Hi followers ;)

Friday, November 20, 2020

Rancangan Netflix Yang Boleh di Tonton : Kelakar, miniseries dan seram

 Salam semua, 

Apa khabar? korang buat masa masa pkpb ni? Husband Ummi masa 11.11 dia pegi beli Android tv box. Kalau ada benda ni boleh la nak tengok you tube, netflix ataupun astro dari sini.

Selalu kami layan Netflix. Ada beberapa cerita ummi dah tengok tapi macam bosan. Bawah ni antara yang boleh ummi kata best.

Kategori ada unsur komedi

1) Boboiboy Movie 2

Movie ni misi boboiboy macam biasa mencari power spera. Tapi dalam pencarian tu mereka menghadapi masalah dengan kewujudan makhluk yang mengatakan kuasa yang boboiboy tu asalnya kepunyaan nya. Dalam movie ni macam-macam terbongkar. Siapa pemilik asal kuasa boboiboy dan boboiboy ni bukan anak yatim. Dalam cerita ummi boleh kata cerita yang bermisi dan mmg tak boring sebab sentiasa nak tau apa jadi. Di tambah adegan kelakar,  Faiz pun sampai ketawa tengok gelagat Gopal dan Cikgu Kebenaran.  

2) Johnny English Strikes Again

Sumber gambar: en.wikipedia.org

Kehidupan Johny lepas bersara bekerja sebagai agen jadi cikgu Georgraphy. Walaupun cikgu geography tapi budak-budak kelas suka dia sebab banyak ajar cara jadi agen. Bab dalam kelas pun ummi da ketawa. Tapi sebab ada kekacauan pengodam Johny kena panggil untuk bantu kerajaan cari bukti orang menggodam. Sepanjang misi memang kelakar. Johny selalu menimbulkan masalah namun misi dia tetap berjaya.

3) Pasal Kau ! (All because of you)


Cerita Aiman lakonan Khairul Azrin dan Jane lakonan Janna Nick. Diorang dua ni kerja dekat sebuah hotel tepi pantai. Aiman ni bendul tapi Jane ni minat lame dah dengan Aiman. Jane banyak kali cuba luahkan perasaan tapi sebab Aiman ni bendul, susah dia nak pikap perasaan Jane. Jadi punca masalah adalah setiap kali Jane nak luah perasaan ada je masalah timbul. Sampai la berlaku satu tragedi menyebabkan Aiman sedar dia suka dekat Jane.
Jalan cerita nya best dan kelakar dan tak boring. Lakonan Janna dengan Khairul nampak natural dari mata Ummi lah. Start je dah kelakar.

Kategori miniseries

1) The Queen's Gambit

Sumber gambar: imdb

Miniseris 7 episod. Dimana Beth Harmon menjadi yatim lepas mak dia mati dan duduk di rumah anak yatim. Beth ni pendiam dan pemerhati. Semasa di rumah anak yatim tu dia nampak sorang pakcik macam mentenan dekat rumah anak yatim tengah main satu permainan di basemen. Jadi Beth ni suka turun ke basemen dan tengok pakcik tu buat apa. Pakcik tu perasan Beth ni duk perati lalu pakcik tu pn ajak main skali iaitu chess. Dari sini Beth ni jadi minat dengan chess dan dia perasaan dia ada keistimewaan dalam permainan ni. Boleh kata die gifted la sebab dia boleh berimaginasi untuk latih diri dia dalam mainan chess. Sebab apa dia guna imaginasi? sebab Beth ni takda chess dan tak da duit nak beli. Jadi dia hanya guna imaginasi sebelum tidur untuk berlatih chess. Beth ni ada satu perangai baran dan dia tak suka kalah. 

Sampai satu hari dia di ambil sebagai anak angkat. Dari situ la permulaan dia mula masuk banyak pertandingan. Tapi setiap perjalanannya ada liku-liku susah yang dia perlu lalui. Sebab keluarga angkat dia pun bukan lah kaya. Nak beli chess pun xmampu. Hidup pn kena jimat. Tapi mak angkat dia baik. Dari situlah Beth bergantung pada diri sendiri untuk terus bejaya dalam dunia chess.

Lepas tengok cerita ni Faiz hari2 ajak main chess 😂. Tapi ikot peraturan dia lah.

Kategori miniseries

1) Pusaka

Sumber: hmetro

Pelakon Mimi Lana Shafiq Kyle. Mimi lana dan shafiq kyle ni kembar. Shafiq kyle angggota polis tapi mimi lana ni terlibat dengan dadah sebab kurang kasih sayang.Mak ayah dah takde.Shafiq kyle pulak busy. Sampai satu masa Shafiq Kyle handle satu kes yang melibatkan ilmu hitam. Oklah sampai sini jelah.

Maaf kalau ada nama watak ummi dah tak ingat..heheh. Sekian terima kasih kerana sudi singgah. 

Hadiah dari Blogger Hidana: Terima kasih Dana

 Salam semua,

Apa khabar? Di doakan semua baik-baik sahaja. Sejak demenjak ni kes macam kita tak boleh nak jangka sebab saban hari ada kluster baru. Semoga kita di lindungi Allah S.W.T.

Hari Jumaat lepas Ummi dapat buah tangan dari blogger Dana.. ummi tgk ramai kawan2 blog yang dapat. Comel2 betul. Tgk2 ummi pn ada rezeki dapat. Alhamdulillah seronok tau.. Terima kasih Dana. Cantik betul dana buat. Dana ni salah seorang blogger yang ramah dan suka memasak. Kalau ummi rasa macam xtau nak masak apa. Selalu jugak ke blog Dana nak dapat idea nak masak ap. hehe.. Mekasih Dana buah tangan yang comel ni. Inshaallah ada rezeki ummi balas..



Tasbih ni jadi tasbih dia. Sebab dia dah lama usha tasbih abi dia. Skali Dana bagi trus dia cakap itu dia punya. 😅. Seronok bukan kepalang.. Siap bandingkan die punya tasbih lagi cntik..huhuhu. Mujur mask extender die xboleh pakai. Kalau tidak abis ke dia.😅 Haritu kak ujie bagi sejadah pun dia kata dia punya. Kalau solat mmg guna sejadah kak ujie hadiahkan. Trobek balik entri: cenderahati dari kak Ujie


Sekian terima kasih kerana sudi singgah..

Thursday, November 12, 2020

Pengalaman Sakit Gigi 2 dan Tips

 Salam semua,

Apa khabar? Pagi-pagi baca thread ni.


Orang Malaysia ni memang kreatif kalau bab-bab buat kelakar ye. hehe.. Buang yang keruh ambil yang jernih.

Harini entri ummi nak cerita tentang pengalaman ummi sakit gigi. Tapi sebenarnya sakit gigi yang sama masa ummi pernah cerita di Pengalaman Sakit Gigi. Punca kejadian tidak lah Ummi tahu.

Satu hari tu ummi tengah makan breakfast tiba-tiba rasa macam ngilu yang kuat dekat bahagian tampalan yang pernah ummi cerita sebelum ni. Rasa macam kne renjatan eletrik.. Ummi syak tampalan tu ta tercabut.. Lepas tu rasa lah dengan lidah. Tapi tak rasa pulak tampal tu da cabut. Dalam tengahari makin kuat sampai kne makan panadol baru lega. Malam dah naik sakit kepala makan juga panadol baru boleh tido..Sakit gigi ni kalau da sakit sampai rasa semua gigi sakit...sakit gigi memang dahsyat. Ummi tahan sakit 2 hari sebab kebetulan kejadian hari Jumaat, dan memang bercadang nak ke klinik kerajaan sebab biasa ke sana sahaja.

Pagi ahad ummi ke Klinik Kesihatan UTC, Sebelum masuk ade nurse da siap tunggu depan bukak meja. So senang nak tanya..malangnya memandangkan selangor ni PKPB, Klinik kesihatan dekat UTC hanya ambil appoinment sahaja. So kena buat online appoinment dulu untuk dapatkan tarikh kedatangan. Ummi baru tahu masa tu sistem da berubah. Dan hanya sesetengah klinik gigi sahaja yang buat tampalan.. Macam di UTC tu hanya boleh cabut gigi. Kalau nak tahu prosedur appoinment ada talian nya. Ummi pn tak sure nombor berapa.

Lalu ummi pn bergerak lah ke klinik swasta Klinik Pergigian Zahida Seksyen 8 Shah Alam. Dekat sangat dengan rumah. Xpayah pakai helmet bawak motor ke sana. Klinik tu atas kedai. Tapi environmen cantik dan luas. Kalau ke sana memang selesa. 

Masa dapat rawatan kene soal siasat dengan dentist dulu:

Dentist: datang kenapa ya?

Ummi: saya sakit gigi tapi xsure gigi yang mana...sebab gigi sebaris tu ade juga yang berlubang. (masa ni mmg rasa satu gusi sakit

Dentist: bagi saya cek. (di pun cek sambil ketuk-ketuk gigi yang suspek menjadi punca sakit, ada dua gigi yang ummi syak punca sakit. lepas ketuk dia tanya sakit tak. Sampai gigi yang ummi pernah tampal sebelum ni bila di ketuk rasa sakit .ok jumpe dah gigi mana sakit.haha)

Dentist: (die pun cek tampalan gigi yang tadi die ketuk ummi rasa sakit) haa saya da jumpa dah ade sikit lubang dekat gigi tampal tu. Sebab tu jadi sakit. Berapa hari dah sakit gigi? Tampal mana? bila tampal.

Ummi: da 2 hari sakit, saya tampal di klinik xxxx. Tampal ujung tahun lepas.

Dentist: oh baru lagi.. Tapi saya tengok lubang nya agak besar. Bagi saya xray dulu. Nak tengok dalam mana lubang gigi.

(Ummi ingt xray besar tp kecik je dan cepat je. Die letak alat dekat mulut. Masa nak capture xray semua orang klua dari bilik gigi tu. Lepas xray doktor pun masuk dan tunjuk lah gambar xray gigi)

Dentist tu bagitau gigi ummi mmg dah teruk ada dua options 1) cabut 2) rawatan akar. Tapi rawatan akar kena dua tiga kali datang untuk prosedur dan bayaran lebih 1k.

Ummi: takpelah doktor, saya nak cabut jelah.

Dentist: Ok boleh.. Awak ada pengalaman cabut gigi?

Ummi: ada masa form 3. (ok masa tu tak rasa sakit langsung lepas cabut gigi)

Dentist: ...

Lepas tu die inject ubat kebas. Tips untuk rasa tak sakit masa dentist inject adalah rileks kan badan. Dentist and nurse suruh rileks je masa tu. Masa inject ubat kebas dekat gusi,memang takde rasa sakit.

(lepas inject)

Dentist: dah rasa kebas tak?

Ummi: Tak tau la doktor (sebab ny xde rasa kebas.slalu kalau kita kebas kaki macam rasa ulat2 kan. Ni rasa biasa je)

Dentist: xpe. (die pun cucuk jarum dekat gusi dua tiga kali) sy cucuk ni sakit x. 

Ummi: tak sakit (ajaib memang xrasa dia cucuk)

Lepas tu trus operasi cabut gigi.

Okay settle cabut gigi, dapat kapas dan ubat tahan sakit. Ummi pn pulang dengan gembira. dengan harapan esok bebas sakit gusi. 

Tapi malangnya ummi sakit hampir 2 minggu baru boleh guna gigi bahagian kena cabut tu untuk gigit makanan. Allahu memang trauma rasa cabut gigi.

Bawah ni ada TIPS untuk yang rasa sakit lepas cabut gigi:

Since sesetengah orang lepas cabut boleh rileks. Tapi ummi tidak... Tips ni berdasarkan pengalaman ummi.

Sebelum ke dentist makan lah kenyang-kenyang. Sebab lepas cabut gigi sekurang2 nya 4 jam xboleh makan. Sebab nya, lepas cabut gusi kita akan berdarah. Dan kita perlukan masa untuk bagi darah tu beku dengan tahan guna kapas. Kalau kita makan/kumur lepas cabut, nt darah susah nak beku dalam lubang gusj sb mulut duk aktif bekerja nt bila darah tak beku tu yg jadi potensi kepada dry soket... Peluang sisa makanan juga tinggi untuk terselit celah2 gusi yang berlubang tu. Elakkan benda2 ni kalau x mmg azab dan melambatkan penyembuhan gigi. Sakit wei. Jangan tinggal gosok gigi ya. Gosok gigi perlahan2 dekat gigi yang berdekatan tempat cabut.

Lepas darah benti akan ada darah beku dekat celah2 lubang. Jangan cungkil sebab darah tu bantu untuk gusi pulih. Dan bntu elakkan sisa makanan masuk dalam. Ummi satu hari juga darah masih klua sikit2. Sebab lidah ni bergerak2 lepas tu ummi makan nasi huaa. Biji nasi tu dah terlanggar kawasan luka. Tapi kalau darah klua banyak sampai penuh kapas better ke klinik.

Elakkan minum guna straw atau kumur untuk buang darah. Nurse pesan sebelum balik, kalau ada darah telan je. Bila lagi nak telan darah sendiri kan. hehe.

Esoknya darah dah takde. Tapi gusi masih nyut2. Antara sebab nyut2 gusi ummi baca adalah sebab bakteria. Ada sisa terlekat dekat gusi yg kne cabut gigi tu. so TIPS nya ummi lepas makan memang kumur ngn air garam (jgn kumur kuat2) kurang nyut2 kalau xreda memang makan panadol dan tuam ais. 3 hari pertama ummi makan bubur je. Sebab xnak tergigit dekat gusi cedera tu. Pastu elakkan makan guna gusi yang cedera tu dalam masa 2 minggu. Minuman manis, panas pedas kalau boleh elakkan untuk minggu pertama . Sebab macam rasa xselesa. Seminggu pertama gusi sakit. Minggu kedua, gusi rasa ngilu2 dan ada daging tumbuh dekat gusi untuk tutup lubang. Masa ni da ok.. tak sakit dah. Alhamdulillah.

Untuk yang sakit gigi bacalah tips2 dari doktor/rakan  dalam online ni untuk bantu cegah sakit .Tips online mmg amat membantu. Dan kalau rasa tak tahan, jumpa dentist balik. Tengok apa dentist boleh nasihat.

Sekian tu je pengalaman ummi. Cabut gigi between form 3 and at this age. Memang lain. Masa form 3 tidak lah rasa azab sangat. Sebab sehari lepas cabut da xsakit.hhuhuhuh

Kalau ade nak kongsi tips kita share2.

Terima kasih sudi singgah.

Sekian.


Friday, October 30, 2020

Pokok Bendi Tanam Dalam Pasu dan Khasiat

Salam kawan-kawan,


Apa khabar semua. Norma baharu sejak hari cuti kita dah tidak kemana terutama untuk warga Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya. Kita masih dalam PKPB. Ya Allah semoga Allah rahmati kami di negeri ini.


Harini ummi nak bawa entri tentang tanaman pokok bendi. Kalau ada sesiapa nak tau sebab ummi pn baru tahu, bendi adalah tanaman yang mampu tumbuh dalam pasu. Huhuhuh.. Alhamdulillah ummi tanam hendak juga dia berbuah. 



Atas ni gambar dari kebun mini ummi. Setakat ni ummi da dua kali petik hasil bendi ni.. Dalam pasu ni ummi semai 2 benih bendi. So ada 2 pokok. Sekali buah boleh klua 4-5 batang bendi. Bendi ni syarat nak petik bila dia da cukup besar silalah petik jangn di biar atas pokok. Untuk elakkan dia tua atas pokok nanti bendi jadi keras. 


Pokok bendi ni senang je penjagaan nya. Dan tahan lasak juga. Sebab Ummi siram minium satu hari sekali pn dia okay je.hehe. Owh lagi satu ummi siram juga baja sebulan sekali.

Antara khasiat bendi:
Point detail boleh baca sini khasiat bendi

1) Merendahkan kolestral 
2) Mengurangkan asma/lelah
3) Mengawal penyakit kencing manis
4) Meningkatkan sistem imun
5) Mencegah penyakit buah pinggang
6) Menggalakkan kehamilan yang sihat.

Sebarang maklumat tambahan tentang pokok bendi amat-amat di alu-alukan untuk ilmu bersama. 
Sekian terima kasih kerana sudi singgah 😉

Thursday, October 29, 2020

Movie: Little Monsters (2019)

Salam semua,

Apa khabar semua. Harini company ummi masih lagi bercuti sempena mental health awareness. Baguskan company bagi off day harini sebab mungkin itu lah salah satu sumbangan dia nak bagi untuk pekerja yang da penah lelah. Kerja. hahaha. Sangat bersyukur dapat cuti straight 4 hari tapi tak pergi ke mana pun. Duduk rumah sambil positifkan minda dan tanam dalam minda saya sedang bercuti...heheh.


Harini ummi nak review satu cerita bagi ummi ada unsur kelakar dan menghiburkan. Boleh dirumuskan watak heroin ni mempunyai minda yang sangat kuat sampai mampu handle budak kecik walaupun dalam keadaan genting. 


Sedikit summary menceritakan, watak utama Dave clash dengan teman wanita dan melarikan diri dari rumah pulang ke rumah kakak beliau yang mempunyai seorang anak bernama Felix 5 tahun. Kakak Dave ni kerja dalam bahagian hospital, jadi memang sangat busy tetapi tidak pernah mengabaikan pemakanan dan pendidikan anak nya. Sebab anak dia ada alergik terhadap makanan.


Bila Dave di rumah kakak nya. Dave ditugaskan untuk menjaga dan hantar Felix ke tadika. Di tadika Dave bertemu cikgu Felix bernama Caroline (heroin). Dave tertarik dan suka Caroline. Lagipun Felix kan baru lepas break ngn makwe die so mcm lonely.


Satu hari Tadika kelas felix buat lawatan. Masa ni Dave join jugak. Maklumlah nak tackle Miss Caroline. Kelas Felix tu adalah 10 orang gitu kot.. Diorang pergi melawat dekat tempat haiwan. Macam farm in the city tempate kite. cume kawasan die lebih luas. Seronoklah mereka ke sana . Tapi ummi agak pelik sebab tempat haiwan ni dekat kawasan penyelidikan askar. 


Kebetulan tengah seronok2 Caroline , Dave dan bebudak tu naik trak sambil pusing kawasan haiwan ada zombie terlepas dari pusat penyelidikan dan masuk ke kawasan ladang haiwan yg dilawati tadika Felix.. Dekat sini mmg sangat genting sebab hampir semua pelawat kena gigit dan jadi zombie. Haiwan juga tidak ketinggalan di gigit zombie. Cume haiwan taklah jadi zombie. Haiwan mati.


Saat genting macam ni selojik nya kita sebagai cikgu mungkin akan panik. Tapi Caroline ni sebaliknya. Korang boleh tengok cerita ni sendiri ya sebab Ummi suka cara Caroline ni handle murid dia yang ramai tu.. Bukan sesuatu yang mudah handle budak-budak ya.Kena baca satu-satu dalam kepala diorang hahaha. Sebab dalam kejadian tu Dave caroline dan anak-anak rombongan tadika tu je selamat sebab Caroline ni pandai tackle situasi..


Bagi ummi cerita ni kelakar dan best. Tapi ada sikit unsur 18sx tapi tak obvious sgt.

Sumber gambar : Wikipedia

Sekian. Terima kasih kerana sudi singgah 😉

Wednesday, October 28, 2020

Dekorasi Kabinet Dapur Impian ummi

 Salam semua,


Apa khabar sahabat. Harap-harap semua nya dalam keadaan sihat belaka.


Ummi baru habis blogwalking dekat blog-blog yang sempat ummi berjalan-jalan. Dalam seminggu ni mood ummi tak berapa nak baik.. Sebab sedang mengalami sakit gigi. hihhih... namun nanti ummi akan update tentang sakit gigi yang ummi alami. Tunggu dia okay dulu baru nak cerita.


Entri untuk kali ni ummi saja nak letak satu dekorasi ni. Ummi berkenan sangat. Memandangkan rumah selangorku masih dalam pembinaan. Ummi ada juga usha-usha dekorasi yang menjimatkan ruang. Ada satu dekorasi ni ummi suka sangat..Tapi ummi tak ingat screenshot dari mana. Kalau tuan punya gambar ni nampak mohon halal ya. Hehe . Ummi simpan sini untuk future reference. Kalau ada lagi yang berkenan ummi akan simpan sini juga.


Dekorasi nya ala-ala begini... ada kerusi dan meja begini. Dengan kabinet untuk simpan pinggan mangkuk..Sesuai untuk dapur yang kecill..

Sekian.

Terima kasih kerana sudi singgah 😉

Monday, October 19, 2020

Tanaman Rumah Flat : Daun pudina , cara tanam, kegunaan dan khasiat.

Salam semua,

Menanam pokok di ruang sempit ni perlu betul-betul bajet ruang dan hanya terhad kepada pokok-pokok yang mudah di jaga di ruang tanah yang sempit/dalam pasu.

Untuk harini entri ummi adalah tentang pokok pudina. Pokok pudina ni pun jenis pokok kecil yang mudah di jaga.

Pokok pudina ni ummi tak pernah lagi guna untuk apa-apa masakan. Biasa buat air je kna. Ummi ambil pokok ni semasa pulang ke kampung beberapa bulan lepas. Pokok nya dah memanjang. 


Cara tanam:

Pokok pudina boleh di tanam semula dengan menggunakan keratan batang. Lepas tu ummi cucuk ke tanah dalam pasu yang sama. Supaya dia nampak satu rimbunan.hehe. 




Kegunaan daun pudina

Mint dikenali terutamanya untuk kegunaannya dalam perasa, seperti peppermint dan spearmint yang digunakan dalam gula-gula. Minyak pati dalam peppermint, mentol, adalah minyak aromatik yang kuat yang digunakan bukan sahaja untuk memberikan perasa kepada gula-gula tetapi juga digunakan dalam penyegar nafas, rokok, ubat sakit pernafasan, losen gatal-gatal dan cecair kumuran. Daun pudina juga merupakan ramuan biasa dalam teh herba yang tidak mempunyai kafein; peppermint dikatakan menghilangkan masalah pencernaan, mengurangkan kembung dan melegakan beberapa kesan kolitis ulseratif.

Terima kasih kerana membaca. 😉