Hi followers ;)

Monday, May 3, 2021

Paip meter rosak

 Salam kawan kawan,


Salam Ramadhan. 

Harap semua org sihat2 belaka.


Harini entry ummi adalah nak bercerita tentang paip rumah yang rosak.


Hari ahad lepas, ummi bercadang nk ajak sepupu datang berbuka di rumah. Dalam pukul 3, datang anak jiran panggil faiz nk main turun bawah. Faiz taknak turun lalu mereka pun bersembanglah di luar rumah. Tibe2 tengah sembang, kebetulan ummi menjenguk, budak tu terpijak selipar jatuh dekat meter paip air selangor, trus patah memancut air keluar. Husbend ummi trus tutup paip utama. Habis banjir depan rumah. 

 

Nak memasak pun tergendala. Kitorg mmg tak reti nk tukar2 paip. Pastu sempat lagi search2 cara nk tukar paip.baca plak ada satu blog tu, duk nk repair sendiri last2 tapi malangny menambahkn lagi kerosakan😅.blog tu pn cerita call air slgr mkn masa 2 3 hari dan kontraktor air slgr boleh buat n cas rm60o apo 😅.bertambah plak kos nk baiki. Husben ummi try jugak nk tukar sendiri tapi ketat dan xde alat. Bawah ni gambar paip tu. Yg kne plaster putih tu la tempat patah..patah betul ye. Mmg kne ganti paip. Paip biru ni patah trus.


 Trus call sepupu cakap xjadi nk ajak buka..pospone sb air pn xde kat umah.masak pn xsempat. Ummi pn cari inisiatif cari plumber dr internet. Cari2 jumpelah yg bnyk org bagi positif komen.  Org tu boleh dtg hari isnin pagi. Yg wan ahmad tula..tgkap gambar wasap paip n die letak harga rm270.ummi pn xtaulah berpatutan ke x..tp hasil.kerja die mmg kemas..punctual n ikot masa kite.. 




Nila dua org tu. Abis die bukak n tukar. Pastu siap ckp dekat husben, paip biru yg rosak tu mmg xthn. Paip biru tu under air selangor yg tukar..baru je tahun lepas.. sb sblm ni air under pkns.. so seingt ummi setahun je riwayat paip tu.sblm patah ni pn da leaking sikit. Brother tu ckp air slgr mmg pasang paip yg paling murah je sb money dapat pn sikit. So faham la kitorg. Patut la kawan faiz yg kecik tu jatuh je patah trus. 

Brother ni tukar paip yg tahan sikit.. mujur tuan rumah bg kitorg sewa murah rm500 je..so klu kos rosak kitorg tggung..Masa masuk pn benda2 bnyk dah lame. 

Maka tutuplah cerita pasal paip. Plumber ni servis ummi bg 5 bintang.cepat reply n update..


Sekian


4 comments:

  1. paip biru untuk dalam rumah, tanam dalam dinding. Kat luar pakai pipe poly warna hitam tu. RM270, kalau hasil kerjanya memuaskan takpe. puas hati

    ReplyDelete
  2. haru jugak ye kak, mujurlah bukan masa kene tu malam raya ke apa... mau lah berhuhuhu nak masak untuk raya...

    ReplyDelete
  3. haru betul kan kalau main barang2 rosak ni kan. lebih2 lagi kalu urgent. nasib baik leh settle ye

    ReplyDelete