5 tahun elok la isi sesiap.takut kelam kelibut macam ummi anak tahun depan nk darjah satu br la nk isi....web sistem pendaftaran sekolah awal2 agak buffer.

Lepas daftar online trus anta dokumen harini. Tapi episod nya dua kali naik sekolah sebab dokumen no 2 tu ummi potostat bil air rumah sewa ummi so dalam bil mesti nama owner kn..so die xterime.. pejabat tu bgtahu ummi untuk bagi sekali surat agrement sewa rumah if nk gune bil letrik nama owner..atau pn klu xde agrement boleh bg bil tm unifi/ telefon yg ade alamat rumah dan nama kita atau husben..mujur lah ummi ade bil tm unifi..atas nama ummi. Berpeluh jugak blik dari sekolah print bil tersebut dan pergi blik sekolah unttuk selesaikan memandangkan harini ummi halfday je cuti.

List kat atas wajib kne bawak yg mana berkenaan. Untuk ic asal tu klu ibu yg hantar cukup ic ibu je...xcompulsary kne dedua kne ade.

Ummi nk higlight benda yg perlu prepare seblm hantar dokumen kat skolah:

1) isi online printout segala dokumen dan pastikan dokumen2 dalam senarai yg kite print tu ade. Lampiran asal paling penting surat beranak

2) sampul saiz a4 dan stem rm1 ( tahun 2021 klu tahun depan xsure kne brape.klu xdan mcm sekolah ummi daftar ni kata boleh buat bayar rm1 dekat kerani je)  

3) potostat buku cekup anak yg bahagian imunisasi shj. 

4) bil air/api/telefon make sure atas nama kita atau husben. Kalau atas nama owner rumah potostast skali agrement sewa.


Ok tu je.. klu ade perbezaan yg ummi higlight dgn anda mb atas sekolah kot.. sb mcm no 4 tu ade kawan ummi ok je hantar bil air nama owner..hehe. 


Sekian