Hi followers ;)

Friday, August 21, 2020

Tanam pokok di rumah flat: Pokok sambung nyawa, ulam raja, aloevera dan bayam brasil

 Selamat hari minggu kepada semua kawan-kawan,


Hari Khamis baru ni kite sambut tahun baru Islam.. Semoga perjalanan kita dalam dunia ni menjadi orang yang bermanfaat.


Hari Khamis yang mulia itu, Ummi ke rumah sepupu Ummi untuk ambil anak pokok. Memandangkn beliau nak berpindah rumah, jadi pokok-pokok dia xnak bawa bersama. Sepupu Ummi ni jenis suka menanam. Ummi ingat sikit je, tapi banyak pokok2 di semai dan di jaga dalam pasu. So dia offer untuk ambil pokok dan dapatlah empat jenis.


 
Pokok ni lama dah ummi teringin. Baru ni dapat. Dulu pernah beli benih tapi tersalah beli benih basil. Nama nak sama. Haha.

 
Untuk awet muda. Sedap ni makan dengan sambel. Ada ulam ni senang xpayah nak menumis sayur. Basuh-basuh da boleh makan

Pokok Aloevera:
Husband suh ambik. Sebelah tu pokok basil yang tersalah beli. Tapi kalau buat spagetti mmg sedap guna daun dia. campak kedalam spageti nanti makan rasa berangin..hehe
 

Pokok Ulam Raja:
Memang nampak cantik macam raja. 
 
Da berkumpul dengan kawan-kawan. Subuh lagi ummi da siram sb malam td panas sangat. Kesian pokok-pokok takut tak cukup air..Baik-baik kongsi-kongsi ruang ye. 
Misi seterusnya nak cari anak pokok daun kari.hehe

Sekian perkongsian tanaman rumah flat Ummi


28 comments:

  1. rajinnyaaaa .. klu rumah flat jarang nmpk ada org tanam anything sbb susah jga diorg ckp

    ReplyDelete
  2. Skrg ni ummi masih work from home jadi rajin sikit nk belek pokok.. ummi tanam pokok yg sng idup je 😅. Ade jugak pokok xjadi..

    ReplyDelete
  3. Bagusnya ummi..shida duk rumah taman pun masih duk ada pokok daun kunyit ja..nak menanam tangan x sejuk..udahnya minta emak tanamkan..dah naik baru amik hahaa ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh.. tula pokok ni pn ummi banyak join group fb kebun2 blaja dr group tu.. klu x dlu ummi pn tanam je mati.sampai org ckp.. haa tanam pokok esok mati lah tu..hahaha

      Delete
  4. Rajin nya..saya ada ruang luas depan rumah pun malas.. Sebenarnya malas nak keluar beli tanah, beli pasu bagai..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..kalu luas lagi seronok menanam.. ummi beli online je diana... tanah pn xmahal... sb ummi bukan jenis suke ke nurseri ke ape.. main tanam je.kalau org bg lagi suke..hehe

      Delete
  5. rajin berbudi pada bumi., hehehe

    ReplyDelete
  6. Nampak tersusun dalam pasu. Jika hendak ubah just angkat ja hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat kecik je naim boleh la bertindih2 pasu..sb area tu je kena matahari..hihihh

      Delete
  7. kalau makeover sikit bahagian, letak kerusi ke mesti best lepak kat sini..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. tula tiara... masalahnye sebelah tu lubang utk buang sampai ..haha.. kalau duk godek pokok kadang berbau la juge..hehe

      Delete
  8. Waaa bestnya. Teringat masa duduk di rumah lama. Mak tanam bawang dan seai. Sebab ada 2 pasu je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo serai hidup ek dalam pasu.. haritu ummi tanam mati plak serainyaa

      Delete
  9. terapi mata dan jiwa ni, pagi2 tengok pokok sambil tersenyum!

    Pokok2 akak pun dah bagi kat jiran, takmo la angkut bawak jauh ke Penang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke kak ujie,, kalau dekat ummi nak la pokok nye.hehehe....mesti kak uji pn rajin menanm ni...

      Delete
  10. Manfaatkan ruang yang ada untuk berkebun.
    Selamat berkebun. Hasil boleh makan sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih NA.. a a boleh la makan sendiri.. hehe

      Delete
  11. Salam blog walking here. done follow blog ini. wah, ulam raja sedap dibuat ulam cicah sambal. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... tq GV.. mmg mabeles ulam cicah sambal.. ade ikan goreng cukup da.. xyah renyah2 masak beriye kn..hehe

      Delete
  12. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works

    Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
    Make up you mind before applying, straight deal...

    Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
    via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

    We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
    machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
    stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
    services, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the ATM CARDS:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
    Whatsapp:::::+31687835881
    ®

    ReplyDelete
  13. Seronok mama tgk semua pokok tu segar2 belaka

    ReplyDelete