Hi followers ;)

Thursday, January 9, 2020

Pengalaman beli rumah Selangorku 4 : Start bayar Loan

Salam semua..

Lame dah Ummi tak update tentang rumah Selangorku. Kami dah mula bayar duit pada bank start bulan Disember 2019 dan bulan January 2020 adalah bulan kedua bayaran. Since bayaran pinjaman adalah berdasarkan progress rumah (belum full payment) , Ummi dah praktis bayar penuh bahagian Ummi pada husband. Pinjaman Ummi bayar separuh, husband separuh. Nanti bila bayaran meningkat takdelah terkejut sangatkan.

Contoh (bukan nilai sebenar) :

Full Loan Bahagian Ummi: RM800/2 = RM400
So everymonth Ummi akan masukkan RM400 dalam akaun husband. 
Everymonth lepas Ummi masukkan duit, husband Ummi akan divide dua wang yang bank tolak dari akaun beliau.

Jadi untuk bahagian Ummi = RM400- (wang bank tolak/2) = lebihan baki.

Jadi lebihan baki Ummi suruh husband masukkan dalam tabung haji.

Doakan urusan Ummi dan husband berjalan lancar ya..

Terima kasih..

Sekian. 

33 comments:

  1. Bagus tu bayar hutang. Adeh saya Tabung Haji belum masuk duit lagi.

    ReplyDelete
  2. Semoga dipermudahkan urusan pembayaran rumah ye Ummi..

    ReplyDelete
  3. tahniah krn sudah ada rumah., bukan senang nk beli umh skrg ni khannns.,

    ReplyDelete
  4. Insya Allah ummi..moga terus lancar urusan beli rumah ummi & husband.

    Bila dah start membayar ni...excited rasa nak masuk rumah baru :)

    ReplyDelete
  5. Semoga dipermudahkan segalanya....

    ReplyDelete
  6. tahniah ummi semoga dipermudahkan urusan nak bayar hutang rumah .. dan murah rezeki selalu

    ReplyDelete
  7. aaamiin..terima kasih semua doakan ummi ;)

    ReplyDelete
  8. semoga dipermudahkan semua urusan umi..

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum... saya nak tanya, puan pilih rumah C1 ke?

    ReplyDelete
  10. Salam.pn, sy ingin btya krna sy juga bru ditawarkan rumah selangorku. Lps start bayar tu pn terus dpt kunci blh stay terus ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam Irine..tahniah irine. lepas agreemen bank, ummi xbyr full loan lagi.sebab umah ni xsiap lagi 2022 djgka siap.jadi tiap bulan byrn naik turun by progress rumah..tgu rumah siap 2022 baru dapat kunci dan byr full.tp kalau puan dapat rumah slgrku yg da siap, dapat kunci dan kne bayar full. pastikan puan cek dlu rumah sblm masuk takot ada crack ke ap.kne usulkn pada developer utk diorg repair balik ;)

      Delete
  11. Assalamualaikum, Hi Ummi. saya nak tanya, saya baru apply rumah selangorku and this is my first house yg saya apply. So saya masih belajar untuk paham. Saya dah daftar online and submit doc (just ic copy and payslip), and dkt situ dia just "berjaya didaftarkan". mcm ummi "ditawarkan rumah" kann? itu after didaftarkan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslam. sorry aienn baru perasan . notis 'berjaya didaftarkan' semua orang akan dapat lepas da isi borang permohonan online lphs.. kalau berjaya dalam tapisan lphs, notis tu akan bertukar 'ditawarkan rumah' means da confirm ditawarkan rumah dan dalam masa terdekat akan ada developer contact utk next step. harap membantu aienn ;)

      Delete
  12. Numpang promo ya gan
    kami dari agen judi terpercaya, 100% tanpa robot, dengan bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% segera di coba keberuntungan agan bersama dengan kami
    ditunggu ya di dewapk^^^ ;) ;) :*

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum ummi...boleh x nak tahu berapa ummi bayar setiap bulan untuk rumah tuh? dan berapa tahun tempoh pinjaman?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslam syafiq. utk rumah ni husband ummi dapat 100% loan. jadi utk rm162k pinjaman rm800++/bulan utk 35 tahun.harap membantu ;)

      Delete
  14. Assalamualaikum ummi, saya nak tanya ,yang bayaran booking fee & lawyer fee tu memang kena bayar terus eh ? atau diorg akan bagi tempoh utk bayar? sorry bertanya sebab baru nak belajarπŸ˜…

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya diiorgn bagi tempoh bayar.. tengok pada peguam jugak..macm peguam ummi ni, die cume ckp kalau boleh buat bayran secepat mungkin.. tp kitorg xdelah bayar awal sgt.. pergi office ambik S&P trus bayar..ape2 boleh runding

      Delete
  15. Salam. best baca cerita puan beli rumah. Tapi nampak macam banyak kerja kena buat sendiri kan. Saya baru mohon tahun lepas tapi Type A je. Semalam check LPHS dia keluar 'Tawaran Bersyarat'. Tak tahu dapat ke tidak sebab bersyarat pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. ha a beli rumah mmg renyah sikit terutama rumah yag dapat subsidi kerajaan... huhu... semoga Miyoi berjaya dan di permudahkn..

      Delete
  16. ambillah loan islamik takde riba

    ReplyDelete
  17. Husben ummi mmg ambik loan islamic.. under maybank..☺️

    ReplyDelete
  18. cnth utk byaran bulanan bpe sis sbb rmh blom siap lg kn??sy pn dlm proses twaran je ni,tkot ble dh dpt full loan tp rmh blom siap lg dh kne byar full kt bank utk rmh selangorku,rmh sewa pn nk kne byar lg plk tu..adehehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. selagi rumah tak siap..selagi tu kite xkan die kenakan bayaran penuh.bank akan ambik byrn dari kite bila bank start release duit dekat developer,biasa developer akan dapat duit by batch..die xdpt selonggok pinjaman kita..mcm husben start bayar bulan 1 developer da start ambik dalam 35k dr jumlah pinjaman 162k.kalau xsilap.so bank charge kita sebulan dalam rm120+- sampai skrg masih bawah 200 kne bayar, nt bila developer mintak duit lagi dekat bank, bulanan kita akan naik. dan biasa ny ummi dgr, kita kne bayar penuh bulanan once developer bg ambik kunci utk masuk.bank akan bg penyata tiap bulan untuk rujukan kita.. jadi jgn risau.. awal2 tu sempatla buat simpanan.. maaf kalau ad silap..tp setakat ni itulah yg ummi dgr dari pengalamn org beli rumah.. dan dari org bnk yg bg pinjaman tu.

      Delete
    2. jels dan nyata.. nsb baik,sbb rmh tu rm180k,anggran bulanan rm900lbh x lari klu dpt pnjaman rate 4.5-5%,klu x jenuh nk byar dua2 rmh..tme ksh utk info,tgh tggu developer bg surat tawan je ni..

      Delete
    3. Tahniah semoga urusan di permudahkn..

      Delete
  19. Tahniah. Alhamdulillah saya pun ditawarkan rumah selangorku. Apply bln 7 ditawarkan bln 9. Semua dokumen sudah diserahkan kpd pemaju. Skg tgh settle loan dgn Lppsa je. Duit booking rumah dah bayar dan dpt pilih unit yg kami nak. Rumah dijangka siap tahun depan. Mmg rumit dan byk keje tapi pengalaman ni paling mahal πŸ‘πŸ»

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh saya tahu puan dapat rumah di mana ya?

      Delete
  20. Tahniah. Alhamdulillah saya pun dapat tawaran rumah selangorku. Apply bln 7 dapat tawaran bln 9. Dokumen semua dah serahkan kpd pemaju dan booking rumah juga dah byr dan dpt pilih unit yg kami nak. Skg ni tgh submit loan under Lppsa. Rumah saya siap tahun depan. Semoga semua dipermudahkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..tahniah ain..rumah slgrku paling reasonable price utk rumah pertama ☺️..sb kebanyakan harga rumah skrg harga mampu tgk..πŸ˜‚

      Delete