Hi followers ;)

Friday, September 4, 2020

Tanam pokok di rumah flat: daun kesum, daun sup, daun pudina dan dan kari

 Salam kawan-kawan,


Start hari kamis, Selangor menghadapi masalah pencemaran air yang berpunca dari kilang g tak bertgjawab melepaskn sisa kimia ke sungai dan menyebabkan pencemaran di loji utama. Jadi start khamis lalu, warga Selangor da start kehilangan punca air. Manakala di rumah Ummi start hari Jumaat tengahari air da takda. Memandangkan perkara ni agak mengejut berlaku, ada sesetengah orag tak sempat nak menyimpan stok air. Harap nya hari ni da start sikit-sikit dapat air...doakan kami ya..

 

Di kesempatan ni Ummi nak bercerita tentang poko yang ummi bawa dari kampung memandagkan minggu lepas ummi balik kampung. Adik Ummi bekalkan tanaman yang di tanamnya. Gambar seperti di bawah.

 

 
Daun kesum, daun sup, daun pudina dan kari. 


Daun sup duk sebelah daun basil n alovera
 
kari,kesum dan pudin kita selit2 sini



 Walaupun duk umah atas, kne rajin2 tengok pokok sebab banyak ulat kecik2 duk rosakkan daun. Harap2 pokok yang baru datang ni hidup aman harmoni dengan kawan-kawn ya.. pokok-pokok sebelum ni semua alhandulllah sihat walafiat..


Sekian sahaja dari ummi. ;)



23 comments:

  1. bersabar je la dgn ulat2 kecil ni hmmmm habis rosak pokok kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha a betul ati..geram kan..jaga pokok ni smgu skali kne belek..takot ade yg merosakkn

      Delete
  2. Harap sihat-sihat pokok dijaga Ummi.
    Harap kesusahan Ummiakan berakhir tidak lama lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aamiin.. berbudi pada tanah sesak2 boleh buat ulam na...hehehe.. yela duduk umah tinggi kite menumpang ruang jela.. ni pn duk ckp kat jiran ambikla cili ke ap nak gune..

      Delete
  3. Haru je rasa bila takda air kan. Rumah atas pun ulat boleh datang panjat kan. sabo jelah. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul nadhi.... haru xde air..tp utung umah flat..xde air kejap je..sb tgki luar besar +tangki dalam umah skali..duduk umah tinggi pn ulat datang gak nadhie

      Delete
  4. Replies
    1. aamiin..harap ada tanah besar macam WP lagi rancak la menanam.hehe

      Delete
  5. Terbaek. Semoga subur semuanya

    ReplyDelete
  6. berbudi kpd tanah pasti akan dpt hasilnya. tahniah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih abam kie..support..hehe..betul tu tanah ni ada di mana2.. kne rajin sikit.. xdpt tanam banyk tanam utk makan sendiri2 pn da srnk

      Delete
  7. Ha'ah duduk rumah atas ni kena belek ada bena ke tak. Banyak pokok saya mati sebab bena huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula farhana..duduk umah bawah cabaran siput plak.hahaha... smgu skali ummi belek.. yg kena bena trus buang daun.. kalau daun cili tu ade pernah sampai togel ummi buaang daun sb banyak putih.. lepas tu elok daun fresh tumbuh pulak.heheh

      Delete
  8. Makin meriah tanaman ummi 👏🏽
    Moga subur merimbun, bukan sekadar utk masakan tapi jadi terapi jiwa jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak ujie... terapi bila tgk diesubur tumbuh srnk..hehehe

      Delete
  9. saya try tanam daun sup tak pernah menjadi. pokok kesum pula dah mati kena serang dengan bena :( ♕Tiara Sapphire♕

    ReplyDelete
    Replies
    1. ummi pn xtau la daun sup/ kesum tu dapat idop x..stakat ni mcm tgh survive je..hehehe... harap2 dapat biasakan diri..sb payah sikit dua daun ni

      Delete
  10. Tak pernah berjaya lagi bila cuba menanam. Seram nak cuba lagi. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... aienienka dulu ummi pn seram sampai kawan kata ko tanam apa pn mati..ade kawan bg pokok pastu kawan sebelah perli, esok mati lah tu..hahaha..tp ms pkp ummi join group menanam pokok... alhamdulilah dapat gak info2..skrg try tanam pokok yg sesuai letak dalam pasu je...yg pokok manja2 ni kite tolak tepi dulu.heheh

      Delete
  11. Bagus semuanya banyak kegunaannya Tu..

    ReplyDelete
  12. Bagus kak tanam pokok ni. Senang nak guna bila nak masak. Jimat dah tak payah beli

    ReplyDelete