Hi followers ;)

Thursday, January 9, 2020

Pengalaman beli rumah Selangorku 4 : Start bayar Loan

Salam semua..

Lame dah Ummi tak update tentang rumah Selangorku. Kami dah mula bayar duit pada bank start bulan Disember 2019 dan bulan January 2020 adalah bulan kedua bayaran. Since bayaran pinjaman adalah berdasarkan progress rumah (belum full payment) , Ummi dah praktis bayar penuh bahagian Ummi pada husband. Pinjaman Ummi bayar separuh, husband separuh. Nanti bila bayaran meningkat takdelah terkejut sangatkan.

Contoh (bukan nilai sebenar) :

Full Loan Bahagian Ummi: RM800/2 = RM400
So everymonth Ummi akan masukkan RM400 dalam akaun husband. 
Everymonth lepas Ummi masukkan duit, husband Ummi akan divide dua wang yang bank tolak dari akaun beliau.

Jadi untuk bahagian Ummi = RM400- (wang bank tolak/2) = lebihan baki.

Jadi lebihan baki Ummi suruh husband masukkan dalam tabung haji.

Doakan urusan Ummi dan husband berjalan lancar ya..

Terima kasih..

Sekian. 

19 comments:

  1. Bagus tu bayar hutang. Adeh saya Tabung Haji belum masuk duit lagi.

    ReplyDelete
  2. Semoga dipermudahkan urusan pembayaran rumah ye Ummi..

    ReplyDelete
  3. tahniah krn sudah ada rumah., bukan senang nk beli umh skrg ni khannns.,

    ReplyDelete
  4. Insya Allah ummi..moga terus lancar urusan beli rumah ummi & husband.

    Bila dah start membayar ni...excited rasa nak masuk rumah baru :)

    ReplyDelete
  5. Semoga dipermudahkan segalanya....

    ReplyDelete
  6. tahniah ummi semoga dipermudahkan urusan nak bayar hutang rumah .. dan murah rezeki selalu

    ReplyDelete
  7. aaamiin..terima kasih semua doakan ummi ;)

    ReplyDelete
  8. semoga dipermudahkan semua urusan umi..

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum... saya nak tanya, puan pilih rumah C1 ke?

    ReplyDelete
  10. Salam.pn, sy ingin btya krna sy juga bru ditawarkan rumah selangorku. Lps start bayar tu pn terus dpt kunci blh stay terus ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam Irine..tahniah irine. lepas agreemen bank, ummi xbyr full loan lagi.sebab umah ni xsiap lagi 2022 djgka siap.jadi tiap bulan byrn naik turun by progress rumah..tgu rumah siap 2022 baru dapat kunci dan byr full.tp kalau puan dapat rumah slgrku yg da siap, dapat kunci dan kne bayar full. pastikan puan cek dlu rumah sblm masuk takot ada crack ke ap.kne usulkn pada developer utk diorg repair balik ;)

      Delete
  11. Assalamualaikum, Hi Ummi. saya nak tanya, saya baru apply rumah selangorku and this is my first house yg saya apply. So saya masih belajar untuk paham. Saya dah daftar online and submit doc (just ic copy and payslip), and dkt situ dia just "berjaya didaftarkan". mcm ummi "ditawarkan rumah" kann? itu after didaftarkan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslam. sorry aienn baru perasan . notis 'berjaya didaftarkan' semua orang akan dapat lepas da isi borang permohonan online lphs.. kalau berjaya dalam tapisan lphs, notis tu akan bertukar 'ditawarkan rumah' means da confirm ditawarkan rumah dan dalam masa terdekat akan ada developer contact utk next step. harap membantu aienn ;)

      Delete
  12. Numpang promo ya gan
    kami dari agen judi terpercaya, 100% tanpa robot, dengan bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% segera di coba keberuntungan agan bersama dengan kami
    ditunggu ya di dewapk^^^ ;) ;) :*

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum ummi...boleh x nak tahu berapa ummi bayar setiap bulan untuk rumah tuh? dan berapa tahun tempoh pinjaman?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslam syafiq. utk rumah ni husband ummi dapat 100% loan. jadi utk rm162k pinjaman rm800++/bulan utk 35 tahun.harap membantu ;)

      Delete