Hi followers ;)

Friday, October 15, 2021

Netflix: Frontliner (2021)

sumber : www.imbd.com

Salam semua,

Dalam cerita netflix ni selalu ummi duk tengok cerita mat saleh je. Tapi sebenarnya cerita melayu pn ade yang best dalam tu. Contoh senario (mmg kelakar kalau tgk balik cerita tu). 

Haritu kami tengok cerita tajuk Frontliner. Rating dekat netflix pn 5 rate. 
Pelakonnya Farah Ahmad, Beto Khusyairi, Azhan Rani, Emma Maembong, Wan Maimunah, Achey,

Jalan cerita Drama ni membawa beribu erti pengalaman dan betapa struggle nya masyarakat masa mula2 pandemik Covid-19 terjadi.

Drama ni juga mencerita kan bagaimana kisah hidup fronliner di sebalik ap yang kita tengok mereka bekerja tanpa henti dan bagaimana mereka menguruskan kehidupan menjaga SOP sampai kat rumah pun mereka berjaga-jaga supaya ahli keluarga mereka tidak terdedah memandangkan pekerjaan mereka sendiri terdedah dengan virus.

Boleh kata ummi nangis jugak lah sebab perkara-perkara yang di cerita kan mmg berlaku dalam kehidupan kita. Terdapat konflik dengan ibu yang kecil hati dengan anak yang lama tidak pulang atas tugasan. Bagaimana tekanan yang di alami oleh si isteri kerana masalah perniagaan atas tidak mampu membayar gaji pekerja.

Pandemik ini menyebabkan ramai kehilangan orang tersayang. Semoga drama ini menjadi iktibar, ingatan dan penghargaan kita terhadapa frontliner dan pengalaman yang kita hadapi.

Sesungguhnya perjuangan kita masih belum selesai. 

Jom tonton!

Friday, October 8, 2021

Kek Tema Sonic Hari Jadi Faiz ke 5

Salam semua.

Harini ummi nk throwback hari jadi Faiz ke 5. Mcm nk kumpul2 koleksi ke pula ye. Hehe.mane tahu nt akan datang minat buat kek. Boleh usha2 design diorg ni.

Hari jadi faiz ni ummi order dengan bff ummi.. namun sekarang die kat johor. Hari tu kebetulan balik kg..die ade jugak dekat kg.. kat johor dia giat buat kek.. 


Masa tu ummi order pn rushing jugak.. masa 5 tahun faiz minat sonic. Masa 4 tahun minat spiderman. Tapi xde lah pulak gambar kek ny😅. 

Kawan ummi ni dulu belajar kejuruteraan awam.  Jurutera ni mmg kreatif ek.hehe

Meriah kek dia hias. 

Sekian dari ummi.

🥰


Thursday, October 7, 2021

Pantai Baru Morib Banting Selangor

Salam semua, Apa khabar? Harap-harap semua ny sihat2 belaka. Sekarang selangor dah benarkan rentas daerah. Sekarang takde sekatan tiga daerah Selangor, Putrajaya dan Kl. Merentas daerah ni sebenarnya memberikan begitu banyak makna kepada penduduk 3 kawasan ni. Sebab kita dah lama sebenarnya berjuang menjaga SOP dan berkurung dengan anak2. Dulu masa awal-awal PKP memang tidak begitu terasa duduk rumah. Anak pun seronok duduk rumah main henfon. . Bila da menginjak setahun, memandangkan kita da capai 80% penduduk dah dapat lengkap 2 dos vaksin, kerajaan dah longgar kan undang2. 

Anak ummi ni ramai kawan di bawah rumah flat kami ni. Sekarang pantang kawan tekan loceng. Shuu kluar. bukan main seronok ye. henfon pn dicampakny. Seronok tengok anak2 kalau diorg dapat hidup seperti biasa. Kita tawakal. Since kawasan rumah ummi semua jiran2 ummi alhamdulillah dah lengkap vaksin. Takde kengaran pula jiran yang antivaksin. Alhamdulillah..semoga anak2 juga terlindung dengan sistem imunisasi kelompok. Dan juga untuk orang berniaga, bila orang keluar mereka boleh menjana pendapatan. Semoga Allah memberkati kita semua

Vaksin ni bukan nk selamat kn diri sendiri je. tapi untuk selamat kan anak2 kecil kita ni yg xdapat suntikan. Kalau budak2 kne suntik entahlah. Mak2 kne suntik pn da mengglupur rasa. hahaha. Ummi tiap kali suntik.. Seminggu rs seram sejuk.lain macam betul.ni dgr nk cucuk kali ketiga ni seram jugak tp kite follow saranan kerajaan kerana mereka lah yg buat kajian segala..Inshaallah..taat kepada pemimpin tu wajib selagi xbercanggah dengan agama. Syukur sangat pada Allah. Demi merawat jiwa sendiri, suami dan anak. Kami akan pergi jalan-jalan jauh sikit. Haritu kami ke Pantai Baru Morib. Jangan tak tahu ye.. Pantai Baru Morib sebelah je Pantai Morib. Tapi pantai baru ni lagi sng nk turun. takde tembok. Sebenarny ummi pn baru tahu. hahha
Pantai kat selangor ni tak delah biru macam dekat ganu, kelatan, etc .tapi boleh lah nk menghibur hari di kala tak leh nk merentas negeri. Sebelah kanan ade paya bakau.. Ummi bertolak pukul 8. dari shah alam nk ke sana dalam sejam jugak. Maka sampai lah ke destinasi kul 9. Dengan sesat pergi parking dekat pantai morib. tapi situ ade benteng. lalu kitorg ke pantai sebelah pantai baru morib. Masa sampai tu air da surut. Sebanrny elok la datang awal.Xyah lah nak menapak dekat pasir.. kalau ikot masa pertama kali pergi macam ade selut.. tp kali ni ummi ke tepi skit sebalah paya bakau tanah keras dan xde selut.Atau sebab ummi datang lewat ke tak tahu. Mudah la nk menapak cari pantai.. macam anak penyu berlari2 cari pantai. haha..
                                                Seronok bukan kepalang dapat jumpa air...
Pukul 11.30 mcm tu baru naik utk makan. Hari dah panas faiz nk main pasir pn xboleh sb pasir dah panas. hehe.. Kalau bawak layang-layang pn best.. Kitorg cari layang-layang xde pulak kat pntai baru ni..kalau pantai morib sebelah tu ade jualan layang2. Kat sini ade kedai2 jualan. So kalau xsempat masak ade je org jual nasi ayam, keropok etc. Tandas awam pun bersih dan selesa.. Ummi husben yg masak sebab die diet.. kitorg kene makan makanan diet die laa.. Tapi xbanyak gambar sb excited nk bergembira.. hehe. oklah sekian saja celoteh ummi. terima kasih yang membaca semoga anda di murahkn rezeki dan kesihatan yg  baik.aamiin.. Video di bawah suasana pantai baru morib.


Friday, September 10, 2021

Giveaway #busyrakongsirezeki Wang Tunai RM100

 Salam kawan-kawan,


Harini hari last untuk pernyetaan give away oleh Busyra, 


Jom sertai. Sempat lagi kan.hehehe.


Tekan link di bawah banner


Satu entri yang menarik dari blog Busyra mesti lah tentang makanan. 

Resipi daging masak kicap

Tengok gambar saja pun da menarik. Resipi juga ringkas.


Sekian dari ummi


;)


Sunday, September 5, 2021

My Son Birthday : Kek Tema Among Us

Salam Kawan-kawan,

Mashaallah, Smlm tersalah pos give away yg sebenarnya sudah berlalu. 😆

Patut lah banner macam pernah nampak. Mujur ade yang tegur. Mekasih yang tegur and wish gudluck. 

Post tu ummi da delete untuk tidak mengelirukan sesiapa.


Bulan 8 adalah bulan kelahiran satu-satunya anak ummi setakat ni yang ada. 

Kek tema asal yang anak ummi minta adalah little nightmare. Hmm sape la nk buat kek camtu anak oi. Nak odar ngn kawan ummi pn segan.

Terseksa org nk deko kek tu nanti. Ummi sendiri pn seram ngn game tu. Sudah2 la. 😆

Maka memandangkan dulu die pernah minat among us, ummi pn suggest among us. Cadangan diterima.

Maka ummi pon jalan kan kerja mengoder. Kek ummi odar ngn kawan opis ummi yang buat kek hari jadi husband tema workout tu. Sng dengan kawan ummi tu. Cakap je nk tema ap. Die pandai je deko.

Taraaa dapat lah kek kat bawah ni. 


Tukang buat kek (kawan opis ummi) bagi gambar dulu incase nk tambah apa2. 

Kita odar domino. Dapat hadiah dari ayah die. Mak die xbg hadiah sebab dia da selalu odar barang mainan dr apps shoppee mak die. Cukup2 lah.. Sampai terpaksa uninstall shopee. Sebab maknye pn asik checkout je kejeny.👀Kalau kira2 setahun berapa dah jumlah belian dalam tu. Seram nk kira.

Kami sambut bertiga. Gambar dengan mak die yg da naik 10 kilo sejak pkp. Illusi kamera mengaburkn saiz sebenar. Hihihhi. 

Gambar ngn bapak die. same lah naik kilo sejak pkp. 

Tibe2 jiran datang tingtong. Bagi hadiah ikan laga. Yang toys among us ni dapat dari kek.

Ha kau boleh bukak.





Sekian mekasih. Di Doakan semua yang membaca sentiase di rahmati Allah dan berada dalam keadaaan sihat. Di lindungi dari penyakit merbahaya. Aaamiin

Saturday, August 21, 2021

Free Shipping Tapi Bila Nak Claim Option Tu Kelabu: Claim Free Shipping di Shopee

Lately banyak masalah bila nk beli barang, barang Free Shipping tapi bila nk claim Free Shipping option die kelabu. Bawah adalah cara untuk claim Free Shipping di Shopee.

Cara Claim Free shipping di Shopee.


1) Click Free Shipping.
 


2. Click all claims that available.


3. Try to buy again and check Free Shipping.

Sekian


Friday, August 20, 2021

Gastrik Semasa Pandemik

 Salam semua,


Apa khabar, macam dah lama xkeudara. 


Musim pandemik ni memang kita semua xbanyak bergerak dan duduk rumah. Tambahan pula yang memang work from home. Melekat depan laptop.


Musim pandemik ni Ummi sering di serang gastrik. 

Punca Ummi kena gastrik:

1) Kurang bergerak

2) Stress.

3) Tak jaga makan dan waktu makan. 

Gastrik ni lain orang lain simptom, ade yang pedih perut ada yang senak, ade kembung.

Untuk ummi gastik ummi ni semua rasa.. ada masa pedih, senak, kembung dan sakit perut.

Ummi pernah kena gastrik masa tahun 2018, lepas demam denggi, perut sakit senak sgt. Ummi ingat ade penyakit serius, pergi jumpa dua tiga doktor, makan ubat tak ok2 lagi. sampai 2 minggu. Ummi pn buat appoinment dekat hospital . Doktor suggest buat skop dan scan batu dalam hempedu. Ummi hanya daycare guna insuran company husband. So far mmg ummi di sahkn gastrik sebab doktor cakap ade merah2 di perut. 


Ummi pn di bekalkn ubat pantoprazole, buscopan dan ubat kapur


dalam tiga2 ubat ni, ummi suka telan ubat kapur bila rasa sakit perut. sebab die bagi relief cepat. Selain tu ummi elakkan makanan pedas. Makan makanan berkhasiat.

Ummi alahan dengan ubat panto sebab lepas makan ummi akan rasa sakit perut.bila consult dengan doktor, doktor suruh stop makan ubat tu. Maybe xserasi. 

Sejak pandemik ni mmg ummi jadi balik gastrik ny dan ubat kapur ni mesti ade dekat rumah.. 
Untuk elakkan gastrik ummi slalu set fikiran kena selalu positif. Jangan stress2.. dan kalau ada peluang pergi ronda2 kawasan naik motor. Mendekat kan diri dengan yang Esa.. Dan latihan pernafasan penting untuk org yang ada masalah perut. 

Untuk pengetahuan pembaca, bukan ummi je mengalami gastrik,kawan kerja ummi juga mengalami keadaan sama. Duduk di rumah mmg anxiety pn kadang2 menjengah.


Sekian kisah dari ummi. Take care semua. Di doakan kawan2 dan keluarga blog ummi di jauhi dari jangkitan covid 19 . Stay healthy =)