Hi followers ;)

Monday, July 27, 2020

Langkah menggunakan sanitizer cara kanak-kanak

       Musim pandemik ni kerajaan meminta rakyat mengambil langkah-langkah kebersihan. Antaranya adalah kerap membasuh tangan. Penggunaan cecair pencuci tangan dan kaedah mencuci tangan dengan betul mampu mematikan virus yang ada. Sekiranya kita berada di luar sukar nak mencari air dan sabun pilihan yang paling mudah selain mencuci tangan adalah menggunakan sanitizer yang perlu ada di dalam beg.


Nak menggunakan sanitizer/ basuh tangan ni ada langkah-langkahnya. Tetapi untuk kanak-kanak cikgu tadika sangat kreatif menggunakan kaedah nyanyian.



Bulat kecil (2x)
Bulatlah besar
Belakang tangan (2x)
Celah-celah jari 
;)

Thursday, July 16, 2020

Risiko bekerja di syarikat swasta

Salam semua ,

Macam mana kalau kita di berhentikan kerja? Eh trus tanya soalan kan..hehe.. Kalau boleh biarlah sampai bersara kan. kalau nak berhenti pn biar ada kewangan yang stabil.


Pandemik covid 19
Akibat pandemik Covid 19 kita dapat lihat banyak syarikat-syarikat swasta yang terpaksa di tutup/ memberhentikan orang. Ummi membangkit kan cerita ni selepas dekat seminggu tak update blog dan orang terdekat di berhentikan kerja tapi bukan sebab pandemik. Ye ke...tapi ade sebab yang lebih besar. atau sebab tu mungkin daripada impak covid 19 jugak sebenarnya , maka berlaku lah sebab lain.

Ada sebab lain ??

Sebabnya adalah berlakunya penstrukturan semula syarikat. Walaupun tak pandemik pn boleh berlaku kejadian ni.. Bila berlakunya penstrukturan syarikat, management akan berubah, syarikat akan sedaya upaya mengecilkan saiz atau dengan kata lain cut cost salah satu nya dari segi pengurangan pekerja. Pekerja redundant akan di tolak, jadi sekiranya anda kerja di syarikat dengan kerja yang banyak seharusnya anda gembira kerana sekurangnya anda di perlukan. Tak perlu merungut dan stress. Tapi kalau anda ada boss yang tak best, teammate hampeh bukan sesuatu yang senang untuk kita stay kan..huhuhuh


Lain lagi??

Gaji, KPI yang rendah atau korang buat kerja yang sama tanpa ade perkembangan juga sesuatu yang bahaya. Please berkembang. Tunjukkan anda seorang yang berharga


Lagi dan lagi??

Takde idea dah Ummi.heheh..

Sekian terima kasih...







Saturday, July 4, 2020

Giveaway by ejulz & mamapipie

Salam semua,

Giveaway kedua yang ummi join harini... untuk nak join boleh klik banner. nt akak link ke page Ejulz. ;). Jom cepat2 support GA ni !...


https://ejulz.blogspot.com/2020/07/giveaway-by-ejulz-mamapie.html
Sekian.

First Giveaway By Nufaa

Salam kawan-kawan,
 Jom join GA by nufaa ;). nt klik di banner ya.



Sekian terima kasih.

Friday, June 26, 2020

Tanaman musim pkp rumah flat ummi

Salam semua,

Harini Ummi nak berkongsi tentang tanaman pokok yang ummi tanam semasa pkp. Sebenarnya ummi jadi rajin menanam sebab tengok ramai kawan-kawan blog duk menanam.hehe geram tengok pokok cnatik2

dari kanan DAUN SELASIH tersalah beli ingt bayam brasil. huhu. dan SAYUR BAYAM

ok tanam macam ni daun KESUM suka air

tambah tanaman daun KESUM. kaedah same tanam dalam botol maacm gambar dekat atas tapi botol 1.5L

Sebenarnya pasu ni tanam DAUN LIMAU PURUT. taktahulh kenapa ada BAYAM tumpang.hehe

lebihan daun KESUM semasa raya. Kanan daun bergulung tu pokok cili. dah kenapa bergulung daun ny. rasanya tak sihat

cuba tanam TOMATO.harap dapat makan hasil

KANGKUNG. da pernah rasa hasil. buat nasi goreg kampung dan sayur goreng. Ummi kalau nak ambik hasil, tinggalkan batang sikit dan akar. batang dan akar tu nanti tumbuh daun baru. kangkung paling seronok nak tanam sebab sng jaga dan cepat tumbuh.

ini ummi tak tahu pokok ape. mcm pokok BENDI.

tadaaaaa.. hasil yang telah di goreng sebelum ni.
Kawasan yang ada cahaya matahari semua himpit di situ.


 Pokok daun setawar tu jiran punya. pokok paling tinggi tu cili.
Begitu lah serba sedikit tanaman ummi. duduk rumah tinggi kita tak boleh nak expect lebih nak tanam itu ini. sebab cahaya terhad. dan tempat pokok-pokok ni dekat dengan tong sampah. tu pintu dekat dinding tu laluan buang sampah.hehe.. nak letak pasu di bawah, nt cik siput kacau. abis togel pokok ummi di buatnya. Tengok jela bersepah pokok macam ni. lagipun snang nak siram dekat dgn rumah. kalau ada nak kongsi tips untuk halau binatang dari makan pokok atau idea komen ya. sangat mengalu-ngalukan.

Antara pokok yang tak hidup ummi tanam dari benih:

1) sawi

sekian serba sedikit. Terima kasih singgah ;)

Giveaway by A Secret Journey

Salam semua,

jom join  GA ni klik banner di bawah ya. ;)

http://penselduabee.blogspot.com/2020/06/giveaway-by-secret-journey.html

SEGMEN BLOGLIST 2020 BLOG SHIDA | www.duniashida.com

salam semua,

Ummi join segmen by shida. Jom sama-sama support shida ;). Klik banner di bawah.

http://www.duniashida.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
apa yang korang suka tentang blog shida?

Ummi baru je follow shida. so berdasarkan blog shida, ada banyak top entri menarik tentang tips kecantikan dan kesihatan. 

;)