Hi followers ;)

Sunday, December 15, 2019

Salt dough for playschool


Salam semua kawan-kawan Ummi..

Simple entri dari Ummi ;)..

Hari ini tengah belek-belek gambar lama terjumpa aktiviti salt dough Ummi pernah buat dengan Faiz masa umur die 3 tahun macam tu.

Bahan-bahan:

1) 1 cawan garam (bantu keraskan doh semasa pengeringan)
2) 2 cawan tepung
3) 3/4 cawan air (ikot keadaan)

Cara: gaulkan semua bahan sebati.

Ni kejadian, lepas sebatikan, Faiz uli panjang-panjang

Ummi bentukkan dengan bentuk yang mudah. Lepas bentukkan, Ummi keringkan dengan cara bakar/jemur bawah matahari terik. 
 

Bakar dalam oven dengan suhu xingat dah ummi. hehe.. guna suhu bakar biskut

Keringkan bawah cahaya matahari. Yang ni ambil masa lama sikit untuk keras

Lepas kering, boleh cat kan guna warna air
Ummi hiaskan dekat kotak buat macam akuarium.
Sekian.. 

17 comments:

  1. First time tahu tentang salt dough ni. Ala ala plaster of paris ye ni. menarik juga idea macam ni. kreatif!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha a.. sy dpt idea dr dr blog org jugak ni.. nt kne cited blog dir dalam ni.hihihu..nk kne cari balik..sng nk buat n selamat utk budak2. Budak2 ni umpan buat doh boleh leka fiza ;)

      Delete
    2. Okay sangat buat something yang boleh seronokkan mereka dan dough pun selamat dibuat main.

      Delete
  2. wahhh menarik, baru dana tahu kak... menarik jugak hasilnya

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. terima kasih nina.. semoga kerajinan ini berpanjagan..hehe

      Delete
  4. Replies
    1. try la ummi nani.. budak2 suka buat doh gini ;)

      Delete
  5. Rajinnya...
    Bagus aktiviti gini, membina kreativiti.

    ReplyDelete
  6. kreatif ummi.. seronok bila dapat buat aktiviti macam nie dengan anak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..anak da besar ni lasak.. jadi ummi kena cari aktiviti yg boleh dia buat..hehe

      Delete