Hi followers ;)

Friday, October 15, 2021

Netflix: Frontliner (2021)

sumber : www.imbd.com

Salam semua,

Dalam cerita netflix ni selalu ummi duk tengok cerita mat saleh je. Tapi sebenarnya cerita melayu pn ade yang best dalam tu. Contoh senario (mmg kelakar kalau tgk balik cerita tu). 

Haritu kami tengok cerita tajuk Frontliner. Rating dekat netflix pn 5 rate. 
Pelakonnya Farah Ahmad, Beto Khusyairi, Azhan Rani, Emma Maembong, Wan Maimunah, Achey,

Jalan cerita Drama ni membawa beribu erti pengalaman dan betapa struggle nya masyarakat masa mula2 pandemik Covid-19 terjadi.

Drama ni juga mencerita kan bagaimana kisah hidup fronliner di sebalik ap yang kita tengok mereka bekerja tanpa henti dan bagaimana mereka menguruskan kehidupan menjaga SOP sampai kat rumah pun mereka berjaga-jaga supaya ahli keluarga mereka tidak terdedah memandangkan pekerjaan mereka sendiri terdedah dengan virus.

Boleh kata ummi nangis jugak lah sebab perkara-perkara yang di cerita kan mmg berlaku dalam kehidupan kita. Terdapat konflik dengan ibu yang kecil hati dengan anak yang lama tidak pulang atas tugasan. Bagaimana tekanan yang di alami oleh si isteri kerana masalah perniagaan atas tidak mampu membayar gaji pekerja.

Pandemik ini menyebabkan ramai kehilangan orang tersayang. Semoga drama ini menjadi iktibar, ingatan dan penghargaan kita terhadapa frontliner dan pengalaman yang kita hadapi.

Sesungguhnya perjuangan kita masih belum selesai. 

Jom tonton!

8 comments:

  1. ooh wak mcm nk layan je movie frontlinee ni tapi wak xde netflix pulok.. huhuhu

    ReplyDelete
  2. semoga kekal sihat dan ceria selalu.

    boleh juga layan netflix jika ada masa yang terluang

    ReplyDelete
  3. Mcm best ni.. tggu ada masa bru tonton

    ReplyDelete
  4. Elok tengok cerita buat kita insaf dan renung kehidupan kita.

    ReplyDelete
  5. Kitorang pun dah tengok sebab suami kan frontliner, jadi dia terlebih excited nak tengok. Tapi saya tertido time tengok, jadi taktau la ending cerita camane..haha

    ReplyDelete
  6. bila situasi sebenar diadaptasi ke filem, memang senang kita rasa connected dengan watak tu kan

    ReplyDelete
  7. ada part yang sedih tu mmg sedih..ada gak part yang tak brapa nak logic dlm cerita ni

    ReplyDelete
  8. mmg kena hargai perjuangan frontliner ni kan tak terbalas

    ReplyDelete