Hi followers ;)

Thursday, July 16, 2020

Risiko bekerja di syarikat swasta

Salam semua ,

Macam mana kalau kita di berhentikan kerja? Eh trus tanya soalan kan..hehe.. Kalau boleh biarlah sampai bersara kan. kalau nak berhenti pn biar ada kewangan yang stabil.


Pandemik covid 19
Akibat pandemik Covid 19 kita dapat lihat banyak syarikat-syarikat swasta yang terpaksa di tutup/ memberhentikan orang. Ummi membangkit kan cerita ni selepas dekat seminggu tak update blog dan orang terdekat di berhentikan kerja tapi bukan sebab pandemik. Ye ke...tapi ade sebab yang lebih besar. atau sebab tu mungkin daripada impak covid 19 jugak sebenarnya , maka berlaku lah sebab lain.

Ada sebab lain ??

Sebabnya adalah berlakunya penstrukturan semula syarikat. Walaupun tak pandemik pn boleh berlaku kejadian ni.. Bila berlakunya penstrukturan syarikat, management akan berubah, syarikat akan sedaya upaya mengecilkan saiz atau dengan kata lain cut cost salah satu nya dari segi pengurangan pekerja. Pekerja redundant akan di tolak, jadi sekiranya anda kerja di syarikat dengan kerja yang banyak seharusnya anda gembira kerana sekurangnya anda di perlukan. Tak perlu merungut dan stress. Tapi kalau anda ada boss yang tak best, teammate hampeh bukan sesuatu yang senang untuk kita stay kan..huhuhuh


Lain lagi??

Gaji, KPI yang rendah atau korang buat kerja yang sama tanpa ade perkembangan juga sesuatu yang bahaya. Please berkembang. Tunjukkan anda seorang yang berharga


Lagi dan lagi??

Takde idea dah Ummi.heheh..

Sekian terima kasih...







16 comments:

  1. betul tu kerja swasta kita kene jadi produktif dan sentiasa serba boleh ... tak boleh nak jadi sama je

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul dana..hihih..sampai golongna bawahan pn kne tunjuk sesuatu..

      Delete
  2. mujurlah abe kie jadi cikgu sekolah je...

    ReplyDelete
  3. Lagi kalau mereka yang berstatus kontrak. Dapat sambung kontrak sudah sangat bersyukur

    ReplyDelete
  4. Harap tidak diberhentikan tanpa sebab munasabah.

    ReplyDelete
  5. Kerja swasta betul2 kena perform kalau tidak ish2...tpi bonus swasta lagi tinggi dri gomen

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kene perform... bonus tu ade jugak kampeni yg xbg bonus ..huhuhu...

      Delete
  6. Company tak banyak projek masuk, pun kena berhentikan juga pekerja yg junior.


    *ummi, tolong email sekali lagi detail pengeposan ke halifa02@gmail.com. Sebab contact form kat blog tu rupanya ada problem, email tak masuk pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak.. projek pn da kurang...masing2 nak berjimat

      Delete
  7. herm keja swasta takde pencen,keje gomen pon skrg dh tkde pencen eh kak?

    ada baik dan buruk la keje swasta ni..
    apa pon rezeki kita dapat,Alhamdulilah

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah alhamdulillah kerja ape2 pn janji kerja jangan berkira kan.. pencen tu xsure pulak..mungkin ura2 je..rasa ny xkan hapus pencen

      Delete