Hi followers ;)

Monday, October 19, 2020

Tanaman Rumah Flat : Daun pudina , cara tanam, kegunaan dan khasiat.

Salam semua,

Menanam pokok di ruang sempit ni perlu betul-betul bajet ruang dan hanya terhad kepada pokok-pokok yang mudah di jaga di ruang tanah yang sempit/dalam pasu.

Untuk harini entri ummi adalah tentang pokok pudina. Pokok pudina ni pun jenis pokok kecil yang mudah di jaga.

Pokok pudina ni ummi tak pernah lagi guna untuk apa-apa masakan. Biasa buat air je kna. Ummi ambil pokok ni semasa pulang ke kampung beberapa bulan lepas. Pokok nya dah memanjang. 


Cara tanam:

Pokok pudina boleh di tanam semula dengan menggunakan keratan batang. Lepas tu ummi cucuk ke tanah dalam pasu yang sama. Supaya dia nampak satu rimbunan.hehe. 




Kegunaan daun pudina

Mint dikenali terutamanya untuk kegunaannya dalam perasa, seperti peppermint dan spearmint yang digunakan dalam gula-gula. Minyak pati dalam peppermint, mentol, adalah minyak aromatik yang kuat yang digunakan bukan sahaja untuk memberikan perasa kepada gula-gula tetapi juga digunakan dalam penyegar nafas, rokok, ubat sakit pernafasan, losen gatal-gatal dan cecair kumuran. Daun pudina juga merupakan ramuan biasa dalam teh herba yang tidak mempunyai kafein; peppermint dikatakan menghilangkan masalah pencernaan, mengurangkan kembung dan melegakan beberapa kesan kolitis ulseratif.

Terima kasih kerana membaca. 😉

25 comments:

  1. bubuh dlm air teh & air lemon...menyegarkan rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a a mmg menyegarkan..bau saja da menyegarkan..huhuhu

      Delete
  2. cucuk ja ke dalam tanah eh, senang betul cara tanam dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try atiee.. kalau xjadi kne beli benih..hehehe

      Delete
  3. Senangnya tanam pudina. Kalau saya tanam, tak panjang umurnya heheeee.

    ReplyDelete
  4. Mak saya pun baru beli pokok pudina. Belum guna lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa best nye mesti rumah na banyak pokok tanaman kn..

      Delete
  5. kak ana pernah cuba tanam pudina dari keratan batang ni Syikin tapi tak menjadi, sekarang ni alhamdulillah dah hampir setahun pokok pudina kak ana membiak dengan jaya nya, benih beli dari nursery masa sebelum pkp dulu, kak ana pun guna dalam teh tapi kalau makan laksa utara sedap buat ulam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oyeke kak ana.. hehe.. syikin pn baru je nak try sb tgk utube diorg guna keratan batang... haha..tp kalau ade benih lebih baikkan.. sb benih sng nak tumbuh..macam daun sup juga,,baik beli benih je..sng je jaga rupeny daun sup..hehehe..aa mmg sedap kalau tambah dekat teh ..

      Delete
  6. senang betul tanaam pokok pudina ni, terus cucuk je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha a Tiara..tp berdasarkan ap yang ummi baca.. tp kak ana buat tak jadi.. baik beli benih..hehehe

      Delete
  7. Bestnya.. nak buat air tinggal ambil saja!

    ReplyDelete
  8. sedap nyer.
    buat air detox, aroma nyer menyengat!
    aida xde lagi pokok pudina ni kat rumah.
    this weekend baru nak kekemas pokok yg ada.
    da few weeks terbiar!

    ReplyDelete
  9. Cantik segar pokok pudina ummi tu.
    Pernah tanam, tapi kering mati akhirnya sebab takde kat rumah beberapa hari.

    Akak suka cium bau daun pudina, menyegarkan.
    Dah try masuk dalam air teh, kurang gemar pulak.

    ReplyDelete
  10. Senang betul, cucuk je ☺️☺️ sedap buat air teh ni..hehe

    ReplyDelete
  11. betul kak pokok pudina ni memang senang nak tanam... cuma dana tak tanam lagi kat umah ni, rasa nak cari jugakla pokok pudina nih

    ReplyDelete
  12. pernah beli pokok pudina, tak bertahan lama. persekitaran tak sesuai agaknya. Suka bau peppermint. kadang diffuse peppermint atau spearmint EO YL :)

    ReplyDelete
  13. Teringat pokok pudina mama.yg dh jadi arwah huhuu.. mama cuba tanam guna bayang dia x menjadi huhu

    ReplyDelete
  14. Izin promo ya Admin^^

    Bosan gak tau mau ngapain, ayo buruan gabung dengan kami
    minimal deposit dan withdraw nya hanya 15 ribu rupiah ya :D
    Kami Juga Menerima Deposit Via Pulsa
    - Telkomsel
    - XL axiata
    - OVO
    - DANA
    segera DAFTAR di WWW.AJOKARTU.COMPANY ....:)

    ReplyDelete