Hi followers ;)

Saturday, November 16, 2019

Pengalaman beli rumah Selangorku 1

Kali ini Ummi nak ceritakan tentang pengalaman beli rumah bawah negeri selangor. Alhamdulillah sebenarnya lama da Ummi mohon rasa nya dari tahun 2015 masa Faiz blum keluar oven, tapi tak dapat dekat bertahun duduk dalam ruang ‘Menunggu’ sampai berjanggut. Ok gurau je.hehe. Tapi memang benor lame tunggu. 

Dekat sesawang LPHS segala bahagian Ummi baca, dari aspek syarat permohonan sampailah soalan lazim orang tanya, sebab nak tahu ape kurang nya Ummi dari orang lain, gitcheww.

Rupanya, Lembaga Perumahan Hartanah Selangor (LPHS) tapis mengikut merit permohonan. Sb Ummi ada baca pasal merit2 ni. Tapi tidak lah tahu cemane meritnya. Ummi agak2 jelah. 


Lepas dekat setahun, tak ada progress geram la juge kan. Ummi  dan husband edit permohonan. Masa tu seingat Ummi, LPHS upgrade sistem lebih detail ada die letak bilangan yang tengah menunggu, bilangan yang layak. So kita boleh tahu potensi nak dapat rumah tu macam mana, berpadanan tak dengan bilangan rumah yang developer sediakan untuk satu-satu projek. Macam sekarang ni Ummi bukak da takde details da gais. Ummi screenshot kat bawah ni. Guaner.
LPHS link
So Ummi tekad isi rumah yang di tulis ‘akan datang’, maknanya LPHS masih belum tapis nama untuk diberikan kepada developer. Masa tu senarai menuggu pn sikit lagi. Kebetulan husband Ummi kerja area Kota Kemuning ada rumah selangorku tengah iklan iaitu Kemuning Idaman.  Mungkin lagi menguatkan Merit untuk Ummi  di tawarkan rumah ni.  Selain tu CCRIS husband dan Ummi pn bersih. Tapi husband ada juga dapat ‘1’ tapi mungkin tak melampaui batas Alhamdulillah dapat. Rumah ni ada 3 Jenis. Ummi ambil jenis yang tengah2.  Jadi Ummi decide untuk mohon rumah area tu. Banyak faktor yang buat Ummi pilih kawasan sana antara nya:



1) Kawasan orang Melayu 
(Ummi bukan racist, tapi hakikatnya kawasan orang Melayu lebih bersih ,terjaga, aman damai, Aamiin)
2) Makanan murah
 (dekat sana beli ayam rm 5 -6.50 /kg, kalau dekat Shah Alam rm 7.50-9.00/kg, PJ apakan lagi. Nampak kan jurang harga bahan mentah. Kedai makan pn murah lagi area Kota Kemuning)
3) Dekat dengan tempat kerja husband 
( Ummi decide rumah milikan untuk kami tinggal mesti dekat dengan salah sorang punya tempat kerja. So kalau ada emergency, mudah salah sorang balik. Tempat kerja Ummi PJ, takda rumah selangorku yang berdekatan, makanan pn kne mengucap lah mahal ny.)

Lepas isi borang online semua, tunggu dalam 3-4 bulan di tawarkan rumah:




32 comments:

  1. baru tengah excited baca sambungan pulak... nak isi borang apa semua tu pun kene tahu trick dia kan... bukan main isi dan tunggu je

    ReplyDelete
  2. cepat sambung ummi.. xsabar nak baca ni..kotnya boleh try mohon juga..hehe

    ReplyDelete
  3. wah..tak lama menunggu.
    Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha a kak Ujie..lepas buat agak2 boleh dapat tu xlama lah tunggu..heheh

      Delete
  4. Seronok baca cerita kisah orang beli rumah.. nak folow

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe,,bila ada kesemaptan cepat2 grab untuk rumah..kalau duduk selangor /kl harga melonjak2..

      Delete
  5. Samala kita mohon gak.. dah dpt offer rumah kat bukit rimau..huhu.. tapi last minit tolak n dpt balik booking fees sbb baru nk baru kawen n suami ajak beli tmpt lain..nsib baik dpt balik booking fees haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. oyeke shiqin,, tak ada kesempatan lah kita nak duduk setempat ye..heheh..alhamdulillah dapat booking fee..

      Delete
  6. untung kan ada skim rumah selangorku ni. Untung juga. Memang lama sangat tu menunggu. Tapi penantian yang berbaloi juga kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. tula Az.. rumah ni dapat subsidi dari kerjaan selangor. jadi harga pn mampu milik

      Delete
  7. bestnya harga sana lg murah dr sabah kan.. BW kat sini salam kenal dr saya from www.lizaizara.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni rumah bersubsidi Liza. hehe.. murahlah.. kalau rumah tak bersubsidi apartment pn paling murah rm300k. mampu tengok jelah Ummi.. salam kenal izara ;)

      Delete
  8. tumpang tanya.. kalau nk beli rumah selangorku ni nak pakai skim rumah pertamaku boleh tak? berminat jugak nk beli area bukit rimau ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh..husband ummi pon guna skim rumah pertama dgn maybank.. tu yg dpt 100% loan.. syarat ny nama dalam loan sama dgn nama dalam s&p

      Delete
    2. ohh so kalau pakai loan skim rumah pertama ni kita tak perlu sediakan sebarang cash money la kan?

      Delete
    3. Ye betul haikal..lepas dah lulus semua n submit dokumen,pilih unit developer akan bg masa 2-3 mgu utk pergi dptkn loan..ms tu br haikal inform pegawai bank tu nk buat 100% under skim rumah pertama. Husband ummi buat dekat maybank shah alam.dgn en.aizat.. interest 4.5%. so far maybank paling murah dlm bnyk2 kami applly.klu haikal under gov.buatlah pinjmn gov.. tu lg murah dan cpt lulus. Nt cume sediakan duit booking n duit peguam je..

      Delete
    4. ohh terima kasih kak.. sy baru nk isi kt lphs ni.. haha harap2 sempat tak nk dapat kemuning idaman ni ek.. kalau puan tak keberatan, boleh tak bg no. fon encik aizat tu.. btw mana puan tahu maybank punya rate paling rendah ek.. puan dah compare atau en. aizat tu yg bgtau puan

      Delete
    5. Semoga haikal berjaya.cubalah haikal.harap boleh berjiran lah kita nanti ya.hehe.rate tu akak tgk ms apply dgn bank2.. dan sblm buat keputusan akak tanya kawan2 yg dah beli rumah.. bg email haikal.akak send dekat email atau haikal boleh cr dia d ibu pejabat maybank seksyen 14..

      Delete
    6. haikalmmc@yahoo.com
      haah dh isi dah tadi.. tp sy ambil yg jenis b je kak.. developer ada bank panel dorg tak?

      Delete
    7. Nt ape2 haikal update kt email ya..

      Delete
  9. Assalam puan...blh sy dapatkan nom en aizat maybank tu? Sy juga dlm proses beli rumah selangorku..terima kasih..ni email sy ya.. nurhaziqahhasan@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Salam Puan, saya dlm proses nak utk beli kemuning idaman ni. Boleh puan bagi email address dan no. telefon En Aizat Maybank Sek.14 tu? email saya di akie81@gmail.com . Terima kasih.

    ReplyDelete
  11. Salam puan... apa Merit nya tu? dan mcm mana nk lepas merit tu? huhuhu.. saya status menunggu dah lama, selalu tukar-tukar unit & tempat projek.

    ReplyDelete
  12. Wasalam.. sy pn dekat 2 thn dlm.senanrai menunggu.. sy xsure lah merit dia mcm mn..tp sy susun strategi. klu ikot logik die akan tapis org yg pling awal register.. jadi klu boleh puan grab rumah akan dtg/ br iklan.. 2) sentiasa update gaji dan maklumat dlm online kalau ade perubahan.(zaman sy nk update gaji kne hantar slip gaji dan borang dekat lphs sendiri) 3) pilih perumahan yg dekat dgn tmpt kerja/ tmpt tinggal skrg.sb semestinya dalam 5 thn kontrak dgn lphs kite yg tinggal situ kn..hehe.. benda ni sy buat alhamdulillah makan masa berbulan jugak br lulus.tp kne yakin. klu nk lebih detail puan boleh tny dgn lphs.. sy hny boleh kogsikn strategi sy je.. ;)

    ReplyDelete
  13. Mencari Penapis Air MURAH dan Berkualiti?

    Bio ULTRA ALKALINE pilihan Terbaik? Kenapa?
    1 - Harga jauh lebih Murah dr Jenama-jenama terkenal.
    2 - Kualiti Air setanding dgn Jenama antarabangsa.
    3 - Filter2 yg berkualiti dan mendapat Sijil HALAL JAKIM
    4 - Servis Berkala, ada Warranty & Design menarik
    5 - Pemasangan sepantas 1-2 Hari shj (Seluruh Semenanjung)
    6 - Tiada bayaran bulanan
    7 - Lebih 15 Model penapis air / water filter / master filter / water cooler dan lain2

    HARGA bermula dr RM699

    KAMI juga menjual semua jenis filter penapis air (Semua Model Termasuk Coway, cuckoo, Jik soo, hijrah, elken dan lain2) RM250 utk 4 Filter TERMASUK POSTAGE

    http://penapis-air-bioultra.blogspot.com/

    Hubungi:
    0178895990 atau whatsapp click https://wa.me/60178895990

    ReplyDelete
  14. blh sy dpt kn no en aizat ke kak..email sy norain21991@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Salam... Nk tanye dah dpt no rumah ke... Die bagi no rumah ikot undian atau boleh pilih

    ReplyDelete