Hi followers ;)

Monday, October 19, 2020

Tanaman Rumah Flat : Daun pudina , cara tanam, kegunaan dan khasiat.

Salam semua,

Menanam pokok di ruang sempit ni perlu betul-betul bajet ruang dan hanya terhad kepada pokok-pokok yang mudah di jaga di ruang tanah yang sempit/dalam pasu.

Untuk harini entri ummi adalah tentang pokok pudina. Pokok pudina ni pun jenis pokok kecil yang mudah di jaga.

Pokok pudina ni ummi tak pernah lagi guna untuk apa-apa masakan. Biasa buat air je kna. Ummi ambil pokok ni semasa pulang ke kampung beberapa bulan lepas. Pokok nya dah memanjang. 


Cara tanam:

Pokok pudina boleh di tanam semula dengan menggunakan keratan batang. Lepas tu ummi cucuk ke tanah dalam pasu yang sama. Supaya dia nampak satu rimbunan.hehe. 




Kegunaan daun pudina

Mint dikenali terutamanya untuk kegunaannya dalam perasa, seperti peppermint dan spearmint yang digunakan dalam gula-gula. Minyak pati dalam peppermint, mentol, adalah minyak aromatik yang kuat yang digunakan bukan sahaja untuk memberikan perasa kepada gula-gula tetapi juga digunakan dalam penyegar nafas, rokok, ubat sakit pernafasan, losen gatal-gatal dan cecair kumuran. Daun pudina juga merupakan ramuan biasa dalam teh herba yang tidak mempunyai kafein; peppermint dikatakan menghilangkan masalah pencernaan, mengurangkan kembung dan melegakan beberapa kesan kolitis ulseratif.

Terima kasih kerana membaca. 😉

Saturday, October 17, 2020

Tanaman Rumah Flat : Ulam Sambung Nyawa, cara tanam dan khasiat

Salam semua,

Semalam kes covid meningkat kepada 800 lebih kes dengan kewujudan kluster baru. May Allah bless all of us. Hindari kita semua dengan penyakit merbahaya. Aamiin.

Harini rasa tergerak nak cerita tentang ulam sambung nyawa yang ummi dapat dari sepupu Ummi di klang beberapa bulan lepas. Ulam ni beberapa kali juga ummi petik pucuk dia buat makan dengan nasi. Ulam ni senang nak jaga. Tanam dalam pasu pun dia besar. Tak kisah jemur panas ke janji pagi-pagi siram tanah dengan air. Sembur-sembur daun dengan air. Masa bawa balik sini dia kecik lagi serta susunan pasu boleh tengok dalam entri Ummi ini : Tanam pokok di rumah flat: Pokok sambung nyawa, ulam raja, aloevera dan bayam brasil

Sekarang pokok nya da besar seperti di bawah. Merimbun senget ke tepi...sebab dia menghala ke matahari. Ummi bawak ke depan pintu rumah sebab nak kerat batang dia lepas tu tanam balik.



Cara tanam:

Ulam ni mudah nak tanam semula sebab boleh tanam melalui keratan batang. (Ini ummi refer dekat utube ya) harini baru nak try buat.. hehe.. harap-harap menjadi. Nanti boleh bagi kepada jiran keratan batang. 


Kerat batang dia. Lepas tu buang daun sikit.. Lepas tu cucuk je ke tanah.

Daun Ulam di basuh untuk di makan dengan nasi.



Rasa:

Daun ni rasa dia lemak manis. Ulam ni ada rasa tersendiri tapi rasa dia tidak ketara/pekat macam ulam lain. Daun ulam dia pun lembut. Kalau makan tu rasa macam makan nasi je. Anak Ummi pn Ummi bagi makan. 


Khasiat:

Sumber penerangan tentang khasiat ummi ambil dari facebook: Ulam dan herba

Mengurangkan kadar kolestrol dan dapat menurunkan tekanan darah tinggi. Di Malaysia ia juga di gunakan untuk merawat sembelit, kencing manis dan kanser. Selain itu merawat masalah buah pinggang.

Ulam ini biasa di makan mentah dan batangnya boleh digunakan untuk meredakan demam .

Ia juga di gunakan dalam penyembuhan penyakit ginjal, disentri, infeksi kerongkong. Ia juga membantu menyeimbangkan datang haid dan menghentikan pendarahan, melancarkan fungsi ginjal dan gigitan binatang berbisa. Umbinya boleh menghilankan darah beku (haematon) pembengkakan serta patah tulang.

Cara guna:
Untuk ubat di minum, rebus 7-12 helai daun segar, sementara untuk kegunaan luar, giling daun segar hingga lumat dan tampalkan di tempat sakit.


Sekian terima kasih kerana sudi singgah. 😉

Friday, October 16, 2020

NICE sharing from NEELOFA

Salam semua,

Apa khabar semua. Sempena PKPB di daerah Selangor KL, harap semuanya duduk di rumah jaga SOP ;). Selain berita covid yang melanda kita, kita juga di landa cerita Neelofa sudah berniqab. Mungkin ada sesetengah orang memandang benda ni adalah biasa. Namun bagi ummi, dalam diri Neelofa ni ada satu kekuatan dan hidayah yang Allah anugerah kan kepada beliau. Bukan sesutu yang mudah. Sebab ummi perasan Neelofa ni berubah secara beransur-ansur. Start dengan pakai tudung, lepas tu menjaga pakaian, pakai handsock dan pakai stokin. Ummi sendiri pun kadang-kadang sesak-sesak stokin tak jumpa trus kluar rumah tak pakai stokin .hehe.My bad. semoga Ummi boleh istiqamah.

Selain tu sebelum Neelofa ni berniqab dia berilmu dulu. Setahu Ummi dia ada bisnes join venture dengan orang yang baik-baik boleh kata alim bab agama sebab orang tu pernah jadi boss ummi 10 tahun lalu..Sekarang dah jadi Dato dan Datin dah. Dan Neelofa juga gemar join majlis-majlis agama. Ok taknak cerita lebih- lebih sebab Ummi takdalah tahu mendalam sangat. Sebab dah tak contact bos lama Ummi. Semoga kita mampu sampai ketahap menjaga pakaian dan makanan untuk menjaga akhlak iman dan taqwa terhadap Allah S.W.T..

Bawah ni sharing:

C&p : Eykenn aziz

NICE sharing from NEELOFA :

✅ Setiap hari bangun awal sikit sebelum Subuh untuk buat solat-solat sunat. Lepas Subuh dia akan stay lebih kurang 2 jam untuk mengaji, baca kitab dan dengar ceramah online
✅ Neelofa ada buat eksperimen dekat diri sendiri, kenapa selama ni dia buat solat tahajud sampai menangis-nangis tapi tak terkabul doa, rupanya ada dua sebab yakni pemakanan dan pakaian dia
✅ Pakaian dia kata agak susah nak follow guideline sebab terlibat dalam bidang industri fashion tapi slowly dia ubah, labuhkan tudung dan pakai stokin. Ramai orang lupa nak jaga aurat kaki, walhal Allah sedang murka. Sebab tu rezeki sempit, masih buat dosa setiap hari
✅ Makanan pulak, makan dekat tempat yang betul-betul diyakini halal bukan syubhah. Kadang restoran ada tulis pork free tapi belum tentu halal, so jangan makan dekat situ
✅ Sentiasa utamakan akhirat, slow-slow tinggalkan hiburan. Ada yang tanya dekat neelofa, dia tak takut ke one day peminat lari, dia tak femes lagi, dia kata dia tak menyesal sebab semua Allah yang control, kalau dia terpaksa tinggalkan industry dia sanggup sebab dia tahu kalau dia cari Allah, dunia akan ikut dia


Sekian terima kasih sahabat kerana sudi singgah.

Semoga bermanfaat.

Friday, October 9, 2020

Book: Chicken Soup for the Soul

Salam semua, 

Apa khabar sahabat? semoga semua nya sihat-sihat belaka dan jagan lupa mengamalkn SOP untuk kesejahteraan bersama.

Beberapa bulan lepas ummi ada ke shopping complex dan kebetulan ada satu bookstore yang buat clearance stok. Lalu ummi terjumpa buku yang ummi memang akan baca sampai abis tanpa skip iaitu Chicken Soup for the Soul. Dalam banyak-banyak buku motivasi ni lah yang ummi rasa yang ummi boleh baca sampai abis. Sebab dalam nye cerita-cerita pendek yang mencerita kan macam-macam pengalaman yang boleh buat kita berfikiran positif . Sebab cerita nya pendek-pendek jadi kurang lah bosan untuk membaca dari bab ke bab.

Sebelah kiri lama dah beli dan dah habis baca. Sebelah kanan baru beli dan tengah baca.

Ummi sebenarnya dalam proses mengurangkn masa menengok gadjet. Jadi eloklah ada buku nak di baca. Takdalah meleret depan gadjet..hehehe.


Sekian.. terima kasih sudi singgah ;).




Saturday, October 3, 2020

Multifunction Exercise Jogging Foldable Treadmill Running Gym Brand Jican

Salam kawan-kawan,

Apa khabar semua, sekarang ni kita dapat laporan melalui graft peningkatan kes covid. Walaupn PM suh bertenang dan jangan panik, namun,  ummi tetap panik dengan mengamalkn precaution yang sepatutnya. Seperti elakkan tempat yg crowded, pakai mask, sentiasa basuh tangan dan sebagainya. 

Malah kalau boleh nak beriadah pun dekat rumah..hahaha.. Tapi bukan sebab covid je nak elakkan beriadah dekat rumah tapi sebab malas pun ada nak ke taman berjogging. Lalu Ummi ada terfikir nak beli alat untuk bersukan di rumah. Asalnya nak beli threadmill elektrik yang paling murah berharga dalam rm600 di shoppee tapi ada plak komen mesin cepat panas lepas guna lama. Trus down. Lalu Ummi beli yang manual punya 3 in 1 exercise. hehehe. 

Walaupun mesin nya takdelah gah sangat mcm elektrik threadmill tapi seronok jugak berjalan atas benda tu. Worth dengan harga nya yang hanya RM255+RM30 (pos)..Lepas ummi beli ni, macam terfikir nasib baik beli yang manual, tidaklah berat nak angkat naik tingkat 3.. memandangkan rumah ummi tiada lif..orang hantar pun tidak sudi nak tolong bawak naik atas. hihi. Gambar dekat bawah.

Threadmill untuk jalan, lari ataupun briskly walk. Benda ni manual tak perlu elektrik

Ni dia punya rekod ape tak tahu..sebab tulisan cina. Manual pun bahasa cina. Kalau ada sahabat dalam ni yang faham tolong Ummi translate. 🙏

Ni getah untuk senaman tangan

Sekali dengan alat ni dia bagi skali disc ni untuk pusing pinggang.

Dia ada bagi pengikat perut. Threadmill manual ni agak licin, jadi kena berhati2 ya.hehe..Ummi buat begini baru rasa tegap nak berlari atas ni. baru selesa. Sambil-sambil berlari tengok permandangan luar tingkap.

Lepas exercise boleh lipat dan simpan.

Bawah link shopee tempat ummi beli. Boleh tengok banyak lagi review orang lain.hihihh.
Eh harga pn cam dah murah jadi rm245 pulak. Masa ummi beli RM255.

Sampai sini sahaja. Sekian terima kasih kerana sudi membaca coretan ummi 😉

Tuesday, September 29, 2020

Cara Buat Link Whatsapp

Salam semua,



Harini ummi nak share macam mana nak buat link whatsapp. Link whatsapp ni penting untuk orang yang berniaga online. Ummi pun search la macam mana nak buat. Dan jumpa perkongsian sis ni dari facebook. 

1) Copy paste link. Cuma tukar nombor handphone

http://www.wasap.my/60125******

Kalau nak trace customer untuk product apa boleh tambah ayat (nama product) dekat belakang nombor handfone

cth: http://www.wasap.my/60125******/MHB

2) Daftar http://manage.wasap.my

Cara ini kita bole hide nombor handphone.


3) Daftar sini http://www.wassap.me
Pastu ikut je step dia satu per satu. SIAP!


Sekian terima kasih

Wednesday, September 23, 2020

Dapat panggilan 123

Salam kawan-kawan,

Bulan lepas ummi dapat panggilan bernombor 123. nasib baik 123 kalau abc acane.. heheh..


Ummi takda lah nak angkat sebab slalu nombor pelik-pelik ni scammer. Ummi rasa dekat 5 kali (hari lain2) jugak nombor ni call. Kali ke 5 ummi angkat sebab da search dekat internet nombo 123 dari mana pastu kalau scammer xkn call banyk kali kn . Rupanya dari Maxis.. Tak baikkn buruk sangka..hehehe.. 

Maxis call sebab nak offer pakej pospaid. Sebab melalui data diorg everymonth ummi topup rm30-rm50 lepas tu langgan internet rm20/rm30 perbulan. Bijak nye diorang nak buat sale kan.. kaji data org ehehe.. Ummi rasa kawan-kawan blogger sekalian mesti rata-rata pakai line kn.. dah tak payah pikir hal topup. 

Berbalik pada issue Maxis tadi, customer service terangkn pakej pospaid rm40/bulan termasuk 1GB youtube 7GB utk searching. Call dalam Malaysia percuma.. Di bawah ni ada gambar kerangka pakej. Masa call juga ummi setuju nak tukar dari prepaid kepada postpaid sebab rasa macam lg bnyk benefit utk ummi sebagai pengguna dan dengan usia yang makin meningkat ni kadang terlupa nak topup.


So every month bayar melalui apps hotlink postpaid. Ummi baru sebulan guna postpaid.

Nikmat juga rupanya pakai postpaid.. Mekacih Maxis

Sekian terima kasih kerana membaca coretan ummi 😉