Hi followers ;)

Saturday, November 13, 2021

Bukit Liman Kati Kuala Kangsar

 Salam semua ,


Bulan lalu October 2021, kerajaan dah buat pengumuman bahawa kita boleh merentas negeri. Jadi anak2 perantauan mengambil peluang untuk pulan ke kampung masing2. 


Ummi mulakan hari merentas negeri dengan pulang ke kampung husban di terengganu. Manakala lepas 3 minggu pulang ke kuala kangsar perak.


Masa pulang ke Perak adik-adik ummi juga pulang sekali. Asal plan nk pergi pantai tapi tak jadi sebab musim angin monsun, so ombak kuat . kami pn ramai anak2 masih kecil jadi macam tak sesuai. Lepas tu nk pergi zoo taiping pn tak jadi sebab ramai sgt org.


Last kitog ke bukit lima kati dekat kuala kangsar,


Tapi orang besar jela ke sana. Budak2 adik ummi ade tempah kolam pelampung untuk mandi kat umah..


ade signboard ni nk masuk. Tapi liman kati sebelah camp ni.Mb nt kalau balik perak nk ke sini pulak
Nak ke camp ni kne naik kenderaan khas ,kne sewa.

Nak mendaki Bukit ni ambil masa 1 jam untuk sampai ke batu (checkpoint 1). Kalau nak sampai ke puncak sejam setenggah kalau korang xde stop2 . Asal bukit ni tanah orang cina. Diorang tanam pokok getah , dan pokok2 lain.tapi diorg open untuk orang riadah. Mmg nice. Tapi bagus jugak die open. So if pekerja2 naik untuk jaga pokok2, xdelah rs sunyi dan rasa lebih selamat.

kalau pergi pagi seronok sebab boleh nampak kabus dan sejuk.
Dari atas boleh nampak MRSM Kuala Kangsar (ummi baru tahu KK ade MRSM. Boleh la suruh faiz masuk MRSM nanti.hhihihi). Masa nak naik n turun tu kne alert ada motor2 pekerja turun naik. Hebat betul cemane diorg boleh naik bukit tinggi dengan motor. Dia punya tanah pn agak cerun.

Bawah ni video kitorang ke sana. Kalau sape2 yang duduk kuala kangsar boleh datang sini. 



Sekian terima kasih.

21 comments:

  1. mesti cantik pemandangan kan... tapi bab nak mendaki tu tak larat

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik dana.. hehe..tp nk naik mmg mengah.. tobat ...ummi naik separuh bukit je..lepas tu tunggu tengah2 sementara yang laki2 naik sambpai atas... hehehe. balik tu ckp dekat adik, lepas ni kalau nk naik bukit nk naik yang 15 minit je sampai puncak..heheh

      Delete
  2. Best naik ramai-ramai dengan family. Outing yang sihat dan bebas sesak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok kak uji.. udara fresh sgt atas tu..sejuk hehehe..ade org bawak budak2..hebat betul budak tu boleh sampai puncak..

      Delete
  3. Kena hati-hati mendaki kalau cerun. Seram bayangkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah.. mmg cerun.alhamdulillah misi selesai hehe..tp abis 1st cehck point je..

      Delete
  4. syoknya mama mmg suka layan kabus pepagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kak adda..hehe.. rs macam kat kameran..sejukkk

      Delete
  5. Hehe saya dah tak larat dah nak mendaki

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pn abis 1st check point je... haha..yg laki2 sampai ke puncak.kami perempuan kat bawah je..sy yg tak larat..adik perempuan teman sy tunggu budak laki naik puncalk

      Delete
  6. good post �� would you like to follow each other? if the answer is yes, please follow me on my blog & i'll follow you back. https://camdandusler.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. wahh nmpk nyaman kebun menghijau dgn embun kabus mesti sejuk kann ๐Ÿ‘๐Ÿ‘

    ReplyDelete
    Replies
    1. mg best waklat.. sejuk .kalau kaki ni gagah boleh sampai ke checkpoint paling atas..huhuhuu

      Delete
  8. tak pernah sampai. mesti cantik ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik.. kalau nk pergi dengan org muda ok..hehe sb penat jugak nk naik ke atas..

      Delete
  9. sesuai dijadikan tapak eco-pelancongan ni. jika ke sana pasti abe kie akan singgah...

    ReplyDelete
  10. Bestnya tgk.kabus pagi2 mesti sejuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejuk kak adda.. hehe..rasa macam kameron pn ade..

      Delete