Hi followers ;)

Thursday, April 14, 2022

GIVE AWAY SR X MITCH MEMOIR KAMPUNG BOY

Salam semua,
Di hari Jumaat yang berkat ini, Ummi nk join GA dari Syazni.
Petang harini giveaway taman. Jom same join.


Blurb Memoir Kampung Boy - Ia mengisahkan tentang cerita kanak-kanak di zaman 1970 dan 1980-an di mana watak aku (Kenit) memaparkan aktiviti serta apa yang dialaminya ketika itu. Ketika zaman tiada gajet yang canggih, ‘aku’ dan rakan-rakannya bermain apa sahaja yang dapat menghiburkan hati mereka. Kisah ini bermula perpindahan dari Pekan, Pahang ke Johor Bahru (JB). Di JB, ‘aku’ mendapat sahabat karibnya bernama Rais dan Kajid yang memperkenalkan banyak permainan sewaktu zaman dulu, seperti main ‘gundu’, baling selipar, tarik upih pinang, permainan ‘cakar ayam’ dan sebagainya. Namun masa amat mencemburui persahabatan mereka.

Click๐Ÿ‘‰Kenali Mitch! 
Click๐Ÿ‘‰Shopee Menara Seni


Hari yang baik untuk kita semua. Sekian terima kasih.๐Ÿ˜‰

 

Wednesday, February 2, 2022

Pengalaman Faiz Mohon SRAI Seksyen 19

Salam semua..

Harini ummi nk update tentang pengalaman Faiz memohon SRAI untuk kemasukan tahun satu 2022. Alhamdulillah Allah bagi rezeki Faiz berjaya dalam peperiksaan.

SRAI ni nama panjang Sekolah Rendah Agama Integrasi. Di mana sekolah ni under Jais dan hanya ada di sekitar Selangor di sesetengah kawasan sahaja. Sekolah ni ada akademi dan agama. Under Jais ni sebenarnya ada sekolah agama lain .tapi ummi tak sure kenapa SRAI je nk masuk ade exam.

Dulu masa bujang ummi keje di tadika sebagai kerani, ummi dengar dengar la parent dekat tadika havoc nk masukkan anak dekat SRAI. Sb nak masuk SRAI ni ade exam. So parent pn ade mintak cikgu2 tadika buat kelas tambahan untuk anak2. 

So since ade anak ni, ummi pn menanam impian nk hantar anak ke SRAI. Antara sebab nya ummi ade kekangan masa nk hantar anak kalau kne pergi ke SK lepas tu nk hantar sekolah agama pula. Memandangkan ummi and husband famili bukanlah dekat keliling, kami boleh di katakan struggle jugak kne berdikari dan ape keputusan atas kami berdua. dan kami juga kerja jauh dari tempat tinggal. Jadi kalau dapat SRAI ni amatlah membantu kami, dan menjimatkan masa akademi dan agama sekali satu skolah.Xperlu ade dua skolah. 

Sebenarnya setiap perjalanan, mmg Allah permudahkan dimulakan dengan niat kami hantar Faiz ke Tadika Dzuliman seksyen 2 shah alam. Walaupun ummi duduk di seksyen 8 tapi tergerak nk hantar faiz ke Dzuliman seksyen 2.. Di sekolah tersebut ummi pn tak sangka pengetua sekolah prihatin sangat dengan pelajar untuk ke tahun satu. Setiap info/link permohonan SRAI atau SK akan teacher tadika tersebut update dalam group. Jadi parent sentiasa aware sebab pengetua di sana sangat membantu. Terima kasih teacher Aini banyk share info. Tapi teacher Aini dah berhijrah ikut suami ke tempat lain.

Pengetua sekolah kat situ juga ade offer utk kelas tambahan, jadi bermulalah faiz ambil tuisyen tambahan dengan teacher sekolah dzuliman start dari ujung tahun masa dia 5tahun. Tuisyen tersebut dibuat hari sabtu selama 3 jam. 

Bagi ummi soalan SRAI ni sebenarnya sangat susah bagi level budak2 tadika. Tapi kalau jadi rutin inshaallah budak boleh tangkap. Ummi hantar faiz ke tusyen sebab kalau ummi yang ajar mmg melalak bnyk drama. Kalau cikgu die ajar,Allahu.. Alhamdulillah taat pada pendidik.haha..3jam sehari pn happy. Ummi rasa semua budak2 begitu. Dengan mak ayah mmg banyak peel. Kalau suruh mengaji asik nk mintak diskaun je. Kalau dengan ustazah 2 muke surat pn ok. mmg dari zaman dulu org anta anak2 berguru walaupn mak ayah mampu mengajar.

3jam tuisyen rutin teacher dia duk ajar cara jawab soalan. So setip minggu teacher akan bagi softcopy soalan spot untuk SRAI. dan jawab sama2 masa tusyen. Sb soalan SRAI sebenarnya ulang-ulang je dan sipi2. Dekat sini perlu ummi add expenses sikit lah untuk byr yuran tusyen die selain fee tadika.

Kadang-kadang ummi pn tengok2 jugak soalan yang teacher prepare tu dan ada masa ulangkaji dengan Faiz. Namun macam biasa, selalu revision kurang 10 min. die da buat drama. Menangis sana sini. haha 

SRAI jugak ade jual cth soalan exam tahun2 lepas. Ummi beli dari teacher Dzuliman jugak since diorg offer untuk parent yang nk beli. .Sebab ade kekangan nk ke sekolah untuk membeli. 

Sehari sblm exam kami pergi balik kampung dan masa exam ummi juga tawakal semoga dipermudahkan urusan. Allah lebih tahu ape terbaik untuk anak2 kite. Tawakal untuk prepare if tak dapat, masih kne bersyukur sebab Faiz da ada backup sekolah kebangsaan bandar anggerik. SK ni pn senang jugak, boleh jalan kaki je nk kesekolah dari rumah dan SK pn ade bahasa arab.. Cume ummi tak dapat lah nk anta Faiz ke sekolah agama, since banyak cabaran nya. 

Namun Alhamdulillah sentiasa bersyukur walau dapat mane2 sekolah skali pn. Lepas dapat keputusan sekolah SRAI, husband ummi pun pergi ke SK untuk batal pendaftaran di sana, so if ada murid yang buat rayuan untuk ke SK dapat tempat kosong tersebut.

Semoga persekolahan Faiz darjah 1 bulan 3 ini di permudahkan Allah. 

Semoga urusan ibu ayah yang lain juga dipermudahkan dan tak kira sekolah SK mahupun SRAI dua-dua sekolah pn terbaik. 

Aamiin.

Sekian dari Ummi.

Tuesday, February 1, 2022

Giveaway Awal Tahun 2022 Mamapipie

 


Salam semua pembukaan 2022 nak join give away awal tahun kak adda.
hehe.

Umtuk entry di blog mamapipie, saya suke search blog perlancongan.. Sebenarny teringin nk ke legoland. kak adda da ke sana 3 kali ye. heheh.. tengok entri pasal legoland mmg rasa teruja.
Bawah ni entri yg kali ketiga dari blog mamapipie. 

http://www.mamapipie.com/2019/02/pergi-legoland-malaysia-buat-kali-ketiga.html

smeoga ade rezeki nk kesana.. inshaallah.. sekian dari ummi.

Saturday, November 13, 2021

Bukit Liman Kati Kuala Kangsar

 Salam semua ,


Bulan lalu October 2021, kerajaan dah buat pengumuman bahawa kita boleh merentas negeri. Jadi anak2 perantauan mengambil peluang untuk pulan ke kampung masing2. 


Ummi mulakan hari merentas negeri dengan pulang ke kampung husban di terengganu. Manakala lepas 3 minggu pulang ke kuala kangsar perak.


Masa pulang ke Perak adik-adik ummi juga pulang sekali. Asal plan nk pergi pantai tapi tak jadi sebab musim angin monsun, so ombak kuat . kami pn ramai anak2 masih kecil jadi macam tak sesuai. Lepas tu nk pergi zoo taiping pn tak jadi sebab ramai sgt org.


Last kitog ke bukit lima kati dekat kuala kangsar,


Tapi orang besar jela ke sana. Budak2 adik ummi ade tempah kolam pelampung untuk mandi kat umah..


ade signboard ni nk masuk. Tapi liman kati sebelah camp ni.Mb nt kalau balik perak nk ke sini pulak
Nak ke camp ni kne naik kenderaan khas ,kne sewa.

Nak mendaki Bukit ni ambil masa 1 jam untuk sampai ke batu (checkpoint 1). Kalau nak sampai ke puncak sejam setenggah kalau korang xde stop2 . Asal bukit ni tanah orang cina. Diorang tanam pokok getah , dan pokok2 lain.tapi diorg open untuk orang riadah. Mmg nice. Tapi bagus jugak die open. So if pekerja2 naik untuk jaga pokok2, xdelah rs sunyi dan rasa lebih selamat.

kalau pergi pagi seronok sebab boleh nampak kabus dan sejuk.
Dari atas boleh nampak MRSM Kuala Kangsar (ummi baru tahu KK ade MRSM. Boleh la suruh faiz masuk MRSM nanti.hhihihi). Masa nak naik n turun tu kne alert ada motor2 pekerja turun naik. Hebat betul cemane diorg boleh naik bukit tinggi dengan motor. Dia punya tanah pn agak cerun.

Bawah ni video kitorang ke sana. Kalau sape2 yang duduk kuala kangsar boleh datang sini. 



Sekian terima kasih.

Friday, October 15, 2021

Netflix: Frontliner (2021)

sumber : www.imbd.com

Salam semua,

Dalam cerita netflix ni selalu ummi duk tengok cerita mat saleh je. Tapi sebenarnya cerita melayu pn ade yang best dalam tu. Contoh senario (mmg kelakar kalau tgk balik cerita tu). 

Haritu kami tengok cerita tajuk Frontliner. Rating dekat netflix pn 5 rate. 
Pelakonnya Farah Ahmad, Beto Khusyairi, Azhan Rani, Emma Maembong, Wan Maimunah, Achey,

Jalan cerita Drama ni membawa beribu erti pengalaman dan betapa struggle nya masyarakat masa mula2 pandemik Covid-19 terjadi.

Drama ni juga mencerita kan bagaimana kisah hidup fronliner di sebalik ap yang kita tengok mereka bekerja tanpa henti dan bagaimana mereka menguruskan kehidupan menjaga SOP sampai kat rumah pun mereka berjaga-jaga supaya ahli keluarga mereka tidak terdedah memandangkan pekerjaan mereka sendiri terdedah dengan virus.

Boleh kata ummi nangis jugak lah sebab perkara-perkara yang di cerita kan mmg berlaku dalam kehidupan kita. Terdapat konflik dengan ibu yang kecil hati dengan anak yang lama tidak pulang atas tugasan. Bagaimana tekanan yang di alami oleh si isteri kerana masalah perniagaan atas tidak mampu membayar gaji pekerja.

Pandemik ini menyebabkan ramai kehilangan orang tersayang. Semoga drama ini menjadi iktibar, ingatan dan penghargaan kita terhadapa frontliner dan pengalaman yang kita hadapi.

Sesungguhnya perjuangan kita masih belum selesai. 

Jom tonton!

Friday, October 8, 2021

Kek Tema Sonic Hari Jadi Faiz ke 5

Salam semua.

Harini ummi nk throwback hari jadi Faiz ke 5. Mcm nk kumpul2 koleksi ke pula ye. Hehe.mane tahu nt akan datang minat buat kek. Boleh usha2 design diorg ni.

Hari jadi faiz ni ummi order dengan bff ummi.. namun sekarang die kat johor. Hari tu kebetulan balik kg..die ade jugak dekat kg.. kat johor dia giat buat kek.. 


Masa tu ummi order pn rushing jugak.. masa 5 tahun faiz minat sonic. Masa 4 tahun minat spiderman. Tapi xde lah pulak gambar kek ny๐Ÿ˜…. 

Kawan ummi ni dulu belajar kejuruteraan awam.  Jurutera ni mmg kreatif ek.hehe

Meriah kek dia hias. 

Sekian dari ummi.

๐Ÿฅฐ


Thursday, October 7, 2021

Pantai Baru Morib Banting Selangor

Salam semua, Apa khabar? Harap-harap semua ny sihat2 belaka. Sekarang selangor dah benarkan rentas daerah. Sekarang takde sekatan tiga daerah Selangor, Putrajaya dan Kl. Merentas daerah ni sebenarnya memberikan begitu banyak makna kepada penduduk 3 kawasan ni. Sebab kita dah lama sebenarnya berjuang menjaga SOP dan berkurung dengan anak2. Dulu masa awal-awal PKP memang tidak begitu terasa duduk rumah. Anak pun seronok duduk rumah main henfon. . Bila da menginjak setahun, memandangkan kita da capai 80% penduduk dah dapat lengkap 2 dos vaksin, kerajaan dah longgar kan undang2. 

Anak ummi ni ramai kawan di bawah rumah flat kami ni. Sekarang pantang kawan tekan loceng. Shuu kluar. bukan main seronok ye. henfon pn dicampakny. Seronok tengok anak2 kalau diorg dapat hidup seperti biasa. Kita tawakal. Since kawasan rumah ummi semua jiran2 ummi alhamdulillah dah lengkap vaksin. Takde kengaran pula jiran yang antivaksin. Alhamdulillah..semoga anak2 juga terlindung dengan sistem imunisasi kelompok. Dan juga untuk orang berniaga, bila orang keluar mereka boleh menjana pendapatan. Semoga Allah memberkati kita semua

Vaksin ni bukan nk selamat kn diri sendiri je. tapi untuk selamat kan anak2 kecil kita ni yg xdapat suntikan. Kalau budak2 kne suntik entahlah. Mak2 kne suntik pn da mengglupur rasa. hahaha. Ummi tiap kali suntik.. Seminggu rs seram sejuk.lain macam betul.ni dgr nk cucuk kali ketiga ni seram jugak tp kite follow saranan kerajaan kerana mereka lah yg buat kajian segala..Inshaallah..taat kepada pemimpin tu wajib selagi xbercanggah dengan agama. Syukur sangat pada Allah. Demi merawat jiwa sendiri, suami dan anak. Kami akan pergi jalan-jalan jauh sikit. Haritu kami ke Pantai Baru Morib. Jangan tak tahu ye.. Pantai Baru Morib sebelah je Pantai Morib. Tapi pantai baru ni lagi sng nk turun. takde tembok. Sebenarny ummi pn baru tahu. hahha
Pantai kat selangor ni tak delah biru macam dekat ganu, kelatan, etc .tapi boleh lah nk menghibur hari di kala tak leh nk merentas negeri. Sebelah kanan ade paya bakau.. Ummi bertolak pukul 8. dari shah alam nk ke sana dalam sejam jugak. Maka sampai lah ke destinasi kul 9. Dengan sesat pergi parking dekat pantai morib. tapi situ ade benteng. lalu kitorg ke pantai sebelah pantai baru morib. Masa sampai tu air da surut. Sebanrny elok la datang awal.Xyah lah nak menapak dekat pasir.. kalau ikot masa pertama kali pergi macam ade selut.. tp kali ni ummi ke tepi skit sebalah paya bakau tanah keras dan xde selut.Atau sebab ummi datang lewat ke tak tahu. Mudah la nk menapak cari pantai.. macam anak penyu berlari2 cari pantai. haha..
                                                Seronok bukan kepalang dapat jumpa air...
Pukul 11.30 mcm tu baru naik utk makan. Hari dah panas faiz nk main pasir pn xboleh sb pasir dah panas. hehe.. Kalau bawak layang-layang pn best.. Kitorg cari layang-layang xde pulak kat pntai baru ni..kalau pantai morib sebelah tu ade jualan layang2. Kat sini ade kedai2 jualan. So kalau xsempat masak ade je org jual nasi ayam, keropok etc. Tandas awam pun bersih dan selesa.. Ummi husben yg masak sebab die diet.. kitorg kene makan makanan diet die laa.. Tapi xbanyak gambar sb excited nk bergembira.. hehe. oklah sekian saja celoteh ummi. terima kasih yang membaca semoga anda di murahkn rezeki dan kesihatan yg  baik.aamiin.. Video di bawah suasana pantai baru morib.