Hi followers ;)

Friday, September 10, 2021

Giveaway #busyrakongsirezeki Wang Tunai RM100

 Salam kawan-kawan,


Harini hari last untuk pernyetaan give away oleh Busyra, 


Jom sertai. Sempat lagi kan.hehehe.


Tekan link di bawah banner


Satu entri yang menarik dari blog Busyra mesti lah tentang makanan. 

Resipi daging masak kicap

Tengok gambar saja pun da menarik. Resipi juga ringkas.


Sekian dari ummi


;)


Sunday, September 5, 2021

My Son Birthday : Kek Tema Among Us

Salam Kawan-kawan,

Mashaallah, Smlm tersalah pos give away yg sebenarnya sudah berlalu. ๐Ÿ˜†

Patut lah banner macam pernah nampak. Mujur ade yang tegur. Mekasih yang tegur and wish gudluck. 

Post tu ummi da delete untuk tidak mengelirukan sesiapa.


Bulan 8 adalah bulan kelahiran satu-satunya anak ummi setakat ni yang ada. 

Kek tema asal yang anak ummi minta adalah little nightmare. Hmm sape la nk buat kek camtu anak oi. Nak odar ngn kawan ummi pn segan.

Terseksa org nk deko kek tu nanti. Ummi sendiri pn seram ngn game tu. Sudah2 la. ๐Ÿ˜†

Maka memandangkan dulu die pernah minat among us, ummi pn suggest among us. Cadangan diterima.

Maka ummi pon jalan kan kerja mengoder. Kek ummi odar ngn kawan opis ummi yang buat kek hari jadi husband tema workout tu. Sng dengan kawan ummi tu. Cakap je nk tema ap. Die pandai je deko.

Taraaa dapat lah kek kat bawah ni. 


Tukang buat kek (kawan opis ummi) bagi gambar dulu incase nk tambah apa2. 

Kita odar domino. Dapat hadiah dari ayah die. Mak die xbg hadiah sebab dia da selalu odar barang mainan dr apps shoppee mak die. Cukup2 lah.. Sampai terpaksa uninstall shopee. Sebab maknye pn asik checkout je kejeny.๐Ÿ‘€Kalau kira2 setahun berapa dah jumlah belian dalam tu. Seram nk kira.

Kami sambut bertiga. Gambar dengan mak die yg da naik 10 kilo sejak pkp. Illusi kamera mengaburkn saiz sebenar. Hihihhi. 

Gambar ngn bapak die. same lah naik kilo sejak pkp. 

Tibe2 jiran datang tingtong. Bagi hadiah ikan laga. Yang toys among us ni dapat dari kek.

Ha kau boleh bukak.





Sekian mekasih. Di Doakan semua yang membaca sentiase di rahmati Allah dan berada dalam keadaaan sihat. Di lindungi dari penyakit merbahaya. Aaamiin

Saturday, August 21, 2021

Free Shipping Tapi Bila Nak Claim Option Tu Kelabu: Claim Free Shipping di Shopee

Lately banyak masalah bila nk beli barang, barang Free Shipping tapi bila nk claim Free Shipping option die kelabu. Bawah adalah cara untuk claim Free Shipping di Shopee.

Cara Claim Free shipping di Shopee.


1) Click Free Shipping.
 


2. Click all claims that available.


3. Try to buy again and check Free Shipping.

Sekian


Friday, August 20, 2021

Gastrik Semasa Pandemik

 Salam semua,


Apa khabar, macam dah lama xkeudara. 


Musim pandemik ni memang kita semua xbanyak bergerak dan duduk rumah. Tambahan pula yang memang work from home. Melekat depan laptop.


Musim pandemik ni Ummi sering di serang gastrik. 

Punca Ummi kena gastrik:

1) Kurang bergerak

2) Stress.

3) Tak jaga makan dan waktu makan. 

Gastrik ni lain orang lain simptom, ade yang pedih perut ada yang senak, ade kembung.

Untuk ummi gastik ummi ni semua rasa.. ada masa pedih, senak, kembung dan sakit perut.

Ummi pernah kena gastrik masa tahun 2018, lepas demam denggi, perut sakit senak sgt. Ummi ingat ade penyakit serius, pergi jumpa dua tiga doktor, makan ubat tak ok2 lagi. sampai 2 minggu. Ummi pn buat appoinment dekat hospital . Doktor suggest buat skop dan scan batu dalam hempedu. Ummi hanya daycare guna insuran company husband. So far mmg ummi di sahkn gastrik sebab doktor cakap ade merah2 di perut. 


Ummi pn di bekalkn ubat pantoprazole, buscopan dan ubat kapur


dalam tiga2 ubat ni, ummi suka telan ubat kapur bila rasa sakit perut. sebab die bagi relief cepat. Selain tu ummi elakkan makanan pedas. Makan makanan berkhasiat.

Ummi alahan dengan ubat panto sebab lepas makan ummi akan rasa sakit perut.bila consult dengan doktor, doktor suruh stop makan ubat tu. Maybe xserasi. 

Sejak pandemik ni mmg ummi jadi balik gastrik ny dan ubat kapur ni mesti ade dekat rumah.. 
Untuk elakkan gastrik ummi slalu set fikiran kena selalu positif. Jangan stress2.. dan kalau ada peluang pergi ronda2 kawasan naik motor. Mendekat kan diri dengan yang Esa.. Dan latihan pernafasan penting untuk org yang ada masalah perut. 

Untuk pengetahuan pembaca, bukan ummi je mengalami gastrik,kawan kerja ummi juga mengalami keadaan sama. Duduk di rumah mmg anxiety pn kadang2 menjengah.


Sekian kisah dari ummi. Take care semua. Di doakan kawan2 dan keluarga blog ummi di jauhi dari jangkitan covid 19 . Stay healthy =)

Wednesday, May 26, 2021

His Birthday: Kek tema workout/gym

 Hi semua,


Semoga sihat sihat belaka.. mungkin ade yg da dapat sutikan vaksin atau masih menunggu giliran suntikan vaksin.. ummi da daftar cume belum di pggl lagi.. harini ade open utk pendaftarN vaksin astrazeneca . Dalam sejam je da penuh orang berebut nk daftar. Yg tak berjaya tu kite tunggu lagi bile die open. Sementara tu kita self lock down sb kes sgt banyak. 


Harini harijadi husband ummi..ummi nk share kek yg ummi tempah. Ummi teruja sb design kek sgt cantik. Ummi bg tema je dan cth gambar kek.. yg buat kek ummi tu kawan kerja ummi. 


Cntik die buat.. ๐Ÿ˜. 


Monday, May 3, 2021

Paip meter rosak

 Salam kawan kawan,


Salam Ramadhan. 

Harap semua org sihat2 belaka.


Harini entry ummi adalah nak bercerita tentang paip rumah yang rosak.


Hari ahad lepas, ummi bercadang nk ajak sepupu datang berbuka di rumah. Dalam pukul 3, datang anak jiran panggil faiz nk main turun bawah. Faiz taknak turun lalu mereka pun bersembanglah di luar rumah. Tibe2 tengah sembang, kebetulan ummi menjenguk, budak tu terpijak selipar jatuh dekat meter paip air selangor, trus patah memancut air keluar. Husbend ummi trus tutup paip utama. Habis banjir depan rumah. 

 

Nak memasak pun tergendala. Kitorg mmg tak reti nk tukar2 paip. Pastu sempat lagi search2 cara nk tukar paip.baca plak ada satu blog tu, duk nk repair sendiri last2 tapi malangny menambahkn lagi kerosakan๐Ÿ˜….blog tu pn cerita call air slgr mkn masa 2 3 hari dan kontraktor air slgr boleh buat n cas rm60o apo ๐Ÿ˜….bertambah plak kos nk baiki. Husben ummi try jugak nk tukar sendiri tapi ketat dan xde alat. Bawah ni gambar paip tu. Yg kne plaster putih tu la tempat patah..patah betul ye. Mmg kne ganti paip. Paip biru ni patah trus.


 Trus call sepupu cakap xjadi nk ajak buka..pospone sb air pn xde kat umah.masak pn xsempat. Ummi pn cari inisiatif cari plumber dr internet. Cari2 jumpelah yg bnyk org bagi positif komen.  Org tu boleh dtg hari isnin pagi. Yg wan ahmad tula..tgkap gambar wasap paip n die letak harga rm270.ummi pn xtaulah berpatutan ke x..tp hasil.kerja die mmg kemas..punctual n ikot masa kite.. 




Nila dua org tu. Abis die bukak n tukar. Pastu siap ckp dekat husben, paip biru yg rosak tu mmg xthn. Paip biru tu under air selangor yg tukar..baru je tahun lepas.. sb sblm ni air under pkns.. so seingt ummi setahun je riwayat paip tu.sblm patah ni pn da leaking sikit. Brother tu ckp air slgr mmg pasang paip yg paling murah je sb money dapat pn sikit. So faham la kitorg. Patut la kawan faiz yg kecik tu jatuh je patah trus. 

Brother ni tukar paip yg tahan sikit.. mujur tuan rumah bg kitorg sewa murah rm500 je..so klu kos rosak kitorg tggung..Masa masuk pn benda2 bnyk dah lame. 

Maka tutuplah cerita pasal paip. Plumber ni servis ummi bg 5 bintang.cepat reply n update..


Sekian


Sunday, April 4, 2021

Bukit Jelutong Eco Community (BJEC) Park

 Salam Semua,


Since kita ni masih di fasa pemulihan dan masih tak boleh merentas negeri, ummi memang cari tempat dalam selangor untuk pergi bersiar2 sambil bawak anak jalan2. Nak balik kampung mmg xboleh. Sebenarnya kalau betul2 kita perhatikan selangor ni banyak jugak tempat menarik untuk kita berjalan.. Selain pergi makan2. 


Dua minggu lepas kawan husbend ajak husband ke eco park dekat bukit jelutong.mula2 husben pergi. Then minggu lepas husband bawak ummi n kami ajak jiran pergi sekali. Memandangkn tempat ni sebenarny dekat je dengan rumah ummi. 



Apa yang best dekat sini. Masuk percuma!:p 

1) mcm farm in the city. Ade ayam itik angsa kambing.cume haiwan xde la.meriah macam farm in the city dekat bangi tu. Tp boleh bawak anak2 merasa suasana kampung. Tapi di sarankan pergi awal ye.. sb tempat haiwan ni tutup pukil 8.30 sb pekerja die nk bg haiwan makan.kami sampai sne 7.30.sempat sejam awal..

2) Ade hill. Boleh daki klu orang minat nk buat aktivit lasak. Faiz yg baru 6 tahun pn larat naik kepuncak dan turun.boleh bayang la xtinggi mane bukit ny๐Ÿ˜‚.   

3)ade tempat makan sinki, so korang bawak siap² mknn boleh berkelah situ.. 

Bawah ni antara gambar2 dekat sne.. tapi tak berapa tersusun. Sb ummi tulis blog ni pn gune hanphone je๐Ÿ˜…
















Video 

Sekian