Hi followers ;)

Tuesday, December 31, 2019

Penang


Salam sahabat-sahabat Ummi,

Apa khabar semuanya. Pertama sekali Ummi ucapkan Selamat Tahun Baru 2020 kepada semua. Semoga tahun ini memberi segala kebaikan dan kemudahan kepada kita semua.

Hujung tahun 2019 ramai yang marathon menghabiskan sisa-sisa cuti yang tertinggal. Ummi pergi Penang bercuti (28/12/2019 - 29/12/2019) dengan abah dan adik-adik bertujuan untuk melawat anak buah yang ketiga, dan bawa abah jalan-jalan kat Bukit Bendera.

Pulau Pinang kami datang




Tidur mana kita


Kami bergerak ke Pulau Pinang dalam petang sabtu dan booking homestay dekat Bayan Lepas, memandangkan adik duduk Bayan Lepas.


Adik ipar Ummi booking kan satu homestay RM220/night dengan 3 bilik 2 bilik air. Dapat reserved parking 1, memandagkan rombongan kami 2 kereta, maka satu kereta lagi kene bayar RM10 untuk sewa lot parking dalam 1 malam. Homestay nya memuaskan, bersih dan sediakan banyak kemudahan. Homestay ni milikan Melayu dan owner ada sediakan toto dan tilam tambahan, jadi boleh sumbat ramai-ramai dalam homestay ni dan tak perlu risau nak tidur mana kalau tak cukup bilik. hihihi

Contact Rezqihoney Homestay

Pintu depan

Dalam almari ada toto,bantal dan tilam tambahan

Ruang dapur

Bilik ke 3, paling kecil

Bilik utama




Melawat anak buah


Lepas simpan beg di homestay, petang tu terus ke rumah adik melawat anak buah yang hensem yang beseeee jee tuu..hehe


Baru 2 bulan. So hensem macam maklong dia. Hiihihi

Dah puas buli anak buah ni, kami pun balik untuk berehat di homestay

Pesta Pulau Pinang

Memandangkan kami datang bulan 12 adik ummi bekas student USM beritahu ada pesta penang sepanjang bulan 12. So teringin lah nak pergi malam lepas melawat anak buah. Lepas magrib bergerak keluar, namun, belum sampai ke destinasi kereta panjang berjela tak bergerak. Perut dah keroncong. Dengan itu dimaklumkan, lawatan ke pesta pulau pinang di batallkan memandangkan dalam kereta ada abah dan 2 orang budak kecik. Rasa macam tak sesuai nak menghadap jem dengan perut berbunyi. Kami makan dekat foodcourt depan penhouse yang tinggi dan cantik. Harga Mur2 je. Lepas makan balik homestay tidur.

Bukit Bendera

Keesokannya dalam 8.45pg kami sampai bukit bendera. Kalau ada yang nak pergi bukit bendara guna waze/gps taip 'stesen bukit bendera', kalau taip bukit bendera saja nanti waze/gps anto kome ke lain. Tiket Bukit Bendera boleh di beli online selewat sehari sebelum nak pergi, namun kami terlupa nak beli online. So beratur beli tiket. Memandangkan cuti sekolah masa ni, Bukit Bendera sarat dengan manusia. Harga tiket rm12 untuk dewasa .Kanak-kanak bawah 3 tahun free. dan atas 3 tahun bayaran separuh harga. Dan pastikan bawa IC malaysia untuk harga warganegara masa ni semua IC kene tunjuk untuk setiap tiket. Jika tidak anda akan di anggap pendatang . hahaha

Rakan seperjuangan menunggu keretapi :,p


Insan tabah menunggu giliran train

Rakan seperjuangan yang tabah mengharap train turun dari bukit .hehe

Mengisi masa lapang sementara tunggu train. 
Dapat dah naik train setelah dekat 30-45 minit kemudian. Masih memberikan senyuman manis walaupun untut kaki menunggu ketibaan train. Abah dapat tempat duduk sebab orang kat sini semua prihatin. Nampak orang berumur atau mengandung laju je bagi tempat duduk
Permandangan cantik dan sejuk dari atas bukit bendera. Hi Abah !

Tempat kunci
masjid

Teropong rm1/2 min

Hi Abah!

Family potrait.

Thumberlina

Playground

ABC RM10

ramai orang

OTW balik pn kena beratur panjang. Seronok tengok fast lane. laju je. Dekat 30-45 minit menunggu
Pukul 1 baru keluar dari sana.
Summary untuk pergi bukit bendera ni sangat seronok namun mungkin kalau nak datang better masa bukan cuti sekolah. Kalau yang pergi lambat lagi ramai orang. so not recomended untuk datang lambat atau datang pada cuti sekolah sekiranya anda bawak mak ayah.. aktivit dalam tu semua berbayar kecuali permandangan yang ummi tunjuk semua free. So far bukit bendera ni memang cantik dengan alam semulajadi. Balik dari bukit bendera singgah Parit Buntar untuk makan dan terus balik Kuala Kangsar.

Belanja video bunga di Bukit Bendera


Sekian dari penang ;)





19 comments:

  1. Betul tu kalau nak jalan-jalan jangan pergi hari cuti. Apapun jauh perjalanan luas pandangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul NA ..hehe..kalau seboleh2 pergi masa orang kerja. Haa.tp klu xde pilihan kene bnyk2 bersabar..tp ape2 spend time dgn famili tu mmg dah best sgt da..

      Delete
  2. bestnya kak, dana aritu ke penang sehari je tak puas rasa nk round-round... best nya kt bukit bendera tu... ini yg buat berkobar-kobar nk jln penang lagi nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cntik.. tp ramai org kalau cuti sekolah.. hubuhu..ummi xsempat nk pergi the habitat.tempat br tu.. sbb rs penat lame sgt tgu train..hehe.. dgn abah, adik ipar plak pregnen.budak2 lg. So kejap2 je..blik umah sume pengsan..haha.sehari mmg xcukup..ni pn xpergi tmpat mkn sedap2

      Delete
  3. Alahai...rindunya Penang. Last ke sana masa study trip zaman UiTM.. Tup tup kawen dgn budak satu batch yg sama2 join study trip ni dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaa tahniah han.semoga bahagia hingga ke jannah.. maksudny kenangan sgt lah tmpat ni kn..hehe..tmpat berjumpe dgn jodoh .kne rakam memori ni..hehe

      Delete
  4. bestnya jejalan tengok2 tempat orang. saya kejelesan 😄😄
    dah lama tak keluar bercuti ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. tula.. kene jalan2 juger zzyy.. keluar dari kepompong busy kota raya..hehe

      Delete
  5. rasa rindu pulak nak ke Bukit Bendera ni...rindu pemandangan, rindu naik funicular train tu..hehe

    selamat tahun baru 2020

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat tahun 2020 Fuzy.. seronok g sane.. rasa macam duduk dalam econ kan.hehe

      Delete
  6. Akak blm pernah naik Bkt Bendera. Pasni dah taulah..boleh beli tiket online :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kak.. tapi xsure cemane proses ny hehe ;)

      Delete
  7. maatilanak menunggu beli tiket n giliran naik train tu. abe kie pi dec 2016. bila sampai ke puncak baru rasa lega.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lame da tu abam kie.... p lah lagi sekali..hehe.. ye.. berdebor juger naik train tu.. bukan main tinggi di bawakny.. heeheh

      Delete
  8. wahhh.. seronok bercuti.. selamat tahun baru 2020..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. cuti2 bersama keluara ejulz.. selamat tahun baru 2020.. ><

      Delete
  9. wak pon dh lama x jln2 penang.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummi pn same.. baru ni nak berjalan .kalau ade rezeki nak p, nak rasa makanan pulak.. heheh

      Delete
  10. Happy new year! Perghh ramai betul kat Penang Hill tu. Musim cuti sekolah dan cuti cuti memang ramai kan

    ReplyDelete