Hi followers ;)

Wednesday, May 26, 2021

His Birthday: Kek tema workout/gym

 Hi semua,


Semoga sihat sihat belaka.. mungkin ade yg da dapat sutikan vaksin atau masih menunggu giliran suntikan vaksin.. ummi da daftar cume belum di pggl lagi.. harini ade open utk pendaftarN vaksin astrazeneca . Dalam sejam je da penuh orang berebut nk daftar. Yg tak berjaya tu kite tunggu lagi bile die open. Sementara tu kita self lock down sb kes sgt banyak. 


Harini harijadi husband ummi..ummi nk share kek yg ummi tempah. Ummi teruja sb design kek sgt cantik. Ummi bg tema je dan cth gambar kek.. yg buat kek ummi tu kawan kerja ummi. 


Cntik die buat.. ๐Ÿ˜. 


Monday, May 3, 2021

Paip meter rosak

 Salam kawan kawan,


Salam Ramadhan. 

Harap semua org sihat2 belaka.


Harini entry ummi adalah nak bercerita tentang paip rumah yang rosak.


Hari ahad lepas, ummi bercadang nk ajak sepupu datang berbuka di rumah. Dalam pukul 3, datang anak jiran panggil faiz nk main turun bawah. Faiz taknak turun lalu mereka pun bersembanglah di luar rumah. Tibe2 tengah sembang, kebetulan ummi menjenguk, budak tu terpijak selipar jatuh dekat meter paip air selangor, trus patah memancut air keluar. Husbend ummi trus tutup paip utama. Habis banjir depan rumah. 

 

Nak memasak pun tergendala. Kitorg mmg tak reti nk tukar2 paip. Pastu sempat lagi search2 cara nk tukar paip.baca plak ada satu blog tu, duk nk repair sendiri last2 tapi malangny menambahkn lagi kerosakan๐Ÿ˜….blog tu pn cerita call air slgr mkn masa 2 3 hari dan kontraktor air slgr boleh buat n cas rm60o apo ๐Ÿ˜….bertambah plak kos nk baiki. Husben ummi try jugak nk tukar sendiri tapi ketat dan xde alat. Bawah ni gambar paip tu. Yg kne plaster putih tu la tempat patah..patah betul ye. Mmg kne ganti paip. Paip biru ni patah trus.


 Trus call sepupu cakap xjadi nk ajak buka..pospone sb air pn xde kat umah.masak pn xsempat. Ummi pn cari inisiatif cari plumber dr internet. Cari2 jumpelah yg bnyk org bagi positif komen.  Org tu boleh dtg hari isnin pagi. Yg wan ahmad tula..tgkap gambar wasap paip n die letak harga rm270.ummi pn xtaulah berpatutan ke x..tp hasil.kerja die mmg kemas..punctual n ikot masa kite.. 




Nila dua org tu. Abis die bukak n tukar. Pastu siap ckp dekat husben, paip biru yg rosak tu mmg xthn. Paip biru tu under air selangor yg tukar..baru je tahun lepas.. sb sblm ni air under pkns.. so seingt ummi setahun je riwayat paip tu.sblm patah ni pn da leaking sikit. Brother tu ckp air slgr mmg pasang paip yg paling murah je sb money dapat pn sikit. So faham la kitorg. Patut la kawan faiz yg kecik tu jatuh je patah trus. 

Brother ni tukar paip yg tahan sikit.. mujur tuan rumah bg kitorg sewa murah rm500 je..so klu kos rosak kitorg tggung..Masa masuk pn benda2 bnyk dah lame. 

Maka tutuplah cerita pasal paip. Plumber ni servis ummi bg 5 bintang.cepat reply n update..


Sekian


Sunday, April 4, 2021

Bukit Jelutong Eco Community (BJEC) Park

 Salam Semua,


Since kita ni masih di fasa pemulihan dan masih tak boleh merentas negeri, ummi memang cari tempat dalam selangor untuk pergi bersiar2 sambil bawak anak jalan2. Nak balik kampung mmg xboleh. Sebenarnya kalau betul2 kita perhatikan selangor ni banyak jugak tempat menarik untuk kita berjalan.. Selain pergi makan2. 


Dua minggu lepas kawan husbend ajak husband ke eco park dekat bukit jelutong.mula2 husben pergi. Then minggu lepas husband bawak ummi n kami ajak jiran pergi sekali. Memandangkn tempat ni sebenarny dekat je dengan rumah ummi. 



Apa yang best dekat sini. Masuk percuma!:p 

1) mcm farm in the city. Ade ayam itik angsa kambing.cume haiwan xde la.meriah macam farm in the city dekat bangi tu. Tp boleh bawak anak2 merasa suasana kampung. Tapi di sarankan pergi awal ye.. sb tempat haiwan ni tutup pukil 8.30 sb pekerja die nk bg haiwan makan.kami sampai sne 7.30.sempat sejam awal..

2) Ade hill. Boleh daki klu orang minat nk buat aktivit lasak. Faiz yg baru 6 tahun pn larat naik kepuncak dan turun.boleh bayang la xtinggi mane bukit ny๐Ÿ˜‚.   

3)ade tempat makan sinki, so korang bawak siap² mknn boleh berkelah situ.. 

Bawah ni antara gambar2 dekat sne.. tapi tak berapa tersusun. Sb ummi tulis blog ni pn gune hanphone je๐Ÿ˜…
















Video 

Sekian

Sunday, March 7, 2021

Pengalaman Pendaftaran Darjah 1


 Salam semua,

Rasa macam dah berhabuk blog ummi. Haha. Sejak komputer desktop husben rosak ni. Tak sempat dan takde idea nk update blog. Ni pun menaip dalam henfon.

Harini baru settle hantar borang pendaftaran darjah 1 faiz untuk sesi 2022. Tinggalkn kenangan dekat sini.

Faiz ,ummi daftar online mgu lepas..elok 1/3 kelam kelibut la ummi isi. Memandangkn tahun lepas ummi xisi. So klu anak 5 tahun elok la isi sesiap.takut kelam kelibut macam ummi anak tahun depan nk darjah satu br la nk isi....web sistem pendaftaran sekolah awal2 agak buffer.

Lepas daftar online trus anta dokumen harini. Tapi episod nya dua kali naik sekolah sebab dokumen no 2 tu ummi potostat bil air rumah sewa ummi so dalam bil mesti nama owner kn..so die xterime.. pejabat tu bgtahu ummi untuk bagi sekali surat agrement sewa rumah if nk gune bil letrik nama owner..atau pn klu xde agrement boleh bg bil tm unifi/ telefon yg ade alamat rumah dan nama kita atau husben..mujur lah ummi ade bil tm unifi..atas nama ummi. Berpeluh jugak blik dari sekolah print bil tersebut dan pergi blik sekolah unttuk selesaikan memandangkan harini ummi halfday je cuti.

List kat atas wajib kne bawak yg mana berkenaan. Untuk ic asal tu klu ibu yg hantar cukup ic ibu je...xcompulsary kne dedua kne ade.

Ummi nk higlight benda yg perlu prepare seblm hantar dokumen kat skolah:

1) isi online printout segala dokumen dan pastikan dokumen2 dalam senarai yg kite print tu ade. Lampiran asal paling penting surat beranak

2) sampul saiz a4 dan stem rm1 ( tahun 2021 klu tahun depan xsure kne brape.klu xdan mcm sekolah ummi daftar ni kata boleh buat bayar rm1 dekat kerani je)  

3) potostat buku cekup anak yg bahagian imunisasi shj. 

4) bil air/api/telefon make sure atas nama kita atau husben. Kalau atas nama owner rumah potostast skali agrement sewa.


Ok tu je.. klu ade perbezaan yg ummi higlight dgn anda mb atas sekolah kot.. sb mcm no 4 tu ade kawan ummi ok je hantar bil air nama owner..hehe. 


Sekian












Friday, November 20, 2020

Rancangan Netflix Yang Boleh di Tonton : Kelakar, miniseries dan seram

 Salam semua, 

Apa khabar? korang buat masa masa pkpb ni? Husband Ummi masa 11.11 dia pegi beli Android tv box. Kalau ada benda ni boleh la nak tengok you tube, netflix ataupun astro dari sini.

Selalu kami layan Netflix. Ada beberapa cerita ummi dah tengok tapi macam bosan. Bawah ni antara yang boleh ummi kata best.

Kategori ada unsur komedi

1) Boboiboy Movie 2

Movie ni misi boboiboy macam biasa mencari power spera. Tapi dalam pencarian tu mereka menghadapi masalah dengan kewujudan makhluk yang mengatakan kuasa yang boboiboy tu asalnya kepunyaan nya. Dalam movie ni macam-macam terbongkar. Siapa pemilik asal kuasa boboiboy dan boboiboy ni bukan anak yatim. Dalam cerita ummi boleh kata cerita yang bermisi dan mmg tak boring sebab sentiasa nak tau apa jadi. Di tambah adegan kelakar,  Faiz pun sampai ketawa tengok gelagat Gopal dan Cikgu Kebenaran.  

2) Johnny English Strikes Again

Sumber gambar: en.wikipedia.org

Kehidupan Johny lepas bersara bekerja sebagai agen jadi cikgu Georgraphy. Walaupun cikgu geography tapi budak-budak kelas suka dia sebab banyak ajar cara jadi agen. Bab dalam kelas pun ummi da ketawa. Tapi sebab ada kekacauan pengodam Johny kena panggil untuk bantu kerajaan cari bukti orang menggodam. Sepanjang misi memang kelakar. Johny selalu menimbulkan masalah namun misi dia tetap berjaya.

3) Pasal Kau ! (All because of you)


Cerita Aiman lakonan Khairul Azrin dan Jane lakonan Janna Nick. Diorang dua ni kerja dekat sebuah hotel tepi pantai. Aiman ni bendul tapi Jane ni minat lame dah dengan Aiman. Jane banyak kali cuba luahkan perasaan tapi sebab Aiman ni bendul, susah dia nak pikap perasaan Jane. Jadi punca masalah adalah setiap kali Jane nak luah perasaan ada je masalah timbul. Sampai la berlaku satu tragedi menyebabkan Aiman sedar dia suka dekat Jane.
Jalan cerita nya best dan kelakar dan tak boring. Lakonan Janna dengan Khairul nampak natural dari mata Ummi lah. Start je dah kelakar.

Kategori miniseries

1) The Queen's Gambit

Sumber gambar: imdb

Miniseris 7 episod. Dimana Beth Harmon menjadi yatim lepas mak dia mati dan duduk di rumah anak yatim. Beth ni pendiam dan pemerhati. Semasa di rumah anak yatim tu dia nampak sorang pakcik macam mentenan dekat rumah anak yatim tengah main satu permainan di basemen. Jadi Beth ni suka turun ke basemen dan tengok pakcik tu buat apa. Pakcik tu perasan Beth ni duk perati lalu pakcik tu pn ajak main skali iaitu chess. Dari sini Beth ni jadi minat dengan chess dan dia perasaan dia ada keistimewaan dalam permainan ni. Boleh kata die gifted la sebab dia boleh berimaginasi untuk latih diri dia dalam mainan chess. Sebab apa dia guna imaginasi? sebab Beth ni takda chess dan tak da duit nak beli. Jadi dia hanya guna imaginasi sebelum tidur untuk berlatih chess. Beth ni ada satu perangai baran dan dia tak suka kalah. 

Sampai satu hari dia di ambil sebagai anak angkat. Dari situ la permulaan dia mula masuk banyak pertandingan. Tapi setiap perjalanannya ada liku-liku susah yang dia perlu lalui. Sebab keluarga angkat dia pun bukan lah kaya. Nak beli chess pun xmampu. Hidup pn kena jimat. Tapi mak angkat dia baik. Dari situlah Beth bergantung pada diri sendiri untuk terus bejaya dalam dunia chess.

Lepas tengok cerita ni Faiz hari2 ajak main chess ๐Ÿ˜‚. Tapi ikot peraturan dia lah.

Kategori miniseries

1) Pusaka

Sumber: hmetro

Pelakon Mimi Lana Shafiq Kyle. Mimi lana dan shafiq kyle ni kembar. Shafiq kyle angggota polis tapi mimi lana ni terlibat dengan dadah sebab kurang kasih sayang.Mak ayah dah takde.Shafiq kyle pulak busy. Sampai satu masa Shafiq Kyle handle satu kes yang melibatkan ilmu hitam. Oklah sampai sini jelah.

Maaf kalau ada nama watak ummi dah tak ingat..heheh. Sekian terima kasih kerana sudi singgah. 

Hadiah dari Blogger Hidana: Terima kasih Dana

 Salam semua,

Apa khabar? Di doakan semua baik-baik sahaja. Sejak demenjak ni kes macam kita tak boleh nak jangka sebab saban hari ada kluster baru. Semoga kita di lindungi Allah S.W.T.

Hari Jumaat lepas Ummi dapat buah tangan dari blogger Dana.. ummi tgk ramai kawan2 blog yang dapat. Comel2 betul. Tgk2 ummi pn ada rezeki dapat. Alhamdulillah seronok tau.. Terima kasih Dana. Cantik betul dana buat. Dana ni salah seorang blogger yang ramah dan suka memasak. Kalau ummi rasa macam xtau nak masak apa. Selalu jugak ke blog Dana nak dapat idea nak masak ap. hehe.. Mekasih Dana buah tangan yang comel ni. Inshaallah ada rezeki ummi balas..



Tasbih ni jadi tasbih dia. Sebab dia dah lama usha tasbih abi dia. Skali Dana bagi trus dia cakap itu dia punya. ๐Ÿ˜…. Seronok bukan kepalang.. Siap bandingkan die punya tasbih lagi cntik..huhuhu. Mujur mask extender die xboleh pakai. Kalau tidak abis ke dia.๐Ÿ˜… Haritu kak ujie bagi sejadah pun dia kata dia punya. Kalau solat mmg guna sejadah kak ujie hadiahkan. Trobek balik entri: cenderahati dari kak Ujie


Sekian terima kasih kerana sudi singgah..

Thursday, November 12, 2020

Pengalaman Sakit Gigi 2 dan Tips

 Salam semua,

Apa khabar? Pagi-pagi baca thread ni.


Orang Malaysia ni memang kreatif kalau bab-bab buat kelakar ye. hehe.. Buang yang keruh ambil yang jernih.

Harini entri ummi nak cerita tentang pengalaman ummi sakit gigi. Tapi sebenarnya sakit gigi yang sama masa ummi pernah cerita di Pengalaman Sakit Gigi. Punca kejadian tidak lah Ummi tahu.

Satu hari tu ummi tengah makan breakfast tiba-tiba rasa macam ngilu yang kuat dekat bahagian tampalan yang pernah ummi cerita sebelum ni. Rasa macam kne renjatan eletrik.. Ummi syak tampalan tu ta tercabut.. Lepas tu rasa lah dengan lidah. Tapi tak rasa pulak tampal tu da cabut. Dalam tengahari makin kuat sampai kne makan panadol baru lega. Malam dah naik sakit kepala makan juga panadol baru boleh tido..Sakit gigi ni kalau da sakit sampai rasa semua gigi sakit...sakit gigi memang dahsyat. Ummi tahan sakit 2 hari sebab kebetulan kejadian hari Jumaat, dan memang bercadang nak ke klinik kerajaan sebab biasa ke sana sahaja.

Pagi ahad ummi ke Klinik Kesihatan UTC, Sebelum masuk ade nurse da siap tunggu depan bukak meja. So senang nak tanya..malangnya memandangkan selangor ni PKPB, Klinik kesihatan dekat UTC hanya ambil appoinment sahaja. So kena buat online appoinment dulu untuk dapatkan tarikh kedatangan. Ummi baru tahu masa tu sistem da berubah. Dan hanya sesetengah klinik gigi sahaja yang buat tampalan.. Macam di UTC tu hanya boleh cabut gigi. Kalau nak tahu prosedur appoinment ada talian nya. Ummi pn tak sure nombor berapa.

Lalu ummi pn bergerak lah ke klinik swasta Klinik Pergigian Zahida Seksyen 8 Shah Alam. Dekat sangat dengan rumah. Xpayah pakai helmet bawak motor ke sana. Klinik tu atas kedai. Tapi environmen cantik dan luas. Kalau ke sana memang selesa. 

Masa dapat rawatan kene soal siasat dengan dentist dulu:

Dentist: datang kenapa ya?

Ummi: saya sakit gigi tapi xsure gigi yang mana...sebab gigi sebaris tu ade juga yang berlubang. (masa ni mmg rasa satu gusi sakit

Dentist: bagi saya cek. (di pun cek sambil ketuk-ketuk gigi yang suspek menjadi punca sakit, ada dua gigi yang ummi syak punca sakit. lepas ketuk dia tanya sakit tak. Sampai gigi yang ummi pernah tampal sebelum ni bila di ketuk rasa sakit .ok jumpe dah gigi mana sakit.haha)

Dentist: (die pun cek tampalan gigi yang tadi die ketuk ummi rasa sakit) haa saya da jumpa dah ade sikit lubang dekat gigi tampal tu. Sebab tu jadi sakit. Berapa hari dah sakit gigi? Tampal mana? bila tampal.

Ummi: da 2 hari sakit, saya tampal di klinik xxxx. Tampal ujung tahun lepas.

Dentist: oh baru lagi.. Tapi saya tengok lubang nya agak besar. Bagi saya xray dulu. Nak tengok dalam mana lubang gigi.

(Ummi ingt xray besar tp kecik je dan cepat je. Die letak alat dekat mulut. Masa nak capture xray semua orang klua dari bilik gigi tu. Lepas xray doktor pun masuk dan tunjuk lah gambar xray gigi)

Dentist tu bagitau gigi ummi mmg dah teruk ada dua options 1) cabut 2) rawatan akar. Tapi rawatan akar kena dua tiga kali datang untuk prosedur dan bayaran lebih 1k.

Ummi: takpelah doktor, saya nak cabut jelah.

Dentist: Ok boleh.. Awak ada pengalaman cabut gigi?

Ummi: ada masa form 3. (ok masa tu tak rasa sakit langsung lepas cabut gigi)

Dentist: ...

Lepas tu die inject ubat kebas. Tips untuk rasa tak sakit masa dentist inject adalah rileks kan badan. Dentist and nurse suruh rileks je masa tu. Masa inject ubat kebas dekat gusi,memang takde rasa sakit.

(lepas inject)

Dentist: dah rasa kebas tak?

Ummi: Tak tau la doktor (sebab ny xde rasa kebas.slalu kalau kita kebas kaki macam rasa ulat2 kan. Ni rasa biasa je)

Dentist: xpe. (die pun cucuk jarum dekat gusi dua tiga kali) sy cucuk ni sakit x. 

Ummi: tak sakit (ajaib memang xrasa dia cucuk)

Lepas tu trus operasi cabut gigi.

Okay settle cabut gigi, dapat kapas dan ubat tahan sakit. Ummi pn pulang dengan gembira. dengan harapan esok bebas sakit gusi. 

Tapi malangnya ummi sakit hampir 2 minggu baru boleh guna gigi bahagian kena cabut tu untuk gigit makanan. Allahu memang trauma rasa cabut gigi.

Bawah ni ada TIPS untuk yang rasa sakit lepas cabut gigi:

Since sesetengah orang lepas cabut boleh rileks. Tapi ummi tidak... Tips ni berdasarkan pengalaman ummi.

Sebelum ke dentist makan lah kenyang-kenyang. Sebab lepas cabut gigi sekurang2 nya 4 jam xboleh makan. Sebab nya, lepas cabut gusi kita akan berdarah. Dan kita perlukan masa untuk bagi darah tu beku dengan tahan guna kapas. Kalau kita makan/kumur lepas cabut, nt darah susah nak beku dalam lubang gusj sb mulut duk aktif bekerja nt bila darah tak beku tu yg jadi potensi kepada dry soket... Peluang sisa makanan juga tinggi untuk terselit celah2 gusi yang berlubang tu. Elakkan benda2 ni kalau x mmg azab dan melambatkan penyembuhan gigi. Sakit wei. Jangan tinggal gosok gigi ya. Gosok gigi perlahan2 dekat gigi yang berdekatan tempat cabut.

Lepas darah benti akan ada darah beku dekat celah2 lubang. Jangan cungkil sebab darah tu bantu untuk gusi pulih. Dan bntu elakkan sisa makanan masuk dalam. Ummi satu hari juga darah masih klua sikit2. Sebab lidah ni bergerak2 lepas tu ummi makan nasi huaa. Biji nasi tu dah terlanggar kawasan luka. Tapi kalau darah klua banyak sampai penuh kapas better ke klinik.

Elakkan minum guna straw atau kumur untuk buang darah. Nurse pesan sebelum balik, kalau ada darah telan je. Bila lagi nak telan darah sendiri kan. hehe.

Esoknya darah dah takde. Tapi gusi masih nyut2. Antara sebab nyut2 gusi ummi baca adalah sebab bakteria. Ada sisa terlekat dekat gusi yg kne cabut gigi tu. so TIPS nya ummi lepas makan memang kumur ngn air garam (jgn kumur kuat2) kurang nyut2 kalau xreda memang makan panadol dan tuam ais. 3 hari pertama ummi makan bubur je. Sebab xnak tergigit dekat gusi cedera tu. Pastu elakkan makan guna gusi yang cedera tu dalam masa 2 minggu. Minuman manis, panas pedas kalau boleh elakkan untuk minggu pertama . Sebab macam rasa xselesa. Seminggu pertama gusi sakit. Minggu kedua, gusi rasa ngilu2 dan ada daging tumbuh dekat gusi untuk tutup lubang. Masa ni da ok.. tak sakit dah. Alhamdulillah.

Untuk yang sakit gigi bacalah tips2 dari doktor/rakan  dalam online ni untuk bantu cegah sakit .Tips online mmg amat membantu. Dan kalau rasa tak tahan, jumpa dentist balik. Tengok apa dentist boleh nasihat.

Sekian tu je pengalaman ummi. Cabut gigi between form 3 and at this age. Memang lain. Masa form 3 tidak lah rasa azab sangat. Sebab sehari lepas cabut da xsakit.hhuhuhuh

Kalau ade nak kongsi tips kita share2.

Terima kasih sudi singgah.

Sekian.