Hi followers ;)

Tuesday, December 31, 2019

Penang


Salam sahabat-sahabat Ummi,

Apa khabar semuanya. Pertama sekali Ummi ucapkan Selamat Tahun Baru 2020 kepada semua. Semoga tahun ini memberi segala kebaikan dan kemudahan kepada kita semua.

Hujung tahun 2019 ramai yang marathon menghabiskan sisa-sisa cuti yang tertinggal. Ummi pergi Penang bercuti (28/12/2019 - 29/12/2019) dengan abah dan adik-adik bertujuan untuk melawat anak buah yang ketiga, dan bawa abah jalan-jalan kat Bukit Bendera.

Pulau Pinang kami datang




Tidur mana kita


Kami bergerak ke Pulau Pinang dalam petang sabtu dan booking homestay dekat Bayan Lepas, memandangkan adik duduk Bayan Lepas.


Adik ipar Ummi booking kan satu homestay RM220/night dengan 3 bilik 2 bilik air. Dapat reserved parking 1, memandagkan rombongan kami 2 kereta, maka satu kereta lagi kene bayar RM10 untuk sewa lot parking dalam 1 malam. Homestay nya memuaskan, bersih dan sediakan banyak kemudahan. Homestay ni milikan Melayu dan owner ada sediakan toto dan tilam tambahan, jadi boleh sumbat ramai-ramai dalam homestay ni dan tak perlu risau nak tidur mana kalau tak cukup bilik. hihihi

Contact Rezqihoney Homestay

Pintu depan

Dalam almari ada toto,bantal dan tilam tambahan

Ruang dapur

Bilik ke 3, paling kecil

Bilik utama




Melawat anak buah


Lepas simpan beg di homestay, petang tu terus ke rumah adik melawat anak buah yang hensem yang beseeee jee tuu..hehe


Baru 2 bulan. So hensem macam maklong dia. Hiihihi

Dah puas buli anak buah ni, kami pun balik untuk berehat di homestay

Pesta Pulau Pinang

Memandangkan kami datang bulan 12 adik ummi bekas student USM beritahu ada pesta penang sepanjang bulan 12. So teringin lah nak pergi malam lepas melawat anak buah. Lepas magrib bergerak keluar, namun, belum sampai ke destinasi kereta panjang berjela tak bergerak. Perut dah keroncong. Dengan itu dimaklumkan, lawatan ke pesta pulau pinang di batallkan memandangkan dalam kereta ada abah dan 2 orang budak kecik. Rasa macam tak sesuai nak menghadap jem dengan perut berbunyi. Kami makan dekat foodcourt depan penhouse yang tinggi dan cantik. Harga Mur2 je. Lepas makan balik homestay tidur.

Bukit Bendera

Keesokannya dalam 8.45pg kami sampai bukit bendera. Kalau ada yang nak pergi bukit bendara guna waze/gps taip 'stesen bukit bendera', kalau taip bukit bendera saja nanti waze/gps anto kome ke lain. Tiket Bukit Bendera boleh di beli online selewat sehari sebelum nak pergi, namun kami terlupa nak beli online. So beratur beli tiket. Memandangkan cuti sekolah masa ni, Bukit Bendera sarat dengan manusia. Harga tiket rm12 untuk dewasa .Kanak-kanak bawah 3 tahun free. dan atas 3 tahun bayaran separuh harga. Dan pastikan bawa IC malaysia untuk harga warganegara masa ni semua IC kene tunjuk untuk setiap tiket. Jika tidak anda akan di anggap pendatang . hahaha

Rakan seperjuangan menunggu keretapi :,p


Insan tabah menunggu giliran train

Rakan seperjuangan yang tabah mengharap train turun dari bukit .hehe

Mengisi masa lapang sementara tunggu train. 
Dapat dah naik train setelah dekat 30-45 minit kemudian. Masih memberikan senyuman manis walaupun untut kaki menunggu ketibaan train. Abah dapat tempat duduk sebab orang kat sini semua prihatin. Nampak orang berumur atau mengandung laju je bagi tempat duduk
Permandangan cantik dan sejuk dari atas bukit bendera. Hi Abah !

Tempat kunci
masjid

Teropong rm1/2 min

Hi Abah!

Family potrait.

Thumberlina

Playground

ABC RM10

ramai orang

OTW balik pn kena beratur panjang. Seronok tengok fast lane. laju je. Dekat 30-45 minit menunggu
Pukul 1 baru keluar dari sana.
Summary untuk pergi bukit bendera ni sangat seronok namun mungkin kalau nak datang better masa bukan cuti sekolah. Kalau yang pergi lambat lagi ramai orang. so not recomended untuk datang lambat atau datang pada cuti sekolah sekiranya anda bawak mak ayah.. aktivit dalam tu semua berbayar kecuali permandangan yang ummi tunjuk semua free. So far bukit bendera ni memang cantik dengan alam semulajadi. Balik dari bukit bendera singgah Parit Buntar untuk makan dan terus balik Kuala Kangsar.

Belanja video bunga di Bukit Bendera


Sekian dari penang ;)





Wednesday, December 25, 2019

1st Giveaway by YYSELLA


Hi sahabat-sahabat blog Ummi,

Memandangkan dah hujung tahun, ramai dah ambil cuti sampai ke tahun baru. Seronokkan santai dekat rumah sambil melayan jiwa dan anak-anak. Ini merupakan giveaway pertama yang Ummi join, saja suka-suka mana tahu ada rezeki dapat tudung bawal.

Dapat tahu giveaway dari blog Abam Kie. So Ummi panjangkan lagi kalau sesiapa nak join click banner yang besar di atas ni. Tarikh tutup 31 December 2019. Syarat nya pun tidak susah.. senang sahaja. Thank you YYSELLA anjur kan giveaway. Nampaklah ummi ni aktif di blog. hehe

ok. Bye...


Saturday, December 21, 2019

Absolute Thai : Farewell

Bila jadi pekerja, pasti ada perubahan management atau bos. So far lepas 5 tahun kerja, Ummi dah tukar 4 orang bos. Yang last ni paling lame dan paling kami sayang. Tepat 3 tahun dengan dia. Bos sebelum-sebelum ni boleh bayang dalam 2 tahun tukar 3 kali bos.hehe . Sesetengah orang suka jadi bos, so tak perlu menghadapi perubahan yang di buat, malah jadi orang yang membuat perubahan. Pendek kata buat bisnes sendiri dan jadi leader

Bila perubahan bos ataupun management maka berlakulah perubahan dalam rutin, cara kerja, suasana atau rombakan. Jadi nak cerita, tahun ni tahun last bos Ummi dengan kami. Tahun depan dia kena transfer ke oversea. Erti kata lain promoted to a new role,

Dengan itu kami, buat plan untuk belanja dia dekat Absolute Thai, Midvalley. Gigih kami ke Midvalley dengan grabcar. Sebenarnya Midvalley tak jauh dari office. Kalau naik grabcar, 1 kereta bawah RM10 je.

Absolute Thai
Makanan yang kitorang makan seperti di atas. Portion die cukup untuk kami berenam.
Harga untuk makanan ni mencecah RM 300. haha. Takpelah hari last bos. Sememang nya beliau pun rajin belanja kami hampir setiap quarter. Selain tu kami bagi hadiah set tali pinggang dan dompet. Yang ni lupa nak snap.

Lepas selesai makan, mungkin dia segan kami belanja,  otw baru keluar dari kedai, dia cakap sekurang-kurangnya bagi dia belanja aiskrim untuk dessert . Aiskrim Haagen-Dazs. Makan lah kami sekali lagi. Aduh sedap bangat aiskrimnya.

gambar hiasan

To my boss goodbye and good luck for the new adventure. You are a very good boss this while. Please remain be a good leader in future. 

Sekian.



Friday, December 20, 2019

Dia akan jadi murid tadika tak lama lagi

Pejam celik pejam celik dah nak masuk 5 tahun dah anak Ummi. 


Sejak dari 4 tahun, Ummi dah survey tadika untuk Faiz. Sememangnya hajat nak masukkan ke tadika sejak dia 4 tahun tapi niat itu terkubur sebab pengasuhnya sayang nak lepaskan Faiz. Katanya masih kecil lagi. So tunda ke 5 tahun.

Sekarang dapat rasa betapa cerewetnya jadi ibu ayah yang mula memikirkan tadika terbaik untuk Faiz.=p Kalau ke tadika faktor-faktor yang kami survey sebelum masuk ke tadika:

Faktor-faktor tadika pilihan

1) Yuran

Sudah semestinya faktor yuran adalah yang pertama kami akan fikirkan. Asbabnya kami nak hantar anak ke tadika yang murah dan berkualiti dari segi pelajaran dan pembelajaran. Kami pernah survey kemas, sebab kemas betul-betul berhadapan dengan rumah kami. Yuran murah tapi dari segi gaji kami berdua menyebabkan kami tak layak untuk memohon.

Jadi kami pun survey tadika swasta ada dalam 4 tadika .Rata-rata rate tadika RM500/bulan. Daripada 4 tadika, Ummi rank Tadika Dzuliman paling murah iaitu RM450/bulan 7.30pg-6.00ptg.

2) Jarak

Gambar sekolah dia dari luar
Sememang nya Tadika Dzuliman , OTW perjalanan dari tempat kerja ke rumah


3) Masa dan keselamatan

Tadika Dzuliman ada pakej OT 6.00ptg-7.00ptg RM30/bulan.Tadika ni saja yang ada pakej OT so memang sebelum pukul 7 lah Ummi/husband boleh ambil. Ada tadika Ummi survey OT hanya ambil sampai pukul 7 petang je. Memandangkan kami masing-masing kerja jauh dari tempat tinggal jadi sememangnya kami nak OT jika ada masalah-masalah cuaca. .Kalau lewat ambil (selepas 7 petang) pun takde masalah sebab ada guru yang boleh jaga. Cume ada tambahan OT. ok part ni. Ummi lega. Asalkan ada orang jaga.

4) Suasana
Gambar masa open day. Tema doktor

Tadika ni jenis rumah teres dua tingkat jadi kawasan luas dan di luar ada playground. So boleh main pagi-pagi sebelum masuk kelas. So far Ummi tengok setiap sudut ceria dan ciri-ciri keselamatan lengkap. Tadika ni juga tadika berdaftar.

5) Silibus

beg Dzuliman

Silibus di sini islamik dan 3 bulan pertama, cikgu-cikgu akan bentuk sikap dulu dan timbulkan rasa seronok nak ke sekolah. Kelebihan tadika ni ada tambahan aktiviti seperti taekwando, berenang, memanah, art dan gimnastik. Ummi teringin nak masukkan kelas renang. Hopefully berjaya dan selamat berjaya Faiz.

6) Guru-guru

So far ok walaupun nampak muda. Ummi hantar trial 2 hari. Hari kedua pandai berzikir dalam kereta. Tapi ada masalah kejutan. Masa hantar menangis. Aduhai anak. tapi masa ambil happy pulak. ummi is confused now. Huhuh. Kita tengoklah macam mana bila dah masuk kelas betul-betul. Ummi target sebulan Faiz nak betul-betul biasakan diri.

Kalau kawan-kawan ummi ada pengalaman hantar anak ke tadika kongsi dengan Ummi ye..

Sekian






Frozen 2


Hari mereleasekan keletihan sebab dah masuk end of year. Ummi pergi tengok wayang di depan office.

Cerita Frozen 2. Sambungan Frozen. Elsa dan Anna muda remaja. Ramai sangat budak-budak dekat wayang. Siap ada cikgu tadika dengan anak-anak seklai. Cute sangat, kecik-kecik lagi dah dapat tengok wayang. 

Suara misteri
Frozen 2, banyak lagu-lagu macam Frozen 1, dalam cerita ni, Elsa dapat dengar suara misteri memanggil manggil dia untuk ke suatu tempat. Anna dan orang lain tidak mendengar suara itu.

Makin hari, suara itu makin mengganggu sampai satu masa Elsa pun jadi emosi dan mencabar suara tu. Kerana Elsa mencabar, menyebabkan keadaan negara Arendella tidak selamat untuk di duduki seperti ada kuasa sumpahan, menyebabkan semua rakyat lari ke tempat selamat.

Dari situ , Elsa menceritakan tentang suara misteri itu dekat Anna (adik dia). Elsa, Anna, Kristof, Sven dan Olaf pergi mengembara untuk mencari suara tu. Sebab mereka berpendapat dengan mencari suara tu, sumpahan terhadap negara mereka akan hilang. 

Komedi dari watak Olaf tip top
Sepanjang pengembaraan, banyak di mainkan lagu-lagu. Ada aksi komedi yang buat Ummi ketawa sampai bergetar kerusi wayang. Watak Olaf memang sangat sangat lucu ok. Watak yang menceriakan keadaan. Sampai watak Olaf nak mati pun Ummi boleh gelak, sebab dia kelakar, nak mati pun kelakar. Hadoi..

Animasi yang kemas dan cantik
Ummi terpegun dengan kecantikan animasi yang diorang buat. Dengan pergerakan semua. Baju Elsa cantik-cantik belaka. 

Lagu-lagu cerita Frozen 2 boleh tengok dalam youtube. 

Sekian.






Sunday, December 15, 2019

Salt dough for playschool


Salam semua kawan-kawan Ummi..

Simple entri dari Ummi ;)..

Hari ini tengah belek-belek gambar lama terjumpa aktiviti salt dough Ummi pernah buat dengan Faiz masa umur die 3 tahun macam tu.

Bahan-bahan:

1) 1 cawan garam (bantu keraskan doh semasa pengeringan)
2) 2 cawan tepung
3) 3/4 cawan air (ikot keadaan)

Cara: gaulkan semua bahan sebati.

Ni kejadian, lepas sebatikan, Faiz uli panjang-panjang

Ummi bentukkan dengan bentuk yang mudah. Lepas bentukkan, Ummi keringkan dengan cara bakar/jemur bawah matahari terik. 
 

Bakar dalam oven dengan suhu xingat dah ummi. hehe.. guna suhu bakar biskut

Keringkan bawah cahaya matahari. Yang ni ambil masa lama sikit untuk keras

Lepas kering, boleh cat kan guna warna air
Ummi hiaskan dekat kotak buat macam akuarium.
Sekian.. 

Sunday, December 1, 2019

Ejen Ali : Misi NEO

Salam kawan-kawan Ummi,

Ejen Ali

Semalam Ahad bawa Faiz pergi wayang tengok Ejen Ali .Belanja famili pengasuh Faiz sebab tahun ni last Faiz duduk dengan pengasuh. Tahun depan dah nak naik tadika.

Ada kawan-kawan Ummi yang dah tengok ke? Agak-agak berapa rating boleh bagi.. hehe. Ummi bagi 5 bintang. Sentiasa support indutry Malaysia. Husband Ummi kata kutipan Ejen Ali lagi tinggi dari Upin Ipin.. Wow betul.

Upin Ipin ni bagi Ummi, Ummi suka jalan cerita yang kreatif sambung-sambung dari satu cerita ke cerita yang lain bentuk satu konklusi. Ejen Ali pulak, aksi yang tangkas, kemas dan penceritaan jugak best. Jalan cerita Ejen Ali ni kelakar ada, tangkap meleleh air mata ada dan semangat waja.

Dedua kartun animasi ni memang di tahap yang membanggakan Malaysia. Nak buat movie grafik ni bertahun-tahun baru boleh produksi terbitkan dekat wayang.

Dalam siri kali ni ketulusan Ejen Ali dalam membantu orang lain teserlah. Sikap baik dia menurun dari mak dia. Eh tak pernah tengok mak Ejen Ali kan..ade dalam cerita. hehhe. 

Ayuhlah kita.. 


Ejen Aiman, Ejen Ali dan Ejen faiz



Friday, November 29, 2019

Pengalaman beli rumah Selangorku 3 : Pilih Unit, S&P dan Pinjaman Selesai

Salam kawan2 blogger Ummi. 

Entri ni untuk sambungan sebelum ni Ummi cerita ttg: 
Permohonan rumah selangorku ---->pengalaman beli rumah selangorku 1 
Penghantaran dokumen ---> Pengalaman beli rumah Selangorku 2
Harap entri ni muat sampai habis.. hehe..

Lepas selesai hantar dokumen ..

4/7/19 - Pemilihan unit, dan Sains S & P dan LO

Di panggil untuk sains (bukan kelas sains ye =p) pemilihan unit dengan developer. Masa ni husband Ummi je pergi. Sebab asalnya developer inform untuk pemilihan unit dan bayar duit booking je. Rupanya kne tandatangan S&P sekali. Ummi dan husband baru pertama kali beli rumah..Jadi tak tahulah pucuk pangkal tentang S&P ni. S&P ni untuk letak nama pemilikan rumah gunanya untuk pinjaman bank dan stamp duty Jabatan hasil. Mula lah episod sedih sebab Ummi ingt nak ada nama dalam S&P. Tapi xpelah biarlah nama husband sorang. So pinjam duit bank nanti bior name die sorang je. pewarisnya Ummi lah. =p. 

Lepas perjumpaan kali ni, devepor bagi masa 14 hari je untuk dapatkan pinjaman bank. Tapi bank dekat showroom tu interest ny tinggi. Rata2 dekat 5%. Ada husband da isi borang. Kawan Ummi nasihatkan pergi bank sendiri dan buat permohonan. Balik rumah kitorang bincang. Maklumlah Ummi bab duit ni berkira sikit. Sb interest tu effect bayaran bulanan..  

Ummi tanya kawan2 Ummi, rata-rata 4.5% je dengan Maybank. Ummi dan husband bukan kakitangan kerajaan. Kalau kerajaan syok jugak sb 4% jer interest ny. So Ummi suruh husband mohon pinjaman Maybank dan dua bank lain incase kalau tak dapat Maybank. We search for the cheapest.

Menunggu jawapan permohonan pinjaman mmg menyiksakan. huhuh. 2 bank lain yang kami mohon dah lulus 3,4 hari lepas mohon. Cepatkan. Maybank pulak lame noe nak dapat jawapan.hampir hari2 call pegawai bank tu untuk tanya update. psiko kan.haha. Tapi kalau tak call lambat lah nak dapat jawapan. hehe. Sebenarnya kami hampir nak terima tawaran salah satu bank yang dapat awal tu. Tapi kami sabar dlu. Sb masa ada lagi. Akhirnya  selepas menanti dekat 2 minggu, dapat jawapan husband Ummi dapat pinjaman 100% dengan interest 4.5%. Alhamdulillah. Terima kasih jugak dekat pegawai bank tu, namanya Aizad, die sungguh2 mohon utuk dapatkan 100% pinjaman untuk husband Ummi.Di bawah skim rumah pertamaku (SRP).

Banyak juga Ummi belajar dari pinjaman bank ni. Katanya rate interest bank ni depend pada gaji kita. Masa mohon, ada satu bank tu Ummi dan husband test letak dua2 nama untuk pinjaman. Since gabungan gaji mestilah banyakkan, so interest jadi tinggi. If mohon satu name interest tak tinggi pulak. Sampai sekarang Ummi tertanya2 kenapa rulenye begitu.

29/11/19 update sekarang husband Ummi da dapat surat perjanjian pinjaman bank, peguam da bagi S&P, dan dapat mesej 10% akan di bayar kepada developer. So penolakan duit akan start tak lama lagi. Rumah pertama kami akan siap pada 2022. Maklumlah masa mohon rumahnya takde orang mohon lagi. Jadi sekarang kita tunggu jela. Harap semua berjalan lancar.

Bayaran yang perlu bayar sepanjang permohonan ni:

Booking fee :RM 500
Lawyer Fee: RM3k +-
Stamp Duty LHDN : free since husband Ummi takde rumah. Cuma ada tanah kebun je. hehe

Lepas dapat S&P dari lawyer,

Tu je.. Kot kalau ade tersalah information, Ummi mintak maaf ye. Sebab ni pn ingat tak ingat jugak tulis ni.



Happy 5th anniversary


Alhamdulillah. 29 Nov 2019  dah masuk tahun ke 5 perkahwinan bersama suami.. Semoga jalinan ikatan ini berpanjangan sehingga ke Jannah.. di kurniaan seorang anak. Betullah kata org 5 tahun pertama adalah tahun yang paling struggle paling banyak benda kena belajar mengenali pasangan + kewangan pn tak berapa nak stabil..

Lepas 5 tahun hidup makin stabil dan kurang nak gaduh ngn pasangan sebab makin mengenali sikap dia.. 

Tahun sebelum ni kitorang slalu surprise masing2.. tp sejak asik dpt barang da ade tpi bli jugak so surprise jadi hambar..hahaha .,akhirnya kitorg decide everytime nk beli hadiah request dlu..so tahun ni ummi request.
Emas
26 hb Oktober 2019, ummi dan suami balik kampung (Terengganu) sebab ayah mertua ummi meninggal dunia. Jadi selepas selesai semua urusan, on the way balik selangor, husband ajak pergi pasar payang alasannya dia kata nak beli keropok dan nak tengok pasar payang baru. Ummi yang bagi informasi pasar payang baru da siap dekat suami, sebab tgk pos blog kak ujie - pasar payang 2. Suami pn excited la nak menengok apa jadi dengan negeri die haha. Ingat saje2 ajak, tak jangka ada surprise sebab memang biasanya tiap kali balik Terengganu ummi dan husband akan singgah pasar payang nak beli keropok kering. 

Tengah menegok keropok cek duit masing ada RM50 je,sedih kejap pasar payang xde atm. masing2 tak keluarkan duit. Kne hadkan pembelian. Lepas tu dia ajak ke bahagian depan sekali iaitu kedai emas. Mula2 jalan2, lepas tu die stop satu kedai, dia cakap pilih la nak mana untuk hadiah anniversary. Melompat Ummi di buatnya (hiperbola bila terkejut). huhu. Hadiah da tau tapi cara kejutan tu yang penting. 

Di pasar payang ni mmg orang gembar gemburkan emasnya murah. Masa Ummi beli, RM190/g. Ada upah design. Dekat selangor rata2 emas RM220+-/g.
Kedai emas Sofea


Tahun lepas hadiah anniversary Ummi dan husband di link ini ---> Happy 4th anniversary Tapi rasa tahun lepas lagi best. sebab ummi sempat buat kad comel. hihi



Untuk tahun ni Suami pulak, dia nak kasut kerja. So Ummi bank in duit je kat die sebab orang lelaki ni kalau da cerwet kalah perempuan.. better die beli sendiri. Semalam celebrate, beli kek dan buat nasi goreng je.

Sekian


Thursday, November 21, 2019

Pengalaman beli rumah Selangorku 2 : Hantar dokumen

Assalamualaikum..

Ummi nak sambung dari pengalaman beli rumah selangorku 1 . Proses rumah selangorku lame dan remeh. Kena sabar.

1)   Developer call (ummi tak ingat rasa macam makan bulan jugak nak tunggu call tu huhuh)

Lepas dapat tawaran, developer call.. Tapi kitorang tak sabar telefon direct dengan developer. Masa call tu developer inform, LPHS masih tak bagi senarai nama pada diorang so memang kena tunggu developer call even dalam online dah tulis di tawarkan. Bila dapat call developer emailkan detail surat untuk datang. Masa ni kena isi loan plus. Mungkin untuk rekod loan yang boleh lepas. Isi dan bawa printout.

2)  11 Mei 2019 : Tarikh ni ditetapkan untuk hantar dokumen-dokumen yang diperlukan dan ada pihak bank sekali (untuk cek DSR pemohon)

Masa ni kitorang datang awal. sepatut nya start pukul 10pg-5ptg. kitorang 9.30 da terpacak beratur, 1st come 1st serve. Belakang kitorang mmg ramai da beratur. Husband Ummi orang no 8. Masa hari kejadian unit yang datang adalah B dan C1. Beratus jugaklah beraturnya. 

Dokumen yang dibawa macam kat dalam surat yang developer email sebelum ni.




*CCRIS tu Ummi ambik dekat Bank Negara sebab LPHS ni cerewet sikit, adik Ummi pernah nak beli rumah dekat Selangor, LPHS tak nak printout dari agensi CCRIS lain.

Bila sampai nombor giliran husband, kene cek kehadiran lepas tu untuk yang xbuat loanplus check lagi, kena ke kaunter loanplus cek, husband Ummi da buat loan plus check so trus ke kaunter bank untuk jumpe orang bank dan isi borang DSR. Orang bank tulah yang akan tandatangan borang DSR tu. Kira borang DSR tu kena kepilkan sekali dokumen2 yang di bawa.

Settle dengan bank, baru husband hantar semua 6 borang +DSR dekat pekerja developer. Tapi malangnya Ummi punye KWSP xlengkap. Kalau pernah buat pengeluaran since Ummi pernah keluarkan untuk bayar PTPTN, jadi kne print out summary pengeluaran, dapat lampiran bawah ni dari developer. Lampiran ni berkenaan dengan cara nak print out summary yang diperlukan



Di sebabkan husband Ummi ni gigih, lepas habis hantar borang mana yang ada, balik rumah Ummi terus print out dan husband Ummi hantar terus Summary pengeluaran KWSP dekat developer sebelum 5 petang. Jadi selesai satu hari. Developer tu inform lepas settle semua dokumen baru LPHS akan keluarkan surat tawaran rasmi.

Oklah Ummi tak larat nak taip dah. nanti Ummi sambung lagi..

Bye..



Saturday, November 16, 2019

Pengalaman beli rumah Selangorku 1

Kali ini Ummi nak ceritakan tentang pengalaman beli rumah bawah negeri selangor. Alhamdulillah sebenarnya lama da Ummi mohon rasa nya dari tahun 2015 masa Faiz blum keluar oven, tapi tak dapat dekat bertahun duduk dalam ruang ‘Menunggu’ sampai berjanggut. Ok gurau je.hehe. Tapi memang benor lame tunggu. 

Dekat sesawang LPHS segala bahagian Ummi baca, dari aspek syarat permohonan sampailah soalan lazim orang tanya, sebab nak tahu ape kurang nya Ummi dari orang lain, gitcheww.

Rupanya, Lembaga Perumahan Hartanah Selangor (LPHS) tapis mengikut merit permohonan. Sb Ummi ada baca pasal merit2 ni. Tapi tidak lah tahu cemane meritnya. Ummi agak2 jelah. 


Lepas dekat setahun, tak ada progress geram la juge kan. Ummi  dan husband edit permohonan. Masa tu seingat Ummi, LPHS upgrade sistem lebih detail ada die letak bilangan yang tengah menunggu, bilangan yang layak. So kita boleh tahu potensi nak dapat rumah tu macam mana, berpadanan tak dengan bilangan rumah yang developer sediakan untuk satu-satu projek. Macam sekarang ni Ummi bukak da takde details da gais. Ummi screenshot kat bawah ni. Guaner.
LPHS link
So Ummi tekad isi rumah yang di tulis ‘akan datang’, maknanya LPHS masih belum tapis nama untuk diberikan kepada developer. Masa tu senarai menuggu pn sikit lagi. Kebetulan husband Ummi kerja area Kota Kemuning ada rumah selangorku tengah iklan iaitu Kemuning Idaman.  Mungkin lagi menguatkan Merit untuk Ummi  di tawarkan rumah ni.  Selain tu CCRIS husband dan Ummi pn bersih. Tapi husband ada juga dapat ‘1’ tapi mungkin tak melampaui batas Alhamdulillah dapat. Rumah ni ada 3 Jenis. Ummi ambil jenis yang tengah2.  Jadi Ummi decide untuk mohon rumah area tu. Banyak faktor yang buat Ummi pilih kawasan sana antara nya:



1) Kawasan orang Melayu 
(Ummi bukan racist, tapi hakikatnya kawasan orang Melayu lebih bersih ,terjaga, aman damai, Aamiin)
2) Makanan murah
 (dekat sana beli ayam rm 5 -6.50 /kg, kalau dekat Shah Alam rm 7.50-9.00/kg, PJ apakan lagi. Nampak kan jurang harga bahan mentah. Kedai makan pn murah lagi area Kota Kemuning)
3) Dekat dengan tempat kerja husband 
( Ummi decide rumah milikan untuk kami tinggal mesti dekat dengan salah sorang punya tempat kerja. So kalau ada emergency, mudah salah sorang balik. Tempat kerja Ummi PJ, takda rumah selangorku yang berdekatan, makanan pn kne mengucap lah mahal ny.)

Lepas isi borang online semua, tunggu dalam 3-4 bulan di tawarkan rumah: